12. října 2017 • 12:18

Nepustit hráče do reprezentace? Slavii by hrozily nejen kontumace

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem fotbalové reprezentace to vře. Nejnověji šéf Slavie Jaroslav Tvrdík pohrozil, že jeho klub nebude uvolňovat hráče pro národní tým, jestli „FAČR nezajistí důstojnost reprezentace ČR.“ Co by následovalo, kdyby takto opravdu postupoval? Slavii by pak hrozily sankce včetně kontumací zápasu.



Pokud by Slavia skutečně přistoupila k radikálnímu řešení, musela by se připravit na disciplinární řízení. Porušila by tím soutěžní řád. Jaké důsledky by to pro úřadujícího mistra mělo důsledky?

Povolaní hráči, kteří by se k národnímu týmu připojili, by nesměli nastoupit ještě pět dní po konci reprezentační akce, na kterou byli povoláni. V regulích mimo jiné stojí, že "pokud členský klub odmítne uvolnit hráče, Komise FIFA pro status hráčů bude vyžadovat po FAČR, aby veškerá utkání, kterých se tento hráč účastnil v období, na které byl povolán, kontumovala ve prospěch soupeře".

Na to upozornila také fotbalová asociace ve své reakci na prohlášení slávistického bosse. "Cítíme potřebu upozornit na to, že účast hráče na utkání reprezentace je na vůli klubu nezávislé. Respektovat účast hráče na reprezentačním srazu je povinností klubu, nikoli jeho právem. V opačném případě by se klub dopustil porušení řady ustanovení vnitrostátních, jakož i mezinárodních předpisů a vystavil se tak případným sankcím," uvedla FAČR.

Tvrdíkova ostrá reakce přišla po úterním zasedání výkonného výboru FAČR. Jarolím po předložení analýzy neúspěšné kvalifikace MS 2018 zůstal ve funkci, Berbr ho však následně na tiskové konferenci tvrdě kritizoval. Navíc ho obvinil z toho, že je pod vlivem hráčských agentů a naznačil, že jediný důvod, proč Jarolím pokračuje, je smlouva, která se dá nyní obtížně vypovědět.

"Nestačí sportovní neúspěch, ostuda ještě musí pokračovat. Nechutné. Jestli má jít Jarolím, ať se vedení FAČR přidá. Škoda , že Roman Berbr takhle brutálně neudělá i celkovou analýzu problémů FAČR. Mělo by se všem včetně Karla Jarolíma měřit stejným metrem," reagoval Tvrdík. 

Připomněl, že kromě neúspěchu národního týmu v kvalifikaci o mistrovství světa se nedaří ani mládežnickým výběrům. Jednadvacítka prohrála 1:5 v Chorvatsku, dvacítka 0:4 v Anglii. "Za to může kdo? Jarolím? Ostuda všude, kam se člověk podívá. Chce to celé nové kredibilní vedení. Chci slyšet, co uděláme s celým českým fotbalem. Diskuzi expertů. Vizi budoucnosti. Odmítám hru na závist k platu trenéra," dodal Tvrdík. 

Šéf Slavie už delší dobu bojuje proti proti Berbrovi, který se po květnové aféře a odchodu Miroslava Pelty z pozice předsedy stal hlavní postavou Fotbalové asociace. Už před červnovou valnou hromadou FAČR požadoval Tvrdík, aby Berbr zmizel z vedení asociace. Volby však nakonec skončily patem a nové proběhnou v prosinci.

Jaroslav Tvrdík pohrozil FAČR po bojkotem reprezentace
Jaroslav Tvrdík pohrozil FAČR po bojkotem reprezentace

Jarolím u reprezentace zůstal, Berbr ale přednesl ostrou kritiku
Video se připravuje ...

ANKETA mezi redaktory Sportu: Je správné, že Jarolím zůstává u reprezentace?
Video se připravuje ...

14 zápasů, 6 výher, 4 remízy, 4 prohry. Podívejte se na bilanci Karla Jarolíma u reprezentace
Video se připravuje ...

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud