Pavel Janega
5. listopadu 2016 • 17:30

Holoubek zvedá Spartu. Buduje ji odzadu, ale stále neví, jestli zůstane

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Měl být záskokem pouze na dva zápasy, pak dostal důvěru do konce podzimu. A teď fanoušci Sparty řeší, zda by trenér David Holoubek neměl zůstat v roli hlavního kouče i pro jaro. „Takhle nepřemýšlím,“ říká on sám. Mluví však za něj výsledky v Evropské lize a způsob práce, který si na Letné pochvalují. Mužstvo je pod jeho vedením jiné. Mění se před očima.



Holoubkovo angažmá má dvě kaňky: vyřazení z Mol Cupu a ligovou porážku v Plzni, na níž Sparta nabrala v tabulce ePojisteni.cz ligy už sedmibodové manko. Duel na západě Čech zcela vybočil mimo kurz, který mladý trenér nastavil. „Vnímáme, že úspěchy v evropských pohárech musíme přenášet do ligy, která je pro nás docela složitá,“ uvědomuje si letenský kouč.

Přesto má jeho působení u áčka Sparty více plusů než minusů. Už jen proto, jakým způsobem se chopil příležitosti. Takřka ve všech aspektech předčil i svého předchůdce Zdeňka Ščasného – v bodové úspěšnosti, v průměru vstřelených gólů i inkasovaných.

Statistické srovnání Zdeňka Ščasného a jeho nástupce Davida Holoubka v této sezoně (pro zvětšení klikněte)Foto Sport

„Tím ukazuje, že věk sice hraje nějakou roli, ale mnohem důležitější je, jaká jsi osobnost, a ne kolik je ti let,“ chválí Holoubka trenérský kolega ze studia profilicence Martin Hyský.

Komunikativní a nezkažený

Pro energického trenéra Sparty je podstatný každý detail. Nechce nic podcenit, věnuje se a rozebírá sebemenší maličkosti. Navíc podobné smýšlení umí vštípit hráčům a dostat do jejich podvědomí.

Jak? „Třeba tím, že na rozdíl od svých předchůdců zastaví trénink, když je něco špatně, a jednotlivému hráči vysvětlí, co má udělat jinak. Lépe. Klidně to zopakuje dvakrát, třikrát, čtyřikrát,“ popisuje zdroj Sportu obeznámený s tréninkovým procesem. I donedávna kritizovaní fotbalisté Sparty se pod jeho vedením zápas od zápasu zvedají.

BLOG: Tři trenéři pro Spartu: s žádným z nich se nemůže splést čtěte ZDE »

LIGA NARUBY: Petržela proti penaltám a Holoubek z jiné galaxie
Video se připravuje ...

Intenzivnější je také komunikace na trase trenér – hráč. Holoubek neudílí jen pokyny, ale ptá se svěřenců, jak by určitou situaci vyřešili. Stejně? Jinak? Chce znát jejich názory, blíž je poznat.

„Na mě to působí tak, že do týmu vnesl pohodu,“ říká Hyský. „David je dobrý trenér a výborný kluk. Je komunikativní a nezkažený. Neřeší žádné zákulisí, jenom fotbal. Zkrátka je jiný než všichni ostatní. V českém fotbale je to vzácnost.“

Buduje odzadu, což se ne každému líbí

To pak je o dost snazší přesvědčit hráče o vlastním stylu práce. Zvláště, když víte, že musíte začít s budováním mužstva odzadu, což se ne každému líbí. Holoubek ovšem vsadil na obrannou fázi a v Evropě mu to vychází na sto procent, pomineme-li individuální chyby v rozehrávce. Blok je užší a organizovanější. Hráči jsou ve správném postavení, protože přesně vědí, kde a za jaké situace se mají pohybovat.

„David se zaměřil na obranu, nesnaží se nikoho extra přehrávat držením balonu a velkou aktivitou. Spíš si počká, je dobře organizovaný vzadu a spoléhá, že vyjde protiútok nebo standardní situace. Zatím mu to vychází, kromě porážek s Plzní a Zlínem,“ podotkl Hyský.

Holoubek o Costovi: Špatné střídání, které jde za mnou
Video se připravuje ...

Proti Beer Ševě bránila Sparta systémem 2 – 8, což znamená, že dva hráči ( Bořek Dočkal a David Lafata ) se ne vždycky zapojovali do defenzivní fáze. Oproti soupeři velký rozdíl, z jeho jedenáctky nebránilo čtyři až šest hráčů. Jenže v pohárech nestačí mít jen skvělé individuality a říct jim suše: dobře braňte. Bez jasných pokynů nic nezmůžete. Jako Beer Ševa – dobří hráči, ale mizerná organizace hry.

„Kvůli tomu Izraelci nepředvedli vůbec nic. Ztratili všechno, nebyli schopni jít dopředu. Byli pomalí, měli spoustu doteků. Sparta měla kliku a nakonec jí stačil průměrný výkon,“ myslí si Hyský, podle kterého rozhodl i Holoubkův cit najít pro každého hráče správný post.

Hyský: Díky marodce nemusí nikoho vyřazovat z nominace

Jako v případě Dočkala, jenž nastoupil na podhrotu. Ubral mu tím defenzivní povinnosti, které nejsou jeho silnou stránkou, aby pošetřil síly směrem dopředu. Vyplatilo se to, protože měl prsty v obou gólech.

Holoubek: Zdálo se mi, že dá Kadlec hattrick, pro Dočkala mám respekt
Video se připravuje ...

V neposlední řadě si Holoubek poradil s početnou marodkou, to je velké plus. „Ale paradoxně je to pro něj tak trochu výhodou,“ upozornil Hyský na zajímavou věc. „Díky tomu David nemusí komunikovat s těmi, kteří nehrají. Nemusí nikoho vyřazovat z nominace pro zápas, tahle práce mu odpadla. Na lavičce jsou místo stálic junioři a dorostenci, které detailně zná.“

Očekává se, že většina marodů se do zimy uzdraví. Holoubek také připustil, že by mužstvo měly posílit nové tváře. Jen zůstává otázkou, zda bude s plným kádrem pracovat v jarní části sezony on, nebo jiný trenér... Spartu mění a zvedá, hlavním kandidátem letenského týmu nicméně zůstává současný trenér Liberce Jindřich Trpišovský. Další variantou, jak již informoval deník Sport (více čtěte ZDE »), je trenér Žiliny Adrián Gula a případným dalším kandidátem David Holoubek.

Sparťanský kouč David Holoubek udílí pokyny svým svěřencům
Sparťanský kouč David Holoubek udílí pokyny svým svěřencům

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud