Jan Vacek
11. října 2017 • 16:36

Plzeň tančí podle Vrby. Pro uvadající hráče je vzpruhou, říká Kotal

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako bychom se vrátili o několik let nazpět. Plzeň znovu drancuje ligu, povětšinou baví hezkým ofenzivním fotbalem. A kormidlem od střídačky točí trenér Pavel Vrba (53). To, čemu v létě po návratu zkušeného trenéra věřil málokdo, se stává realitou. Viktoria, po devíti kolech bodově stále stoprocentní, se vrací na výsluní. A s ní i její osudový kouč. Po lehkém vyklizení pozic spojeném s neúspěšným působením v dagestánské Machačkale dokazuje, že je naprostou trenérskou špičkou. 



Když na jaře Viktoria oznamovala velkolepý návrat Pavla Vrby , dával si zkušený trenér velký pozor, aby se nepustil do extra silných prohlášení. „Já a spasitel? To rozhodně ne, Plzeň není o Vrbovi. Pořád je tu velice kvalitní mužstvo a chci, abychom dosáhli na co nejlepší výsledky,“ prohlásil. V té době už měl v hlavě jasnou představu, jak by tým pod jeho vedením měl fungovat. A tu zatím v náramné podobě přenáší přímo na trávník.

Ačkoli Vrba nemohl doufat v posily za stovky milionů, jakých se dostalo trenérům pražských gigantů Jaroslavu Šilhavému a Andreovi Stramaccionimu, sestavil tým, který bez slitování odklízí jednoho soupeře za druhým. Viktoria se po návratu milovaného stratéga pozvolna vrací k tomu, co ji zdobilo během vzestupu před sedmi lety. Rychlá hra, důraz na bleskový přechod do útoku a velká síla v koncovce. Útok nad obranou, to je poučka, která má ve Štruncových sadech znovu zelenou.

„Vrba od začátku věděl, že chce s mužstvem hrát to samé, co během svého prvního působení. O ničem jiném ani na vteřinu nepřemýšlel,“ říká zdroj detailně obeznámený s děním v klubu.

Šlágr 10. kola HET ligy mezi Spartou a Plzní sledujte ZDE >>

Přímý přenos utkání Sparta - Plzeň sledujte na iSport.cz Přímý přenos utkání Sparta - Plzeň sledujte na iSport.czFoto iSport.cz

Tomu zkušený stratég uzpůsobil i skladbu mužstva. Okamžitě do týmu vrátil Daniela Koláře , projevil důvěru v Milana Petrželu, povedlo se mu narovnat fotbalově uvadajícího Davida Limberského . Výsledkem je rekordní série devíti ligových výher na startu sezony, k tomu účast v základní skupině Evropské ligy.

Přítomnost staronového kouče ve Štruncových sadech se projevila od prvních dní. Jestliže za vlády Romana Pivarníka a konec konců i jeho předchůdců Karla Krejčího a Miroslava Koubka byly vztahy mezi kabinou a realizačním týmem chladné, v případě Vrby tohle nebylo téma. Ačkoli si oproti své první štaci drží od hráčů větší odstup, stále ho s nimi pojí nadstandardní pouto.

Na prahu nové výzvy musel Vrba luštit i několik složitých otázek. Ta nejpalčivější se týkala Pavla Horvátha , legendy klubu a toho času jednoho z asistentů trenéra. Už na první tiskové konferenci se k otázce dalšího Horváthova působení stavěl Vrba odtažitě. „Dohrajeme soutěž a pak se budeme bavit dál, kdo bude v jakých funkcích působit,“ prohlásil kouč na začátku května.

Výsledek? Horváth ještě v létě kývl na nabídku druholigového Sokolova. „Vrba neměl problém s tím, aby Horváth dál působil na lavičce. Nechtěl ho ovšem mít v realizačním týmu a během zápasů na střídačce. Pavel chtěl trénovat, proto zvolil Sokolov,“ informuje zdroj Sportu.

Byť se na první pohled může zdát, že Viktoria funguje na vlas stejně jako za první Vrbovy éry, realita je trochu jiná. Nyní se trénuje mnohem víc. V létě hráči fungovali v režimu dvoufázových tréninků, víc do těla dostávají i během sezony. Jednotky pod Vrbou jsou ovšem zábavné, většina cvičení se provádí s balonem.

Třaskavý duel Sparty a Plzně se blíží. Přinášíme vám nejlepší trefy Viktorie!
Video se připravuje ...

Kouč zároveň nastolil trochu přísnější metr. „Když byl Vrba v Plzni poprvé, s hráči měl vyloženě přátelský vztah. Toleroval, když se někdo opozdil na trénink, hráčům dopřával volnost v oblasti stravy. To se nyní změnilo, Vrba je důslednější. Nadále ovšem platí, že s hráči má dobré vztahy. Dokonale je zná a ví, jak s nimi jednat,“ vysvětluje zdroj.

Pokud jde o herní strategii, stále platí, že si do ní Vrba nenechá od nikoho mluvit. Samozřejmě, podněty ze strany asistentů vezme v potaz. Ve výsledku si ale všechno udělá po svém. S hráči v tomhle směru nediskutuje. Jakýkoli z fotbalistů za Vrbou může kdykoli přijít a cokoli si vysvětlit, v určování taktiky je ovšem trenér jasným pánem.

Tenhle model zatím Viktorii svědčí dokonale. Znovu se jí navrátil lesk a výsostné postavení královny tuzemského fotbalu. Vrba vyšplhal po žebříčku trenérské prestiže do míst, odkud může shlížet na všechny kolegy. A dříve často poněkud unavený plzeňský kankán znovu sviští naplno.

Je Pavel Vrba nejlepším trenérem v HET lize? 
David Jarolím
(bývalý reprezentant)
„To je těžké posoudit. Ovšem pro Plzeň je klíčovou osobností. Nečekal jsem, že po jeho návratu povede ligu tak suverénně. Když odešel, už se jí tolik nedařilo, trenéři s ním byli pořád srovnávaní a předváděná hra nebyla taková, na jakou byli v Plzni zvyklí. Teď se vrátili k podobnému stylu hry jako předtím.  Ve Viktorii si svými výsledky a úspěchy vybudoval jméno. Tím má i respekt u hráčů, což je v Plzni důležitý element. Je vidět, že to šlape, že tam nejsou velké problémy v kabině.“ 
Ivan Kopecký (trenér) „Nedá se to hodnotit takhle, každopádně je to jeden z nejzkušenějších trenérů u nás a bylo od začátku vidět, že sáhl k osvědčeným věcem, s nimiž měl úspěch už předtím. Pavla si hráči váží, dosáhli s ním ohromných úspěchů a jdou za ním. On nehledá novoty, to by v této fázi ve Viktorii bylo zbytečné, naopak perfektně zapracoval zpátky starší hráče. Ti kluci jsou už osobnosti, navíc motivovaní dokázat, že jsou lepší než drahé posily, které nakoupila Sparta a Slavia. Viktoria pod ním působí jako celistvý organismus.“ 
Václav Kotal (trenér U16) „Plzeň je první, v sezoně doposud neztratila ani bod, tak je asi Pavel Vrba nejlepší. Proč to neříct. V trenérské branži je potřeba si užít každou chvíli, kdy jste nahoře. Pavel měl obrovskou výhodu, že se vracel do prostředí, které důvěrně zná. V minulosti spolupracoval se současným vedením klubu i s mnoha hráči. Na rozdíl třeba od Stramaccioniho ve Spartě. Pro některé kluky, o kterých se mluvilo jako o odepsaných, byl Vrbův návrat obrovskou vzpruhou. Hlavně pro Limberského a Petrželu. Už si mysleli, že to pro ně bude v Plzni konečná, přesto se stali oporami mužstva.“ 

Sparta - Plzeň: Kdo jsou TŘI klíčové postavy obou rivalů?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud