27. července 2017 • 04:45

Po roce v Evropě. Jak se sestava Slavie proměnila od ostudy v Tallinnu?

Autor: pod
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to zajímavé srovnání. Vzpomínáte na první zápas Slavie v evropských pohárech po dlouhých letech? Ještě pod taktovkou trenéra Dušana Uhrina vyrazili „sešívaní“ minulé léto na půdu Levadie Tallinn, odkud přivezli ostudnou prohru 1:3. Po roce je Slavia v Evropě znovu. Jenže úplně jiná. Hraje rovnou o Ligu mistrů, na lavičce sedí Jaroslav Šilhavý a na trávníku běhají hvězdy za miliony. Jak se sestava Slavie proměnila?



Brankář a obrana

Na postu gólmana došlo ke změně, kterou si Slavia příliš nepřála. Po výborné sezoně totiž nakonec přece jen přišla o jedničku Jiřího Pavlenku. Toho nicméně nahradil Jan Laštůvka, který předtím zářil v Karviné. První změna je tedy v brance.

Obrana „sešívaných“ zůstala pohromadě z poloviny. Na stoperu dál vládne Simon Deli, na levé straně obrany nastoupil stejně jako v Tallinnu i proti BATE Jan Bořil. Na dalších dvou postech v defenzivě ale došlo ke změnám.

V Tallinnu totiž nastoupil vedle Deliho jeho kamerunský kamarád Michael Ngadeu. Utkání nevyšlo ani jednomu z nich, i proto se po krátkém čase v novém angažmá posila přesunula na post defenzivního záložníka. To se ukázalo jako skvělý tah.

Navíc se Slavii podařilo vždy najít i dobrého parťáka k Delimu, proti Borisovu jím byl Jakub Jugas. Na pravém obránci pak naskočil Michal Frydrych, nyní již stálice v základní sestavě. Před rokem v Estonsku dostal šanci mladíček Libor Holík.

Na tvářích fotbalistů Slavie nebyla poznat velká radost. Náskok proti Borisovu mohl být vyšší.
Na tvářích fotbalistů Slavie nebyla poznat velká radost. Náskok proti Borisovu mohl být vyšší.

Záloha

Jak už jsme zmínili v předchozím bodě, jedničkou ve Slavii se stal na postu defenzivního záložníka Ngadeu. Jarní hostování v Liberci nicméně skvěle vyšlo Tomáši Součkovi. Právě on nastoupil před rokem v Tallinnu. Tentokrát dostal ovšem přece jen přednost Kamerunec.

Naopak jisté bylo, že za Slavii nenastoupí Antonín Barák. Zatímco v létě 2016 nastupoval v Estonsku jako mladík, který se teprve musí prosadit, během sezony se stal žádaným zbožím a odešel do Udine. Proti Borisovu se na jeho místě představila jedna z velkých letních slávistických posil Ruslan Rotaň.

Jednu stálici nicméně ve slávistické záloze najdeme. Jmenuje se Josef Hušbauer. Ovšem zatímco před rokem v Tallinnu podal stejně jako celý tým špatný výkon a celkově byl jeho příchod ze Sparty do Slavie zpochybňován, nyní už patří mezi opory klubu i oblíbence fanoušků. To potvrdil skvělým představením proti BATE.

Šilhavý po výhře Slavie: Dobývání nám nešlo, často jsme to uspěchali
Video se připravuje ...

Útok

Stejně jako v Tallinnu Dušan Uhrin i trenér Jaroslal Šilhavý zvolil proti Borisovu ofenzivní trojici, dva křídelní hráče a hrotového útočníka. Složení se ale proměnilo ze 100%. V Estonsku totiž Slavia nastoupila s trojicí Ruslan Mingazov - Muris Mešanovič - Jaromír Zmrhal.

Všichni tři sice zůstali v kádru, ale do základní sestavy proti Borisovu se nedokázal dostat ani jeden z nich. Na pravém křídle totiž nastoupil Mick van Buren, který zazářil v přípravě. Na levém zase dostal prostor zkušený Portugalec a velká posila Danny.

Na hrotu pak naskočil kanonýr Milan Škoda. Nutno dodat, že právě vytáhlý útočník by skoro určitě nechyběl ani v sestavě v Tallinnu, ovšem měl lehké zdravotní problémy a zasáhl až do odvety. V té tehdy Slavia ostudnou prohru 1:3 ze hřiště soupeře napravila, když vyhrála 2:0 a postoupila.

Nyní je Slavia před druhým zápasem v mnohem lepší pozici, do Běloruska pojede s výhrou 1:0 v zádech. Vzhledem k průběhu zápasu s Borisovem to sice mělo být víc, evoluce Slavie je každopádně pozoruhodná.

Slavia v Evropě 2016 vs. Slavia v Evropě 2017

Sestava Slavie v Tallinnu
  Martin Berkovec  
 Libor Holík  Michael Ngadeu  Simon Deli  Jan Bořil
   Tomáš Souček   
   Josef Hušbauer  Antonín Barák  
 Ruslan Mingazov      Jaromír Zmrhal
   Muris Mešanovič   
   Sestava Slavie proti Borisovu   
  Jan Laštůvka  
 Michal Frydrych  Jakub Jugas  Simon Deli  Jan Bořil
   Michael Ngadeu  
   Ruslan Rotaň  Josef Hušbauer  
 Mick van Buren      Danny
   Milan Škoda  

SESTŘIH: Slavia - BATE Borisov 1:0. Z penalty se trefil Škoda
Video se připravuje ...

Šilhavý po výhře Slavie: Dobývání nám nešlo, často jsme to uspěchali
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud