Jakub Konečný
24. září 2017 • 04:59

Sparta před zápasem pravdy: Jistotu má v Dúbravkovi, jinak rozpaky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápas pravdy číslo dvě pro Andreu Stramaccioniho je tu. Pokud italský trenér nechce připustit diskusi o pevnosti své pozice, musí Sparta po středečním postupu v poháru přes Znojmo zvládnout vítězně i dnešní ligu proti Teplicím (přímý přenos od 18:00 na iSport.cz). Stramaccioniho osud tak bude kromě jiného v rukách gólmana Martina Dúbravky, který se po rozpačitém začátku dostal do slibné formy.



Je na pravém beku lepší Ondřej Zahustel, nebo Vjačeslav Karavajev? Má Costa Nhamoinesu hrát stopera, nebo na levém kraji obrany? A co Lukáš Mareček? Nebyl by ještě platnější v záloze?

V podobném duchu se dá oprávněně pochybovat vesměs o všech místech sparťanské sestavy – s výjimkou jednoho. Martin Dúbravka je nezpochybnitelnou brankářskou jedničkou týmu, který zatím zůstává hluboko za očekáváním.

„Jsem přesvědčen, že Martin bude tuto sezonu jedním z tahounů Sparty a bude to na něm stát,“ říká Štěpán Kolář, trenér brankářů Slovanu Liberec, odkud slovenský reprezentant na Letnou v létě jako volný hráč přišel.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Karviná 2:0. Rosický se trefil poprvé po návratu
Video se připravuje ...

Byť rodáka ze Žiliny čekala silná konkurence v podobě Tomáše Koubka a Davida Bičíka, tedy dvou gólmanů, kteří v minulé sezoně odváděli ve Spartě dobrou práci, začal sezonu v základní sestavě. Jenže v ní vydržel pouze tři zápasy.

V obou duelech třetího předkola Evropské ligy s Crvenou Zvezdou ani v lize s Bohemians nepůsobil zrovna jistým dojmem a inkasoval celkem čtyři góly, z nichž zejména ten v malém pražském derby šel jednoznačně za ním. V 88. minutě neudržel střelu Martina Dostála a Michal Šmíd z pohodlné dorážky vyrovnal na konečných 1:1.  

Dúbravkovi pomohl skvělý výkon ve Wembley

Následující čtyři utkání tak odchytal Koubek, jenže po jeho přestupu do francouzského Rennes se Dúbravka do branky znovu vrátil. A druhou šanci zatím drží pevně, patří k nejlépe hodnoceným hráčům týmu, který jinak herně i výsledkově tápe.

„Martinovi hodně pomohl reprezentační sraz, v jehož rámci dobře potrénoval a odchytal fantastický zápas proti Anglii ve Wembley. Od té chvíle působí naprosto klidným a jistým dojmem,“ líčí Kolář, který trénoval i Koubka, a může tak oba reprezentační brankáře srovnávat.

„Každý je úplně jiný. Tomáš má lepší nákop a sbírá vysoké balony a centry, v tom má Dúbra rezervy. Ale jinak má správný výběr místa, dovede hrát špičkově nohama, je rychlý, má postřeh a umí předvídat,“ vypočítává Kolář.

CELÝ SESTŘIH: Brno - Sparta 2:0. Pražany zaskočil poslední celek tabulky
Video se připravuje ...

Všechny své přednosti osmadvacetiletý čahoun demonstroval v utkáních s Karvinou (2:0), na Slavii (0:2) a ve Znojmě (1:0), pokaždé předvedl několik výjimečných zákroků.

„A na Slavii nevypadala rozehrávka Sparty úplně komicky jen díky němu,“ doplňuje trochu jízlivě Kolář, který se však nezdráhá svého bývalého svěřence ani zkritizovat. „Druhý gól měl chytat. Proti Hušbauerovi měl vystoupit, zůstal zbytečně na čáře,“ dodává káravým tónem.

Slavia - Sparta: Hušbauer potvrdil vítězství Slavie parádním gólem k bližší tyči – 2:0
Video se připravuje ...

Dúbravka každopádně nemá ještě zdaleka vyhráno, nadále zůstává pod velkým tlakem. V každém zápase totiž ultras Sparty vyvolávají jméno svého oblíbence Bičíka, kterého by viděli v brance mnohem raději.

„Ale jak Dúbru znám, tohle ho spíš motivuje. Bude se jen zlepšovat, pomůže mu i Hovorka, na kterého je zvyklý od nás,“ připomíná Kolář obnovenou spolupráci se stoperem Davidem Hovorkou, který už ukázal, že rudou defenzivu může řídit.

Pokud se dva bývalí parťáci z Liberce skutečně dostanou na svou maximální výkonnost, bude mít Stramaccioni o starost méně.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI O ČESKÉ NEJVYŠŠÍ FOTBALOVÉ SOUTĚŽI ČTĚTE V NEDĚLNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

Elektronickou verzi si můžete přečíst ZDE>>>

Titulní strana nedělního vydání deníku Sport Titulní strana nedělního vydání deníku SportFoto Sport

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud