30. září 2014 • 20:30

Štěrba s Kulhavým závodili v dračí lodi. Ve Znojmě se sešlo 1 300 lidí

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Olympionici Jan Štěrba a Jaroslav Kulhavý se sešli v pátek ve Znojmě, kde v pátek a sobotu probíhal festival dračích lodí. Různých soutěží a amatérských mistrovství republiky se zúčastnilo 1300 lidí, nechyběli ani známí sportovci.



Dyje pod Sedlešovickým mostem u Louckého kláštera v pátek 26. a v sobotu 27. září doslova vřela pod pádly dračích lodí. Sedmého ročníku jejich festivalu ve Znojmě se zúčastnilo 1 300 vyznavačů z řad široké veřejnosti z České republiky, Rakouska a Slovenska. Akce byla součástí projektu České unie sportu ČUS SPORTUJ S NÁMI.

První den soutěžily o prvenství školní posádky, o víkendu přišly na řadu atraktivní kategorie – dračí biatlon (plavba se střelbou z paintballové pušky), neoficiální mistrovství světa amatérských posádek a večerní gladiátorské závody na 50 metrů na trati osvětlené loučemi.

Největší pozornosti se tradičně těší neoficiální mistrovství světa amatérských posádek. Každý startující tým si zvolí název některé existující země, kterou musí v závodě reprezentovat v jejích národních dresech. Vítězná posádka, která uspěje v tříčlenném superfinále, se pak může pyšnit celý rok titulem světových amatérských šampionů.

Právě tento závod přitáhl na start dva mistry světa a olympijské medailisty ze dvou zcela rozdílných odvětví. Zatímco pro Jana Štěrbu, čerstvého světového kanoistického šampiona na čtyřkajaku z Moskvy, to znamenalo pouze změnu lodě, pro bikera Jaroslava Kulhavého to byla pozoruhodná premiéra.

Oba se sešli na háčku posádky nazvané Texas, a přestože ta dlouho vedla, v závěru už nedokázala odrazit nástup soupeřů a do superfinále nepostoupila. O dobrou náladu to však ani jednoho nepřipravilo.

Kulhavý se Štěrbou pak předávali ceny vítězným posádkám. Jan Štěrba se však nakonec přece jen jednoho prestižního prvenství dočkal – nastoupil totiž ještě v posádce Slovinska a vyhrál s ní neoficiální MS amatérských posádek.

Seděli v ní mj. i Jiří Heller, mistr světa v kanoistice na 200 m z roku 2006, jeho otec Petr Štěrba, jeho přítelkyně a česká reprezentantka v kanoistice Michaela Fasnerová, další česká reprezentanta Jana Šebestová atd. Prostě nabušená sestava!

Kulhavý vyměnil kolo za loď a zúčastnil se festivalu ve Znojmě
Kulhavý vyměnil kolo za loď a zúčastnil se festivalu ve Znojmě

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud