Stanislav Hrabě
31. března 2017 • 12:02

Eso Hušbauer. Vynikal ve Spartě, ve Slavii se našel v nové roli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyrůstal ve Spartě. V ročníku 2013/2014 byl její nejzářivější hvězdou a nejlepším střelcem ligy s 18 góly, které mu otevřely dveře k italskému angažmá. Nyní Josef Hušbauer nastoupí za Slavii. A opět v pozici lídra týmu. „Je pro hru Slavie nezastupitelný, udává její rytmus,“ charakterizuje jeho postavení trenér Dušan Uhrin mladší, za jehož působení záložník v lednu 2016 do Edenu přišel.



Střelec ze všech pozic, tvůrce akcí, to byl Josef Hušbauer ve sparťanském dresu v ročníku 2013/2014. Rudí na domácí scéně válcovali, co se dalo. „Lepší fotbal jsem snad ve své trenérské kariéře nezažil,“ vzpomíná tehdejší sparťanský kouč Vítězslav Lavička . „A Pepa byl ozdobou mužstva. Vynikal v počtu gólů a finálních přihrávkách,“ dodává.

Pak se však Hušbauerův rozjezd pozastavil, v italském Cagliari se příliš neprosadil. „Zvládnout zahraniční angažmá je těžké,“ potvrzuje Lavička. Po návratu na Letnou se do původní formy nedostal, přišel překvapivý krok – v lednu 2016 přestoupil do týmu největšího rivala Slavie.

„Byl to dobrý tah, že jsme ho koupili,“ pochvaluje si zhodnocený výdaj dvanácti milionů korun Dušan Uhrin ml. Přestože už se Hušbauer obávaným kanonýrem, jenž dává góly ze všech pozic, nestal, pevné místo si ve slávistické základní sestavě vydobyl. „Hraje jinak,“ upozorňuje Uhrin.

Derby Slavia - Sparta v číslech: Kdy padlo 12 gólů? Kdo vyhrál 9:1?
Video se připravuje ...

Jakou pozici pro něj vymyslel Uhrin?

„Ve Spartě měl víc ofenzivní úkoly. My měli na tuhle roli také Keniju a Baráka, ale nefungovalo nám to,“ vrací se do loňského jara. „Tak jsem ho trochu stáhl,“ prozrazuje, jaké našel řešení. „Nemá ovšem za úkol vysloveně bránit, od toho byl za mě Souček a nyní Ngadeu, ale má na starosti rozehrávku. To on umí. Má perfektní přihrávku do předfinálové fáze,“ rozkrývá Uhrin.

„Cítí se dobře, když má okolo sebe schopné spoluhráče. Ve Spartě hráli vedle něj Bořek Dočkal a Marek Matějovský, nyní si výborně rozumí s Tondou Barákem,“ přidává postřeh Lavička. Pro červenobílé je nyní klíčovým hráčem. „Je nezastupitelný, udává rytmus hry Slavie,“ tvrdí Uhrin.

A fakt, že přišel ze Sparty, mu už k tíži připočítáván není. „Zpočátku měl problém s některými fanoušky, kteří ho brali za sparťana,“ přiznává Uhrin. „Probíral jsem to s ním a říkal mu, že je musí přesvědčit sám svými výkony. A to on dokázal,“ zdůrazňuje.

Přechod do konkurenčních barev mu nezazlívá ani jeho bývalý kouč. „Je profesionál, hraje tam, kde má uplatnění,“ chápe Lavička jeho rozhodnutí. „Pepu rád potkám, ať bude hrát za jakýkoli klub,“ dokládá vřelý vzájemný vztah.

V nedělním derby může být Hušbauer výraznou postavou. Ke své tradiční hře si totiž při absenci Jana Sýkory přibírá i zahrávání standardních situací. „Pepa Hušbauer to tam bude posílat pravou,“ spoléhá na něj slávistická legenda Luboš Kubík, mistr trestných kopů 90. let minulého století.

Pět posledních derby: Škodovy a Lafatovy góly, Hušbauer na obou stranách
Video se připravuje ...

Kdo překvapí v derby? Sparta bojovností a rychlostí, Slavia vsadí na tradiční zbraně
Video se připravuje ...

Derby Slavia - Sparta je tu! Sledujte přímý přenos na iSport.cz v neděli od 17:30
Video se připravuje ...

Hušbauer a Hloušek jsou zpět v reprezentaci. Týmu vládnou slávisté
Video se připravuje ...

Jak dopadne derby? Nebezpečná Slavia je v pohodě, Sparta v rozkladu
Video se připravuje ...

Redaktoři Sportu před derby: Sparta hraje o to, aby si z ní ostatní přestali dělat srandu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud