17. září 2017 • 04:55

Úkoly do derby: Slavia musí zastavit Rosického, Sparta uhlídat vzduch

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ať se děje co se děje, tenhle zápas má prostě grády. A dnešní derby Slavie se Spartou ve fotbalové HET lize bude hodně důležité. Deník Sport hledal před očekávaným duelem silné a slabé stránky tradičních rivalů a dává inspiraci, jak na soupeře vyzrát.



Slavia musí zastavit Rosického

Tomáš Rosický v sestavě Sparty – to je hrozba, které se slávisté nejvíc obávají. Logicky. Muž s číslem deset umí vymyslet překvapivé řešení, jedinou přihrávkou rozbít obrannou řadu soupeře. Tudíž taktická příprava Slavie musí být z velké části zaměřena na to, jak Rosického zastavit.

Takže jak? Základní pokyn zní jednoznačně: nedat Rosickému prostor ani čas přebírat a rozdávat balony spoluhráčům. „Je to složité, ale jakmile bude mít možnost převzít míč, musí u něj někdo být, znepříjemnit mu to, nenechat ho hrát. Nejde o osobku, je potřeba hlídat nebezpečné prostory a Rosu si přebírat,“ přemýšlí Martin Hyský, bývalý obránce Slavie, jak úkol zvládnout.

Elektronická tužka: Rosický musí být pod tlakem Elektronická tužka: Rosický musí být pod tlakemFoto Sport

O tom, že sparťanského špílmachra čeká těžší zápas než před týdnem proti Karviné (2:0), nemusíme polemizovat. Soupeř je kvalitativně jinde a zápas bude mít jiné tempo, výrazně vyšší. I celková atmosféra kolem derby je úplně odlišná.

„Nemyslím si, že Tomáš bude tak dominantní jako s Karvinou. Ano, je to zkušený hráč, podobných zápasů odehrál nespočet, ale teď nevěřím, že se nějak extra prosadí. Ta pauza byla velká a ani nemůže mít tolik natrénováno, aby v tempu zvládl celý zápas,“ myslí si Hyský.

Výhodou „sešívaných“ navíc je, že proti Maccabi v Evropské lize pošetřili síly a mohou střed zálohy vyztužit zcela čerstvými hráči. A to především Kameruncem Michaelem Ngadeuem, jenž se po uzdravení Simona Deliho vrátí ze stopera na post defenzivního záložníka. V soubojích s „TR10“ by teoreticky měl mít navrch.

RENTGEN: Co může předvést Rosický v derby? Genialitu i nedostatky v bránění
Video se připravuje ...

„Ale nevěřím, že se Rosický bude pohybovat kolem něj. Na tohle je dost chytrý a zkušený. Spíš si bude hledat jiné prostory, aby měl pro rozehrávku více času. S Ngadeuem by ho moc neměl,“ je přesvědčený Hyský.

Další otázkou je, kdo se v jakých prostorech bude ze slávistů pohybovat. Zůstane v sestavě Tomáš Souček? Anebo se trenér Jaroslav Šilhavý rozhodne pro Ruslana Rotaně, či Jakuba Hromadu? Zapojit se do bránění Rosického zkrátka musejí všichni – včetně křídel či ofenzivního záložníka Josefa Hušbauera.

„Nebude to nijak extra otevřené derby a uprostřed nebude moc místa pro kombinace. Protože jde o hodně, očekávám taktický boj. Možná, že některé mužstvo i cukne,“ uvažuje Hyský o průběhu hry.

Derby Slavia - Sparta sledujte ŽIVĚ v přímém přenosu na iSport.cz ZDE »

První letošní derby sledujte na iSport.cz! První letošní derby sledujte na iSport.cz!Foto Koláž iSport.cz

Sparta musí uhlídat vzduch

Aby mohla Sparta pomýšlet v derby proti Slavii na úspěch, tedy tříbodový import, musí splnit jednu základní podmínku: najít účinnou protizbraň na výškovou převahu soupeře. Pokud se to trenéru Andreovi Stramaccionimu nepodaří, sletí akcie letenského výběru ke dnu.

Výhodou v nevýhodě Sparty je, že o téhle své slabině dobře ví. Výškový rozdíl mezi oběma týmy je zjevný, to platí především pro klíčové pozice v obou mužstvech. Slavia má v útoku věže Milana Škodu (190 cm) a Tomáše Necida (191 cm), Sparta naopak půjde do boje se stoperskou dvojicí Lukáš Mareček a David Hovorka. To máme 182 a 179 centimetrů. Je prakticky nemyslitelné, aby si oba hráči dokázali ve vzduchu se Škodou (případně Necidem) poradit.

Elektronická tužka: Sparta musí odtáhnout Škodu co nejdál od branky Elektronická tužka: Sparta musí odtáhnout Škodu co nejdál od brankyFoto Sport

Letenští proto musí najít alternativní protizbraň. Naprostým základem je, aby se hosté vyvarovali zbytečných faulů, kterými by soupeři darovali nebezpečné standardní situace. I Sparta má ve svém středu dobré hlavičkáře, třeba Georgese Mandjecka či Costu. Slavia ale disponuje mohutnější silou. Nefaulovat, pokud to není nezbytné, to musí být pro Spartu hlavní přikázání.

Při hře pak má Sparta dvě možnosti, jak výškovou převahu a z ní pramenící nebezpečí eliminovat. Tou první je trochu zariskovat a vytáhnout defenzivní linii co nejvýš od své branky. Pokud stopeři prohrají hlavu se Škodou na polovině vlastní půlky, nemusí to být žádná katastrofa. Stane se tak v relativně bezpečném prostoru a Sparta bude mít možnost, jak vzniklou situaci dál řešit.

Stramaccioni před derby: Cizinci musí pochopit, jak významný je derby zápas
Video se připravuje ...

Naopak, kdyby ke vzdušným soubojům docházelo v bezprostředním okolí šestnáctky, byl by to velký problém. Škoda by mohl buď pálit rovnou, případně chystat zakončení pro parťáky nabíhající z druhé vlny.

Druhou variantou je Georges Mandjeck. Kamerunský polař bude klíčem, aby Sparta svůj vzdušný prostor uhájila. V hlavičkových soubojích je obrovsky silný, dávalo by smysl, kdyby se při nakopávaných míčích stahoval za Škodou až mezi stopery a podstupoval s ním souboje. Hovorka s Marečkem by měli víc volnosti při sbírání odražených míčů.

Pokud Stramaccioni bude Mandjecka držet na klasické pozici šestky, bude na bývalém hráči Met, aby pobral všechny balony, které ze soubojů propadnou. To se Spartě například skvěle dařilo v jarním derby, kdy tuhle disciplínu zcela ovládlo duo Michal Sáček a Lukáš Vácha.

Nyní leží hlavní tíha na Mandjeckovi. On je jedním z klíčů k úspěchu Sparty.

Čeká nás výjimečný zápas a my v něm chceme uspět, shodují se Šural a Costa ze Sparty
Video se připravuje ...

Statistiky před derby: Slavia drží míč a střílí, Sparta využívá pravé křídlo
Video se připravuje ...

Derby Slavia - Sparta. Sledujte na iSport.cz v neděli od 18:00
Video se připravuje ...

Nákupy Sparty byly chaos, má jasno hudebník a slávista Jan P. Muchow
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud