30. června 2016 • 12:07

Slavia přetáhla SEDM fotbalistek Sparty! Zrada a zklamání, zní z Letné

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tohle je zatím největší letní rošáda na domácí fotbalové scéně. Překvapivě ale mezi ženami! Na Spartě se musí vyrovnávat s výrazným oslabením svého ženského týmu. Před nadcházející sezonou totiž odchází sedm hráček do Slavie. Nečekaný zvrat zaskočil manažera fotbalistek Sparty Dušana Žovince. „Jednání hráček je pro mě obrovským životním zklamáním,“ řekl pro oficiální stránky klubu.



K velkému odlivu hráček z Letné do Edenu došlo na základě změn v přestupním řádu. Jelikož fotbalistky Sparty měly uzavřené pouze poloprofesionální smlouvy, nepotřebovaly k odchodu souhlas svého současného klubu, Slavia za ně bude muset zaplatit výchovné, ovšem nikoliv odstupné.

Slavia tak neporušila žádné řády, podle Žovince se však neřídila podle nepsaných pravidel, které se v prostředí ženského fotbalu zatím dodržovaly. „V první řadě je nutné říci, že Slavie udělala to, co mohla. V rovině morální to ale v prostředí ženského fotbalu doposud v pořádku nebylo. Nejen že Slavie přetáhla sedm zmíněných hráček, oslovila jich i víc. To pro ni, myslím, není dobré vysvědčení.“

V ženském fotbalu prožívá Slavia úspěšné období. Třikrát v řadě získala domácí titul, v uplynulé sezoně se její hráčky dostaly až do čtvrtfinále Ligy mistryň, kde vypadly s favorizovaným Lyonem. Sešívaný ženský tým začal posilovat po příchodu čínského vlastníka CEFC, jeho důležitost zdůrazňoval i klubový šéf Jaroslav Tvrdík .

Které fotbalistky jdou ze Sparty do Slavie?
Eva Bartoňová, Tereza Krejčiříková, Tereza Szewieczková, Lucie Hloupá, Aneta Dědinová, Klára Zelená, Denisa Veselá

Jaká byla motivace sedmi hráček k odchodu? „Byl bych rád, kdyby mi to řekly do očí. To se ale ani u jedné z nich nestalo. Ano, máme za sebou několik neúspěšných let a změny trenérů, ale pokud právě před tím utekly, jen si snížily své renomé,“ tvrdí Žovinec. Rozhodující roli měla hrát finanční motivace. „Z mých informací a rozhovorů s některými rodiči jsem pochopil, že dostaly lepší smlouvy.“

Nepomohly ani apely na klubismus, v kabině Sparty panovala kvůi nečekané vlně odchodů vypjatá atmosféra. "Někdo to odsoudil dost příkře, obzvlášť kované sparťanky, které to berou jako zradu. Ani kamarádky hráček, které odcházejí, to nevnímají pozitivně. Určitě tam nebyl nikdo, kdo by se jich zastával, i kvůli způsobu, jak holky vysvětlovaly své stanovisko přes Facebook nebo SMSku. Ani já tyhle metody nemám rád. Jejich odchody kabinu vyčistí,“ doufá činovník.

Aby se podobná situace v budoucnosti neopakovala, začne Sparta uzavírat s hráčkami profesionální smlouvy. „Profesionalizujeme ve Spartě ženský fotbal, máme schválený nový dvouletý plán. Cestou přeplácení hráček ale v žádném případě nepůjdeme,“ vysvětluje Žovinec. Kromě toho bude hledat posily také v zahraničí.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud