26. října 2016 • 15:00

Kdo povede outsidera proti Slavii? Už v Edenu pracoval, zná Simeoneho

Autor: René Machálek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Narodil se v Sofii, v Bulharsku hrál první ligu za Loveč. Zná se s koučem Atlétika Madrid Diegem Simeonem. Když ale přijde řeč na klub jeho srdce, Vasil Boev neváhá: Slavia! Vždyť v ní také dělal trenéra mládeže a rád by se do Edenu někdy vrátil. Jenže teď má kouč třetiligového Litoměřicka jediný a hodně pikantní cíl: červenobílý klub vyřadit v osmifinále MOL Cupu (dnes, od 18:30). „Cítíme respekt, ale půjdeme si to užít. Nebudeme sparing, který před vápnem zaparkuje autobus,“ slibuje Boev.



Tenhle zápas je TOP. Vasil Boev je ochotný mu obětovat ledacos, o tom nepochybujte. Dokonce kvůli utkání Slavie s Litoměřickem přeložil termín cesty do Bulharska, kde měl hodně důležité povinnosti.

„Dodělávám si profilicenci UEFA a ve středu jsem měl mít v Sofii poslední trénink. O pohár jsem ale nemohl přijít,“ zasvítí mu oči. Stará letenka letěla do koše, pořídil si novou. „Za dvanáct tisíc korun to stojí,“ usměje se bez mrknutí oka. Kdo z fandů by kvůli zápasu MOL Cupu obětoval takový balík… „Dva miliony za hráče, co jsou u nás na hostování ze Slavie, jsme ale dát nemohli. Ti hrát v Edenu nebudou.“

Slavia-Litoměřicko. Souboj obra s trpaslíkem. Mávnutím ruky by ovšem tenhle duel odbýt v Edenu neměli. Na Slavii přijede trenér, který tam deset sezon připravoval mládežnické talenty a má velkou chuť dokázat, že jsou sešívaní k poražení. A když přidáte, že Litoměřicko už poslalo z pohárové soutěže prvoligovou Příbram a pak i druholigovou chloubu Baník Ostrava, měla by červená kontrolka v hlavách favorita blikat naplno. Boevův plán je jasný, zkompletovat senzační pohárový hattrick.

„Kdyby se to povedlo, byla by to největší výhra. Pro mě i pro kluky. Určitě to zkusíme. Tenhle zápas jsme si zasloužili a užijeme si ho. Podívejte se do Anglie. Tam se v každé sezoně stane, že tým z nižší soutěže porazí nějaký velký klub,“ troufá si.

Jeho jméno sice nekřičí ze sportovních stránek novin, ale chybělo málo a Boev se mohl už před lety ukázat jako hráč ve zvučnějším tuzemském klubu. „Šli jsme se s tátou projít na Žižkov a zrovna trénovala Viktorka. Proti nám šel kudrnatý pán s brýlemi, pan Horník . A táta ho oslovil, zda mě nechtějí vyzkoušet. Byl překvapený, ale poslal mě do béčka k panu Dejmalovi,“ vzpomíná na sedmnáct let starou příhodu.

Trenér mu tehdy sliboval, že pokud se posune k prvnímu týmu, vezme si Boeva s sebou. Na to ale nakonec nedošlo. „K první lize mi několikrát chyběl krůček, možná trocha štěstí,“ mávne rukou. V Česku si kopnul třeba za Smíchov, Prachatice či Slavii Louňovice, zahrál si i nižší soutěže v Německu.

Nakonec naplno zakotvil v Čechách. Do Prahy si přivezl manželku a začal pracovat jako učitel tělesné výchovy a biologie na bulharském gymnáziu. A k tomu všemu budoval trenérskou kariéru, v roce 2004 jej k mládežníkům angažoval právě klub z Edenu. Vydržel tam deset let a od té chvíle je jeho srdce červenobílé. „Bylo to krásné. Vedl jsem kluky ročník 1999 a vyhráli jsme všechno, co se dalo,“ pochlubí se. Rozchod po letech ho bolel, na lásce ke klubu to ale nic nezměnilo.

Když teď los svedl jeho Litoměřicko dohromady se Slavií, rozbušilo se mu srdce. Comeback je tady. Žádná slova o pomstě, spíš životní šance. Začal pumpovat do hlav svých svěřenců, že můžou uspět, hodně si totiž zakládá na mentálním tréninku.

„Třeba z pětaosmdesáti procent je fotbal o hlavě. Na Slavii určitě máme, kluci si dokázali, že můžou hrát s kýmkoliv. Pochopili, že trénink bolí, je tvrdý, ale vyplácí se to,“ vypráví kouč Litoměřicka.

A když je třeba, ukáže jim sám spoustu věcí i na hřišti. Na tréninku hraje s týmem. „Když dám gól, tak kluci čuměj,“ usměje se chlapík, co dal v minulé sezoně na okresní úrovni 31 branek.

Jak se Boev seznámil se Simeonem? Čtěte ZDE>>>

I tohle může jeho tým nabudit. Hráči se prý vždycky musí rozhodnout, jakou cestou se vydají. „Buď budou trénovat a bojovat, nebo na to budou kašlat a vzdají to. Když to hráč nemá srovnané v palici, zvolí druhou cestu. Je na trenérovi, aby jim ukázal, co je správné.“

Navíc, když tým udělá dobrý výsledek, na vlastní oči se přesvědčili, že to může být i pro plejery z ČFL odrazový můstek výš. Štěpán Kacafírek dal gól v pohárové bitvě Příbrami a ta ho pak koupila. Třeba někdo podobně zazáří v Edenu… „Kacafírka v naší sestavě nahradí Kabele, který dal pro změnu gól v poháru Ostravě. Bylo by fajn, kdyby to teď v Praze zopakoval,“ usměje se trenér. Jeho tým je přitom v ČFL momentálně na osmém místě.

Dřív v pohárové soutěži platilo, že tým z nižší soutěže hrál proti favoritovi doma. Od této sezony je všechno jinak, rozhoduje los. Boev tohle všechno nepovažuje za problém, i když ví, že stadion v Litoměřicích by praskal ve švech. „Kluci si aspoň zahrají na krásném stadionu. Někomu se to povede poprvé a naposledy v životě. Přijedou za námi i fanoušci,“ domnívá se Boev.

Jediné, co ho opravdu mrzí, je fakt, že Slavia nedovolí v poháru hrát dvěma kmenovým hráčům klubu z Edenu, kteří v Litoměřicku hostují.

Slavia - Litoměřicko. Sledujte ONLINE od 18:30 ZDE>>>

„Šimeček ani Kocourek nemůžou nastoupit. Teda mohli by, ale ve smlouvě mají, že pokud by šli na hřiště, byla by tam pokuta milion korun za každého. To je rozpočet našeho klubu na sezonu, to jsme dát nemohli. Přitom by to byl i pro ty kluky svátek, že by si zahráli proti svému klubu,“ krčí rameny Boev.

Sám fotbalu obětuje všechno, i když má doma osmiměsíční dceru. Své si vyslechne i od manželky, které děkuje, že náročné chvíle zvládá.

„Jsem ve věku, že do toho musím šlápnout, jestli chci trénovat výš,“ vypálí.
S Litoměřickem by se chtěl posunout v budoucnu třeba do druhé ligy a tajně sní o tom, že by jednou mohla znovu zavolat i Slavia.

„Teď mají v Edenu skvělého trenéra a já jsem také ve svém klubu velice spokojený. Ale bylo by hezké se jednou do Slavie vrátit. Byl by to splněný sen a profilicenci už vlastně mám, v tom by nebyl problém. Třeba to jednou přijde. Dneska chci ale Slavii vyřadit z poháru.“

VASIL BOEV
Narozen: 1. března 1974 (42 let) v Sofii
Pozice: trenér
Klub: FK Litoměřicko
Hráčská kariéra: CSKA Sofia, Litex Loveč, Tatra Smíchov, Tatran Prachatice, Viktoria Sibřina, Horní Měcholupy, Deggendorf, Plattling, Straubing, Slavia Louňovice, Jílové
Trenérská kariéra: Slavia Praha (mládež), Meteor VIII, Louňovice, Jirny, FK Litoměřicko

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud