Jonáš Bartoš
9. prosince 2016 • 04:58

Rozsypaná obrana, pak plzeňská euforie. Beka hrál i kapitán Petržela

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takovou kalamitu snad ještě nezažili. Přesto se v deseti lidech, s jediným obráncem v sestavě, prali až do konce. Enormní snaha se Viktorii Plzeň vyplatila. S Austrií Vídeň otočila zápas a zvítězila v závěrečném duelu skupiny Evropské ligy 3:2. „Ukázali jsme, že jsme mančaft a zvládli to,“ radoval se Milan Petržela, který nastoupil nezvykle na pravém obránci a s kapitánskou páskou na ruce.



Plzeňská defenziva šla do závěrečného duelu Evropské ligy s Austrií Vídeň totálně rozsekaná. Už před zápasem vypadli David Limberský, Roman Hubník, Aleš Matějů i Jan Baránek. Jenže to nebylo všechno!

V prvním poločase byl po penaltovém zákroku vyloučený Lukáš Hejda, na stopera musel Jakub Hromada.  Pravého obránce hrál Milan Petržela. Oslabená Viktoria se i tak prala statečně, zvládla obrat ze skóre 0:2 a po závěrečném hvizdu slavila s fanoušky.

Petržela chce v Plzni zůstat do smrti, divil se také zprávě o odchodu Ďuriše
Video se připravuje ...

„V šatně jsme říkali, že v celé obraně hrál potom jen jeden obránce, jinak samí záložníci. Někdy si to sedne, že hráči, co nejsou zvyklí hrát, to nějak odkopou a dopadne to šťastně,“ radoval se Petržela.

Západočechům z aktuálního kádru zbyli před utkáním pouze dva poslední defenzivní hráči – Radim Řezník a Lukáš Hejda, kteří si stoupli na stopery. Na kraje obrany musel opět Jan Kovařík, doprava šel už zmiňovaný Petržela. Tedy typický ofenzivní křídelník, žádný pes obranář.

Po faulu dohrál i Hejda

Jestli se trenérovi Romanovi Pivarníkovi skládala defenziva opravdu těžko, už na startu prvního poločasu na něj musely padat mdloby. Matúš Kozáčik udělal v 18. minutě nepochopitelný kiks při odkopu, Lukáš Hejda hasil krizovou situaci až faulem ve vápně. Výsledek? Penalta a červená, prakticky konec nadějí.

V tu chvíli vážně končila legrace, plzeňský kouč už neměl vůbec odkud brát.  Na lavičce neměl nikoho, kým by díru v obraně zacelil. V početním oslabení se na stopera zatáhl Jakub Hromada (nad jehož startem se váhalo taktéž do poslední chvíle).

„Trenéři řešili, kdo tam půjde, já říkal, že raději ne, přeci jen hrát stopera je něco jiného. Že tam šel Kuba (Hromada), vyplynulo ze situace,“ vysvětlil záložník Tomáš Hořava.

Ďuriš: Nastupoval jsem s tím, že to asi bude můj poslední zápas za Viktorku
Video se připravuje ...

Netradiční pohled byl na Milana Petrželu. V krizové situaci musel na pravý kraj obrany, k tomu navlékl i kapitánskou pásku. „Konečně bude pořádně vidět, když mu bude páska svítit,“ vtipkoval moderátor utkání na adresu drobného fotbalisty.

„Já to hrál už v Římě, proto to trenér vyřešil takhle. I když vlastně on nikoho jiného neměl,“ smál se Petržela. „Ale myslím, že mám dost zkušeností, abych si s tím poradil,“ dodal už vážnějším tónem.

Rychlonohý křídelník zápas zvládl velmi dobře, patřil k nejlepším hráčům na hřišti. „Nejhorší je, když to záložník navádí jeden na jednoho, v tom jsem měl trošku problémy, stejně tak nějaké vzdušné souboje. Ale herně se to dalo,“ ohlédl se za divokým utkáním.

Oslabená Plzeň zápas zvládla a slavila cennou výhru. Zároveň se smutným podtextem, protože z hlediska vývoje skupiny už nic neřešila. „Nezvládli jsme zápasy s Astrou, tam se rozhodovalo. Na postup bylo, zklamání je velké,“ připustil Petržela po zápase, který ukončil plzeňskou šňůru čtrnácti zápasů bez výhry na evropské scéně.

Hořava: Průběh zápasu byl divoký, takový jsem asi nezažil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud