Tomáš Podvín
1. června 2016 • 05:00

Slavia vybírá posily podle statistik. Moderní data jí našla Kamerunce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Slavia to s útokem na nejvyšší místa myslí vážně. Proto nehodlá nechat nic náhodě, hlavně při přestupech. Chyby chce omezit na minimum. Jak? Při výběru hráčů používá moderní statistiky, které ukážou mnohem více, než kdo dal kolik gólů a kolikrát přihrál. „Začali jsme s tím před třemi měsíci, jako první v Česku. Analyzujeme data hráčů po celé Evropě,“ tvrdí trenér Dušan Uhrin.



Průkopníkem moderních statistik ve fotbale je Matthew Benham, vlastník anglického Brentfordu a dánského Midtjyllandu. „Při přestupech se pokoušíme se o to samé co Midtjylland,“ přiznává Uhrin . O co tedy přesně jde?

Slavia samozřejmě nehodlá prozradit svoje know how, ale princip je jasný. Klub dostává obrovské množství dat ze všech evropských soutěží. Nejde ovšem o statistiky, ke kterým se dostane na internetu běžný fanoušek. Speciální čísla jdou mnohem dál.

U obránců se například měří úspěšnost vzdušných či osobních soubojů, jak jsou úspěšní při rozehrávce dopředu nebo jak se na hřišti pohybují. U křídel se například dozvíte, s jakou úspěšností a přesností dokážou centrovat. U útočníků pak třeba to, kolik dokážou vytvořit gólových šancí pro své spoluhráče či jaký mají vliv na hru týmu.

„Profesionál může mít stoprocentní úspěšnost přihrávek, přesto může hrát špatně, pokud žádná jeho přihrávka nevedla ke gólu,“ naznačuje Benham svou filozofii. „Funkcionáři spoléhající na intuici jsou brzdou fotbalu,“ dodává. „Data jsou pro nás klíčová,“ souhlasí Uhrin.

Slavia hledá posily novou metodou - pomáhají statistiky
Video se připravuje ...

Čísel, která prodávají klubům statistické firmy, je samozřejmě mnohem a mnohem více. Záleží ovšem, jak je dokáže tým využít. „Najeli jsme na tento systém asi před třemi měsíci, museli jsme přímo kvůli tomu zaměstnat člověka. Stále to ještě vychytáváme,“ tvrdí slávistický trenér.

„Je to strašně složitá procedura, máme na to člověka, který je programátorem. Data stahujeme z nějakých serverů, nemůžu být moc konkrétní, ale například data z jedné země se stahují asi 46 hodin. Systém se neustále vylepšuje. Je to ještě docela v plenkách, ale je to hodně zajímavé. Jsou to údaje, které vám nikdo nedá,“ odhaluje Uhrin.

Moderní systém nicméně za kluby neudělá všechno. Na základě zadání vybere sice vhodné typy hráčů, tím to ale nekončí. „To je ta první informace. Poté musíme zjišťovat charakter hráče a jeho cenu,“ uvědomuje si zkušený kouč.

Zmiňovaný Midtjylland to dělá tak, že až do poslední fáze vůbec neposílá skauty, aby jednotlivé hráče sledovali. Až když si na základě statistik zúží okruh potenciálních posil, přijede se na ně podívat. Ale ne kvůli herním schopnostem, ty už dávno zná. Jde hlavně o osobní kontakt a charakter hráče.

Slavia už na základě moderních statistik první posilu vybrala. Stal se jí kamerunský obránce Michael Ngadeu Ngadjui, který přišel z rumunské ligy. „Je to hráč, který je výborný v osobních soubojích, dal asi šest nebo sedm gólů v rumunské lize, byl kapitánem týmu Botosani. Má velice dobrou přihrávku. Myslím, že je to takový anglický typ obránce,“ popsal ho Uhrin.

Je více než pravděpodobné, že to není poslední slávistická posila letošního léta. I díky moderním statistikám.

Slavia mění vedení. Ředitelem je Krob, Tvrdík oznámil vysoké cíle
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud