7. června 2017 • 05:00

Sparťanská posila Janko: pálil pod Brücknerem, sledovala ho Barcelona

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Andrea Stramaccioni chtěl ve Spartě něco "special," tak tady to má. Brankáře v české lize bude od léta strašit téměř dvoumetrová rakouská věž jménem Marc Janko. Vyhlášený kanonýr, který přichází jako volný hráč ze švýcarské Basileje, zažil úspěchy po celém světě, navíc stále patří do rakouské reprezentace, kde se poprvé prosadil pod českým koučem Karlem Brücknerem.



Marc Janko je odchovancem Admiry Wacker, do povědomí rakouských fandů se ale nejvíc zapsal v Red Bullu Salzburg, kam přestoupil v roce 2005 po jediné sezoně mezi dospělými.

V dresu "Die Roten Bullen" se ukázal jako opravdový kanonýr, a to především v sezoně 2008/09. V ní se s 39 brankami stal nejlepším střelcem ligy a dovedl tým k titulu. Ten se Salzburgem oslavil celkem třikrát.

Navíc se začal prosazovat do rakouské reprezentace, kterou v létě roku 2008 převzal český kouč Karel Brückner . Právě pod jeho vedením dal Janko svůj první reprezentační gól v přátelském zápase proti Itálii, další brankou pak nastartoval slavnou výhru Rakušanů 3:1 nad Francií.

První cesta za hranice Rakouska přišla v roce 2010, když Janko přestoupil do nizozemského FC Twente. S oblíbenou jednadvacítkou na zádech, kterou v Twente přebral po krajanu Marku Arnautovičovi, nasázel za dvě sezony 35 gólů v 69 zápasech. Ten nejdůležitější z nich padl ve finále nizozemského poháru v roce 2011, kde rakouský čahoun v prodloužení rozhodl zápas s Ajaxem.

Právě proti Ajaxu se trefil i ve vítězném superpoháru na začátku další sezony, tu už ale v Twente nedohrál. V lednu totiž zamířil do Porta. S ním sice vyhrál nejvyšší portugalskou soutěž, dostal ale šanci jen ve dvanácti zápasech a v létě se pakoval.

Nová posila fotbalové Sparty, rakouský reprezentant Marc Janko
Nová posila fotbalové Sparty, rakouský reprezentant Marc Janko

Kanonýr a velký cestovatel

Jankovy další kroky vedly do Trabzonsporu, kde se potkal i s českým reprezentantem Ondřejem Čelůstkou. V Turecku se Jankova střelecká forma poněkud zadrhla, za 30 zápasů se prosadil jen čtyřikrát a po dvou sezonách zase měnil dres.

Jeho příští štace byla fotbalově poměrně exotická - australské FC Sydney. A tam se motory zase rozběhly naplno, Janko se se 16 zásahy v 25 utkáních stal nejlepším střelcem ligy, překonal předchozí klubový rekord slavného Alessandra del Piera a byl zvolen i do týmu desetiletí.

Na to všechno mu stačila jediná sezona, v květnu 2015 se totiž rozhodl, že neprodlouží smlouvu. Ve spokojenosti mu totiž bránil fakt, že dojíždění z Austrálie na zápasy národního týmu nebylo zrovna jednoduché.

Právě reprezentace je pro něj důležitá. Poté, co kariéru v národním týmu ukončil bek Leicesteru Christian Fuchs, je kapitánem Rakušanů právě vytáhlý útočník Janko. Přednost dostal i před hvězdou Bayernu Mnichov Davidem Alabou.

I léto roku 2015 tak bylo ve znamení přesunů, Marc Janko se tentokrát upsal Basileji. A švýcarskému suverénu se jeho podpis rozhodně vyplatil. Rakouský kanonýr byl v sezoně 2015/16 nejlepším střelcem týmu se šestnácti brankami, v celé lize obsadil třetí místo. V uplynulé sezoně nebyl kvůli příchodu Seydoua Doumbii útočnou jedničkou, přesto se ale prostřílel na osmé místo mezi ligovými střelci a Doumbiových 20 zásahů doplnil 13 dalšími.

V obou sezonách navíc s Basilejí, ve které si zahrál s Tomášem Vaclíkem a Markem Suchým , získal titul, letos slavil i zisk poháru. V první sezoně ve Švýcarsku jej navíc podle španělského listu Mundo Deportivo spolu s další ikonou Salzburgu, Jonathanem Sorianem, skautovala slavná Barcelona. 

Teď bude jeho novým domovem letenský stadion. Dokáže se 33letý kanonýr prosadit i tam?

TOP 5 gólů Sparty v sezoně: Dočkalův dloubák i Čermákova šibenice
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud