Jan Vacek
27. června 2016 • 11:00

Plzeň hledá novou zbraň. Trenér Pivarník zkouší jiné rozestavení

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od působení trenéra Pavla Vrby je to železným pravidlem. Fotbalová Viktoria Plzeň spoléhá výhradně na osvědčené rozestavení 4-2-3-1. Po současném kouči národního týmu tenhle systém převzali i jeho následovníci Dušan Uhrin mladší, Miroslav Koubek a Roman Pivarník. Poslední z nich však chce mít připravenou i záložní variantu. „Musíme být schopní reagovat, když se pro nás zápas nebude vyvíjet dobře,“ vysvětluje Pivarník.



Když Spartu převzal trenér Zdeněk Ščasný, ihned začal hráče učit alternativní rozestavení 3-5-2, aby mohl variabilněji reagovat na typologii soupeřů i vývoj v jednotlivých utkáních. Plzni dlouhé roky tahle zbraň chyběla, Viktoria vycházela výhradně ze schématu 4-2-31. „Chceme na něj spoléhat dál. Asi se nedá čekat, že bychom šli do zápasů od začátku v jiném rozestavení,“ konstatuje plzeňský kouč Roman Pivarník.

V následujících týdnech letní přípravy však chce s mužstvem pracovat i na zažití návyků jiných herních způsobů, aby tým mohl pružněji reflektovat dění na trávníku. První zkouška přišla v sobotním přípravném duelu proti divizním Rokycanům, které tuzemský mistr deklasoval jednoznačně 7:0.

Víc než výsledek ovšem bylo důležité, že si Plzeň mohla poprvé otestovat jiný způsob hry. „Jeden poločas jsme hráli de facto 4-1-4-1, je tu možnost hrát na čtyři záložníky a dva útočníky. Zkoušíme to tak, aby nám to vyhovovalo. Abychom v určitých fázích zápasu hráli výš a soupeře důsledněji dostupovali,“ vysvětluje Pivarník.

„Máme tu určité typy hráčů, musíme to nastavit tak, aby jim to vyhovovalo. Určitě potřebujeme mít jednu nebo dvě možnosti, abychom dokázali v rozestavení něco změnit, když výsledek nebude takový, jaký potřebujeme.“

Ondřej Vaněk, Egon Vůch, Marek Bakoš a Jan Kopic na tréninku Plzně
Ondřej Vaněk, Egon Vůch, Marek Bakoš a Jan Kopic na tréninku Plzně

Nácviku nového rozestavení se budou Západočeši věnovat především na červencovém soustředění v Rakousku. To už bude mít Pivarník k dispozici kompletní kádr včetně všech účastníků evropského šampionátu ve Francii.

Někdejší kouč Bohemians či Olomouce si uvědomuje, že jde o běh na delší trať. Chvíli potrvá, než hráči nové pokyny a úkoly vstřebají. „Je to věc prvků, které do toho dáváme. Hráči jsou schopní to vnímat, je to o tom, abychom si přesně vysvětlili, jak to chceme hrát. Pak to musíme natrénovat, abychom to dokázali zažít,“ říká plzeňský trenér.

Díky větší variabilitě ve způsobu hry by Plzeň mohla být v nové sezoně pro soupeře mnohem méně čitelná. „Plzeň tu od pana Vrby hraje na jednoho útočníka, všichni další trenéři to praktikovali stejně. Myslím, že týmy mají Plzeň prokouknutou, určitě by to chtělo nějakou změnu, najít nové možnosti,“ souhlasí útočník Michael Krmenčík.

Plzeň hledá svou další tvář. Využít by ji mohla především v boji o účast v základní skupině některé z evropských soutěží.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud