Jonáš Bartoš
28. září 2016 • 19:06

"Popelka" z Vídně. Na Plzeň přijde třetina stadionu, město má radši rivala

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RAKOUSKA | Téměř na rok přesně se Viktoria Plzeň vrací do oblasti vídeňských kolotočů. Na městském stadionu Ernsta Happela, nedaleko známého zábavního parku Prater, vyzve český mistr ve čtvrtek večer v Evropské lize Austrii Vídeň (21:05 ONLINE na iSport.cz). V minulé sezoně na stejném místě Viktoriání podlehli konkurenčnímu Rapidu 2:3. Ten je mezi lidmi v Rakousku mnohem populárnější, což se projeví i na návštěvě. Na stadion s téměř 50 tisícovou kapacitou má tentokrát dorazit zhruba 15 000 diváků.



Minulý podzim duel Rapidu s Plzní sledovalo na stadionu 38 400 fanoušků, ve čtvrtek večer se nedá očekávat ani poloviční návštěva. „To hovoří za všechno, jaké mají mužstva ve městě postavení,“ prohlásil před odletem do Vídně plzeňský kouč Roman Pivarník, který v konkurenčním Rapidu působil jako hráč i asistent trenéra.

„Rapid je top mužstvo, jak ve Vídni, tak v Rakousku má nejvíc fanoušků. To se projevuje na návštěvě. Kdybychom hráli s Rapidem, tak je stadion vyprodaný, přijde 50 tisíc diváků. Na Austrii teď bylo na lize s Admirou 4 500 diváků. Když jsem mluvil s rakouskými novináři, na náš zápas předpokládají maximálně 15 tisíc diváků,“ dodal Pivarník.

Pomůže málo zaplněný stadion hostujícímu týmu? „Minulý rok jsem tady nehrál, nevím, jaká tady byla kulisa. Osobně jsem radši, když je vyprodaný stadion, má to svůj náboj, Nebude to taková atmosféra, jaká by asi měla být na fotbal. Ale my jsme přijeli s tím, abychom zápas zvládli. Jestli přijde 15 nebo 50 tisíc lidí, to už je jedno,“ prohlásil západočeský kapitán Roman Hubník.

Tomáš Paclík (uprostřed) na stadionu Austrie Vídeň, kde jeho Plzeň odehraje další duel Evropské ligy
Tomáš Paclík (uprostřed) na stadionu Austrie Vídeň, kde jeho Plzeň odehraje další duel Evropské ligy

Vídeňské kluby se dělí o městský stadion Ernsta Happela, kde se mimo jiné hrálo i finále mistrovství Evropy 2008. Fotbalové atmosféře ubírá atletická dráha, nicméně při vysoké návštěvě fanoušci dokážou vytvořit velmi slušnou kulisu. Jenže v drtivé většině pouze na zápasy oblíbeného Rapidu, utkání aktuálního plzeňského soupeře bývají komornější.

Zápas bude velmi speciální i pro západočeského trenéra. „Strávil jsem tam pět let, vracím se na městský stadion, kde jsme hráli všechny pohárové zápasy. Mám na něj velmi dobré vzpomínky,“ zavzpomínal Pivarník na svou éru v Rapidu.

Jestli stále vnímá Austrii jako největšího rivala stejně jako v dobách, kdy v Rakousku hrál? Pivarník se při této otázce jen pousmál. „Derby Rapid – Austria je ve městě nejvíc, pro fanoušky něco neskutečného. Austria byla velký rival i v mé době, kdy jsem tam působil. Měla velký rozpočet, byla velmi silná. Rapid je zase silný tím, že 'patří lidem' a hodně se mu fandí, projevuje se to na jeho postavení,“ přiblížil Pivarník.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud