Jonáš Bartoš
25. listopadu 2016 • 16:10

Plzeň ztrácí na Vrbovu éru. Brzdí ji závislost na Hubníkovi i slabá ofenziva

Vstoupit do diskuse
0
  • Současná Plzeň v pohárové Evropě nedosahuje takových výsledků, jako se to dařilo za časů Pavla VrbySoučasná Plzeň v pohárové Evropě nedosahuje takových výsledků, jako se to dařilo za časů Pavla VrbyFOTO: Koláž iSport.cz

    Ještě v červenci 2015 se Viktoria Plzeň chlubila unikátní sérií 13 výher v předkolech Ligy mistrů. Zlom nastal při domácí prohře s Maccabi (0:2), od té chvíle to jde s pohárovými výsledky českého mistra z kopce. Vítěznou sérii momentálně překonává šňůra 14 zápasů, které Plzeň v Evropě nevyhrála. Co se týmu, který vládne ligové tabulce, na evropské scéně nedaří?

  • POMALÁ A NEEFEKTIVNÍ OFENZIVA

    Zklamaný útočník Plzně Michal ĎurišFoto Dominik Bakeš (Sport)

    V časech, kdy Viktoria Plzeň pod taktovkou Pavla Vrby větrala evropské kluby, bylo herní schéma jasně dané. Přímočarost, lehkost, co nejrychleji pelášit k soupeřově brance. V přechodu do útoku Plzeň kralovala, opírala se o rychlé krajní obránce i záložníky, z jejichž práce padaly góly. Ty teď týmu zoufale chybí – v pěti zápasech základní skupiny Plzeň vstřelila pouhé čtyři branky. V minulém ročníku zvládla v šesti duelech jednou tolik, nakonec to ale stačilo jen na jednu výhru a jednu remízu.

  • ZÁVISLOST NA HUBNÍKOVI

    Roman Hubník se protahuje při tréninku plzeňských fotbalistů na půdě Austrie Vídeň před Evropskou ligouFoto Pavel Mazáč (Sport)

    V posledních sezonách jde o klíčovou postavu. Když Roman Hubník řídí obranu, celému týmu se dýchá výrazně lépe. Plzeňský kapitán chyběl ve dvou duelech Evropské ligy, Západočeši oba zápasy prohráli – doma 1:2 s rumunskou Astrou a nyní 1:4 v Římě. Trenér Pivarník neměl zraněného Hubníka pro klíčový boj kým nahradit – z trojice stoperů byl stoprocentně připravený jen Lukáš Hejda, uprostřed musel zaskakovat David Limberský. Byť netradiční part zvládl slušně, plzeňský „Terminátor,“ jak se v nadsázce Hubníkovi říká, obrovsky scházel. Závislost mužstva na svém lídrovi je až příliš citelná.

  • LÍDR ÁLA HORVÁTH

    Pavel Horváth objímá trenéra Pavla Vrbu, se kterým v Plzni vybojovali řadu úspěchůFoto Michal Beránek (Sport)

    Strůjce největších plzeňských úspěchů už nějaký čas týmu radí jen ze střídačky. Jenže od chvíle, co Pavel Horváth utnul profesionální kariéru, se Viktoriánům v mezinárodní konkurenci zdaleka tak nedaří. Nejde jen o herní kvality – myšlenku, skvělé přihrávky, netradiční řešení všemožných situací a nenahraditelné dirigentské schopnosti. Horváth byl na trávníku zároveň mužem, který ostatním spoluhráčům dokázal předat vnitřní klid a sebevědomí. Zkoncentroval celý tým na důležité bitvy, ve kterých byla Viktoria za jeho časů z velké míry úspěšná.

  • ZPŮSOB HRY

    Trenér Plzně Roman Pivarník při zápase s rumunskou Astrou v BukureštiFoto Profimedia.cz

    „Do ofenzivy kvalitu máme, ale v organizaci hry máme problémy, které musíme vyřešit. Pokud si to hráči neuvědomí, tak na evropské scéně nemají co dělat. V lize to stačí, ale ne v Evropské lize,“ zoufal si po utkání v Římě trenér Pivarník. Díry v plzeňské obraně se nejvíc ukázaly právě při absenci kapitána Hubníka. Viktoriáni často zbytečně otevírali hru, soupeřovi útočníci se až příliš snadno dostávali dlouhými balony za obranu. K tomu hráči vyrobili až příliš zbytečných ztrát, což stojí hodně sil. Opakuje se situace z minulé sezony. Západočeši inkasují příliš laciných branek, které následně rozhodují o úspěchu a neúspěchu v náročných evropských soutěžích.

  • EVROPA, JINÁ PÍSNIČKA NEŽ LIGA

    Fotbalisté Plzně Michael Krmenčík a Patrik Hrošovský se radují z gólu proti JablonciFoto ČTK

    V lize Plzeň šlape. Ze 14 zápasů prohrála jen jednou, inkasovala pouze devět branek. Dokáže si poradit se zápasy, kdy nastupuje proti zataženému soupeři, pomohla i změna systému se dvěma útočníky. Od toho Viktoria postupně opustila, nicméně v lize boduje stále. Jenže v poháru je to jiná písnička. Soupeř mající silné individuality se dokáže dostat do plzeňské defenzivy. Třeba jako robustní útočník Alibec z Astry Giurgiu. Kvalita hráčů je na jiné úrovni a Plzni to dělá citelné problémy. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud