Jonáš Bartoš
6. srpna 2016 • 04:40

Ikony Siegl a Chovanec o Spartě: Za nás se nikdo nešetřil. Chyby se opakují

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedmkrát se Sparta od roku 2005 pokoušela o vstup do Ligy mistrů. Pokaždé marně, vždy přišlo velké rozčarování a hledání příčin nepříjemného selhání. Protočili se trenéři, hráči, ale výsledek je pořád stejný, tedy bez známé znělky na letenském stadionu. „Jako sparťané jsme zklamaní,“ shodují se klubové legendy Horst Siegl a Jozef Chovanec, kteří letenské počínání hodnotili pro iSport.cz.



Dva matné výkony proti Steaue (1:1, 0:2) u Sparty znamenají, že největší český klub je znovu bez Ligy mistrů. „Jako většina sparťanů nejsem spokojený. S předvedenou hrou, s malým nasazením a ne úplně stoprocentním přístupem týmu. Sparta zklamala jako celek. Můžeme hledat u někoho víc chyb, u někoho méně. Ale fotbal je týmová hra, zodpovědnost je na celku,“ ohlédl se za nepovedeným 3. předkolem Ligy mistrů někdejší letenský hráč i trenér Jozef Chovanec.

Proč Sparta v boji o miliony z Ligy mistrů opět zklamala? „Příčin může být několik. Na můj vkus bylo méně přípravných zápasů, to mělo vliv na sehranost tým. Máte méně času na vyzkoušení hráčů, v přípravě dostali malý prostor. Určitě se tým na začátku sezony nepotkal s formou, herní projev není ideální,“ vyjmenoval Chovanec.

Sparťané působili proti rumunskému soupeři bez jiskry, týmu chyběla šťáva i potřebné nasazení. „Sezona je dlouhá, ale šetřit hráče, to za nás nebylo. Chtěli jsme hrát středa, neděle středa, nikdo se nechtěl šetřit. O tom nepřemýšlel ani trenér. Jak se má tým sehrát, když hráči odpočívají? Rozložit síly do celého týmu sice někdy je ideální, ale sehranost tím nezískáte,“ divil se bývalý letenský kanonýr Horst Siegl.

Narážel na fakt, že několik sparťanů si v ligovém utkání se Slováckem, které předcházelo odvetě v Bukurešti, řeklo o střídání. Na začátku sezony, kdy by měli být hráči odpočatí a plní sil, poněkud zvláštní jev…

„V obou zápasech bylo vidět, že rumunský tým byl na předkola lépe nachystaný. Ale mluvit o nějakém sparťanském srdci, to je ohraná písnička. Je snad logické, že když se hraje o Ligu mistrů, měli by do toho hráči dát úplně všechno. Mají se chovat jako profesionálové, v trénincích i ve všech dalších činnostech,“ nelíbilo se Chovancovi.

Ščasný: Brabcovo vyloučení? Stupidita, totální hloupost a nedisciplinovanost
Video se připravuje ...

Chovanec: Měla by přijít sebereflexe

Sparťané se v letních bojích o poháry nepotkali s formou. „Pak to budí dojem, jako kdyby fotbal zapomněli. Ale to vás vytrestá, současný fotbal je takový, viděli jsme to i na EURO. To je evergreen, neustále se to opakuje. Sparta se nepoučila z chyb, co se udělaly v minulosti. Počítá se výsledek, ten je bohužel nula a postup není. Trošku mi vadí, že tam není sebereflexe. Když se něco nepovede, nebudu přece opakovat stejné chyby i v dalším roce,“ poznamenal Chovanec.

Ve spojitosti s prvním týmem Sparty se často zmiňuje slovo náročnost. „Hráč ve Spartě je pokaždé pod velkým tlakem, začíná to od fanoušků. Ale mělo by to vyjít přímo ze Sparty, od vedení i od samotných hráčů,“ zamyslel se Siegl. „Fanoušci dají najevo nespokojenost s tím, že se zase nepostoupilo. Ale Sparta ještě může hrát Evropskou ligu, myslím, že by stejně do Ligy mistrů nepostoupila, i kdyby teď přes Rumuny prošla do play off. Bylo vidět, že třeba i Plzeň zaostávala s Karabachem, ale nakonec postoupila. Nechci moc kritizovat, spíš si přeju, aby to bylo lepší,“ dodal.

Vyšší nároky na celý sportovní úsek ve Spartě chybí i Chovancovi. „O tom se mluví neustále. K tomu, aby se mužstvo dostalo na vrchol, je potřeba splňovat veškerá profesionální kritéria. U všech složek, nejen u samotných hráčů, ale i u všech lidí, kteří jsou zodpovědní za sportovní úsek,“ dodal někdejší kouč Sparty i národního týmu.

V letenském prostředí mu chybí zpětná vazba na nepovedneé výkony. „Měla by přijít sebereflexe, ale zase bude pozdě. Teď něco dohánět… V dalším ligovém zápase budou sparťané pod obrovským tlakem, pokud se jim v Teplicích nebude dařit, diváci jim to dají určitě najevo,“ bylo jasné Chovancovi.

„Sparťané budou mít strašně těžkou pozici před kvalifikací Evropské ligy. Přeju jim, aby se aspoň tam dostali, ale priorita je Champions League. Na tu všichni čekáme. Může to mít vliv na celou sezonu, není tam ideální atmosféra. Budou se hledat příčiny, znovu se o tom bude hodně mluvit. Ale nesmí zůstat jen u mluvení, musí přijít nějaké konkrétní činy. Hlavně v náročnosti. Ta by měla být větší, to je jednoznačné,“ uvedl.

Jaké může mít opětovné vyřazení z bojů o Ligu mistrů následky? "Bude se čekat, jestli Sparta postoupí do Evropské ligy. Poté může dojít k nějaké rošádě, určitě pan majitel Daniel Křetínský nebude šťastný, pokud se do pohárů nepostoupí. Všechny síly se ale budou upínat k tomu, aby se letos vyhrála liga,“ nadhodil možný scénář Siegl.

„Všichni by se nad sebou měli zamyslet. Není to jen o tom, že se vymění dva, tři hráči a trenér a najednou se to změní. Někdo jiný přijde s novou koncepcí, myšlenkami. To ale musí mít klub, ne trenér, ještě když se mění. Pro pana Křetínského je to určitě obrovské zklamání, ani se mu nedivím. On si musí vyhodnotit, co se bude dít uvnitř klubu,“ uzavřel Chovanec.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Brabec: Vyloučení zápas ovlivnilo. Kluků mně bylo líto
Video se připravuje ...

Vácha: Přes Steauu jsme měli přejít. Ale v tomhle rozpoložení jsme na to neměli
Video se připravuje ...

Lafata: Ve dvou zápasech jsme odehráli dobře jeden poločas
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud