6. května 2017 • 12:11

Slavia vyzývá fotbal: Vytvořme úřednickou vládu, situace je vážná

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve vedení fotbalu musí dojít k radikální změně. Po včerejším zasedání svého představenstva vydala Slavia prohlášení, v němž shrnuje kroky, které by měly nastat poté, co se předseda Miroslav Pelta ocitl ve vazbě a kvůli využívání státních dotací čelí obvinění také Fotbalová asociace ČR. Slavia navrhuje zvýšit důvěryhodnost fotbalu vytvořením „úřednické vlády“ za účasti osobností, do vedení by podle ní odteď neměly kandidovat osoby spojované s korupcí a bez čistého lustračního osvědčení.



Za necelý měsíc má Pelta na volební valné hromadě obhajovat post a dosud neměl protikandidáta. FAČR potvrdila, že jeho přihláška je oficiálně podaná. Slavia odmítá, aby ve vedení FAČR působili lidé, kteří někdy čelili podezření z korupce či ovlivňování zápasů.

"Jsme přesvědčeni, že situace je velmi vážná, nelze ji bagatelizovat a řešení odkládat. Valná hromada by se měla konat a jednat. Čas bohužel vypršel," uvedla v prohlášení Slavia, jejíž představenstvo se kvůli aktuální situaci ve vedení FAČR sešlo v pátek odpoledne.

Důvod Peltovy vazby? Ovlivňování svědků a pokračování v činosti
Video se připravuje ...

Podle stanov vedou asociaci místopředsedové Roman Berbr a Zdeněk Zlámal a na pondělí je svolané mimořádné zasedání výkonného výboru. Sejdou se také majitelé klubů, což iniciovala právě Slavia.

"Diskutujeme na úrovni majitelů Slavia - Sparta, které jsou nejen nejstarší, ale také finančně nejsilnější kluby v českém fotbale a musí pomoci," uvedla Slavia.

"Smyslem však nebude dosadit vlastní lidi a fotbal ovládnout, ale podpořit široce respektované osobnosti, které by fotbal vyvedly z krize. Měla by vzniknout 'úřednická vláda' z osobností, jako jsou Jiří Šimáně, Pavel Kuka, Zdeněk Grygera, Petr Mlsna nebo Petr Fousek," navrhla Slavia.

PROHLÁŠENÍ SLAVIE

1. Jsme přesvědčeni, že situace je velmi vážná, nelze ji bagatelizovat a řešení odkládat. Valná hromada by se měla konat a jednat. Odklady pro „získání“ času jsou nepřijatelné. Čas bohužel vypršel.

2. Iniciovali jsme už jednání majitelů klubu a požádali LFA o jeho svolání. Majitelé klubu LFA jsou kromě státní správy a samosprávy a velkých sponzorů těmi, kteří do fotbalu nejvíce investují a měli by v nynější vážné situaci obvinění předsedy FAČR i FAČR samotné převzít za budoucnost fotbalu vyšší míru odpovědnosti. Je potřeba nalézt shodu a široce přijatelné řešení.

3. Diskutujeme na úrovni majitelů Slavia – Sparta, které jsou nejen nejstarší, ale také finančně nejsilnější kluby v českém fotbale a musí pomoci. Smyslem konání však nebude dosadit vlastní lidi a fotbal ovládnout, ale podpořit kredibilní a široce respektované osobnosti, které by fotbal vyvedly z krize.

4. Měla by vzniknout „úřednická vláda“ z osobností jako je Jiří Šimáně, Pavel Kuka, Zdeněk Grygera, Petr Mlsna nebo Petr Fousek.

5. Očista fotbalu by měl být národní zájem a lidé stojící v čele fotbalu by měli být kredibilní pro státní správu a samosprávu. V případě odsouzení FAČR hrozí zastavení dotací, což může vážně postihnout kluby nižších soutěží. Musí dojít k nastavení jasného a transparentního systému financování.

6. Ať byl Miroslav Pelta jakýkoliv, minimálně v poslední době si uvědomoval, že situace v Komisi rozhodčích a dalších agendách zašla příliš daleko a snažil se o pozitivní změny. Odmítáme návrat atmosféry strach mezi rozhodčí a delegáty.

7. Ve vedení FAČR nechceme nikoho, kdo byl v minulosti podezřelý z korupce nebo ovlivňování rozhodčích a zápasů. Kandidáti by také měli mít čisté lustrační osvědčení. Když používání nesportovních metod ČR tvrdě kritizuje na mezinárodní úrovni, např. vůči biatlonu v Rusku, měla by být schopná zamést před vlastním prahem.

8. Investujeme jak do klubu, tak jako partner reprezentace do českého fotbalu velké finanční prostředky. Chceme, aby investice měly sportovní smysl, chceme fair play fotbal. Budeme jednat o podpoře změn i s dalšími velkými partnery/sponzory a podporovateli českého fotbalu.

9. Je to pro fotbal jedinečná příležitost, jak začít novou éru a vrátit fotbalu kredibilitu a důvěru veřejnosti.

Peltův obhájce Šerák: Postup soudu je nestandardní, nemáme k dispozici spis
Video se připravuje ...
 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud