Lukáš Tomek
31. března 2015 • 20:51

Žádné žabomyší války, jsme jednotní, řekl Pelta o samostatné lize

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projekt autonomní první a druhé fotbalové ligy je opět blíže svému uskutečnění. Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR totiž jednohlasně odsouhlasil věcný záměr uskutečnit tuto zásadní fotbalovou reformu. Nyní nic nebrání tomu, aby zástupci FAČR a Ligové fotbalové asociace (LFA) začali oficiálně jednat o podobě rámcové smlouvy.



Nejdříve se v lednu sešli majitelé všech prvoligových klubů a dali najevo touhu osamostatnit v Česku profesionální soutěže. Poté jejich názor v únoru posvětilo Ligové shromáždění. A včera dal přelomovému projektu v historii českého fotbalu zelenou i Výkonný výbor Fotbalové asociace ČR.

„To, že s projektem všichni souhlasí a chtějí ho uskutečnit, je největší díl práce, který máme za sebou. Jsem rád, že nevznikly žádné žabomyší války, naše jednání bylo naprosto konstruktivní,“ pochvaloval si šéf asociace Miroslav Pelta po výjezdním zasedání v Rajeckých Teplicích.

A stoprocentní shodu na uskutečnění projektu autonomní ligy ocenil i šéf LFA a propagátor této myšlenky Dušan Svoboda. „Je to další mezník na cestě k cíli. Potěšilo mě, že nedochází k žádnému názorovému štěpení, naopak se stanoviska stále přibližují. To mě i do budoucna naplňuje optimismem, že se na všem racionálně domluvíme.“

A na čem, že se nyní FAČR a LFA musejí domluvit především? Na takzvané rámcové smlouvě. Právě tento dokument nastaví základní vztah mezi oběma subjekty. Jak v otázkách sportovně-technických či kompetenčních, tak v otázce finanční. Na jeho základě pak budou upraveny i stanovy FAČR.

Lístky na Lotyšsko? FAČR uznala chybu, další zápas bude v Plzni
Video se připravuje ...

„Osobně si myslím, že sportovně technické věci nebudou problém. A v případě kompetencí musíme zase ctít regule UEFA,“ vysvětluje Pelta. Kde ale zřejmě správně tuší největší možné třecí plochy je oblast financí. „Smlouva tady musí být nastavena tak, aby to bylo pro obě strany akceptovatelné a do budoucna také výhodné,“ zdůrazňuje.

Co hlavně osamostatnění ligy přinese
Liga by sama prodávala televizní a marketingová práva, zároveň by se však musela vyrovnat s FAČR
Liga by disponovala vlastním řídícím aparátem pro profesionální soutěže
Liga by sama částečně obsazovala disciplinární i jiné komise, neplatí to pro komisi rozhodčích (zde by kluby požadovaly jednoho zástupce)

Místopředseda asociace Roman Berbr v minulosti už dvakrát v tomto směru projekt zpochybnil. Nicméně včera žádný další kritický hlas nepřidal. „Nakonec i tady najdeme shodu,“ věří Pelta, který naznačil, že FAČR a LFA tu budou hledat svou zcela specifickou cestu.

V jakém směru? Například bundesliga se části svých příjmů vzdává ve prospěch národní asociace i regionů. „Naše liga je však v úplně jiné situaci a kondici. Proto je třeba vše citlivě zvážit a přizpůsobit realitě,“ říká svazový boss.

Co z dalších jednání rovněž musí vzejít, je přesné datum spuštění autonomní ligy. Ve hře jsou stále dva termíny – letošní či příští první červenec. „LFA je připravena převzít zodpovědnost za organizaci profesionálních soutěží už od sezony 2015/16. A i s předsedou asociace jsme se bavili v tom duchu, že to určité období dvojkolejnosti by mělo být co nejkratší,“ říká Dušan Svoboda. Na druhou stranu ale hned dodává, že není jeho cílem dostávat kohokoliv pod časový tlak.

Pelta se startu už za tři měsíce rovněž kategoricky nebrání. Přesvědčený o tom však není. Zřejmě i proto, že valná hromada FAČR, která případně musí změny odhlasovat, je do Prahy svolaná už na 5. června. „Bojím se, že čas hraje trochu proti nám. A co bych rozhodně nechtěl, abychom připravili polotovar, ze kterého pak nebude nikdo šťastný,“ vysvětluje.

S čím však šéf asociace jednoznačně souhlasí? Obě strany musejí mít co nejdřív jasno o detailním harmonogramu jednotlivých kroků, které povedou k cíli. „To je i pro mě naprosto zásadní věc. Důležitější než to, jestli začneme v tomto, nebo příštím roce,“ přikyvuje Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud