Pavel Janega
20. prosince 2014 • 13:46

Zeman šokoval Itálii. Proti Juventusu postavil jen DVA útočníky

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český trenér Zdeněk Zeman šokoval Itálii. Po letech se rozhodl změnit oblíbené rozestavení se třemi útočníky a utkání s vedoucím týmem Serie A Juventusem Turín pojal defenzivněji, než je u něj obvyklé. Ačkoliv svým rozhodnutím ohromil a zamotal hlavu trenérovi soupeře, jeho revoluce nefungovala. Cagliari prohrálo 1:3, navíc se začalo spekulovat o Zemanově konci.



MATCH OVERVIEW LEGACY
18. 12. • 19:00
Cagliari Calcio
Cagliari Calcio
1:3
ONLINE
18. prosince
19:00
Juventus FC
Juventus FC
Góly

Domácí: 65. Rossettini

Hosté: 3. Tévez, 15. Vidal, 50. Llorente

Sestavy

Domácí: Cragno – Benedetti (46. Donsah), Ceppitelli, Rossettini, Capuano – Balzano, Conti, Avelar – Ekdal, Ibarbo (75. Rangel), Cossu.

Hosté: Buffon – Lichtsteiner, Chiellini, Ogbonna, Evra – Vidal, Pirlo, Marchisio – Pereyra (80. Padoin) – Tévez (86. Giovinco), Llorente (73. Morata).

Náhradníci

Domácí: Murru, Crisetig, Longo, dos Santos Galvão, Capello, Rangel, Dessena, Pisano, Barella, Farias, Donsah, Carboni

Hosté: Pogba, Pepe, Morata, Coman, Padoin, Giovinco, Storari, Rubinho, Mattiello, Romagna

Karty

Domácí: Rossettini, Capuano, Avelar, Ceppitelli

Rozhodčí

Mazzoleni – Marzaloni, de Luca

Stadion

Stadio Sant'Elia (Cagliari)

Těžko najdete většího propagátora herního rozestavení 4 – 3 – 3. Zemanova hesla – všichni do útoku, vstřelit víc gólů než soupeř – jsou známá po celém fotbalovém světě. Ať byl kdekoliv, každý jeho tým vyznával tento systém. Tedy až do čtvrtečního zápasu s Juventusem.

Legendární formaci změnil na hru se dvěma útočníky 4 – 4 – 2 a po prohraném utkání musel svou taktickou revoluci obhajovat před novináři na tiskové konferenci. Ti se ptali: „Co se stalo? Co vás k tomu vedlo?“Zeman odpověděl: „Rozhodl jsem se pro 4 – 4 – 2 po důkladné analýze Juventusu. Je to nejlepší tým v Itálii. Musel jsem udělat nějaká opatření.“

Zdeněk Zeman při zápase Cagliari s JuventusemFoto EPA
Italský deník Gazzetta dello Sport napsal, že svým krokem překvapil všechny lidi v italském fotbale. Že by Zeman změnil milované rozestavení, to považoval do tohoto zápasu za sci-fi.

„Nad tím jsem žasl i já. Nečekal jsem to,“ přiznal trenér Juventusu Massimiliano Allegri s tím, že ho změna stylu Cagliari ohromila. „S ohledem na obtížnou situaci, ve které se nachází, a skutečnost, že stál proti Juventusu, se Zeman pokusil zavřít prostory a přepínat k rychlým protiútokům. Ale naštěstí jsme to zvládli,“ dodal.

Bohužel pro Zemana změna systému nefungovala. Už po patnácti minutách vedl Juventus o dva góly, nakonec zvítězil 3:1 a upevnil si pozici na čele tabulky. „Postavil jsem čtyři střední obránce, abych zastavil soupeřovu hrozbu ze vzduchu, jenže jsme inkasovali už ve třetí minutě po přízemním centru,“ kroutil hlavou Zeman. „Vypadali jsme jako zmatené figurky,“ štvalo ho.

Cagliari spadlo do sestupového pásma, je třetí od konce. Na ligové vítězství čeká od 25. října. Ještě divnější je fakt, že přestalo střílet góly. Za poslední čtyři zápasy má na kontě jen jeden.

„Hráli jsme opravdu špatně, ale pořád říkám, že nechci hrát o záchranu. Myslím, že tento tým má prostor pro zlepšení. Ve spoustě duelů proti silnějším týmům jsme byli vyrovnaným soupeřem. Třeba Buffon měl víc práce než náš brankář Alessio Cragno,“ tvrdí Zeman.

Přesto se začíná mluvit o jeho propuštění. Podle uznávaného novináře Gianlucy Di Marzia otřásla s jeho pozicí série neúspěšných utkání. „Rozhodnutí o Zemanově konci může padnout v příštích 48 hodinách,“ tvrdí. Jiné zdroje z Itálie zase hovoří o tom, že český trenér ještě dostane šanci v následujících duelech. Ten nejbližší se hraje 6. ledna proti Palermu.

Bude u toho Zeman?

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud