19. října 2017 • 04:40

Kat Sparty a Plzně se chystá na Slavii. V La Lize stíhá i Messiho

Autor: Daniel Ryl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Slavie chtějí v dnešním utkání základní skupiny Evropské ligy na půdě Villarrealu (21:05, ONLINE sledujte na iSport.cz) odehrát důstojný zápas a vybojovat alespoň bod. Pokud ale chtějí pomýšlet na úspěch, úkol zní jasně – uhlídat Cédrica Bakamba. Konžský útočník je strojem na góly a hořké vzpomínky na něj mají fotbalisté Sparty i Plzně, kterým před dvěma lety nastřílel celkem pět branek! „V Evropské lize jsou silní útočníci všichni, ale aktuálně bude asi nejsilnější,“ tuší stoper Jakub Jugas.



Pokud nebude obránce Jakub Jugas chybět v základní sestavě Slavie, kanonýrovi "žluté ponorky" bude muset věnovat zvýšenou pozornost. Kdo vůbec střelec z Demokratické republiky Kongo je?

Šestadvacetiletý kanonýr přišel do Španělska před dvěma lety, kdy ho Villarreal získal za 7,5 milionu eur (přibližně 202 milionů korun) z tureckého Bursasporu a investice se mu bohatě vyplácí.

Bývalý hráč Sochaux odehrál ve španělské lize 67 zápasů, nastřílel v nich 29 branek a dalších deset přidal ve 22 zápasech Evropské ligy. Střelecky se mu daří i v aktuálním ročníku. V lize má po sedmi zápasech sedm branek, což z něj dělá druhého nejlepšího střelce La Ligy hned po Lionelu Messim (11 gólů), jednu trefu si připsal ve dvou zápasech Evropské ligy.

VIDEO | Sprint od půlky a gól proti Barceloně? Pro Bakamba žádný problém!

FC Barcelona - Villarreal CF: Paráda! Bakambu prosprintoval z půlky až do vápna a domácímu brankáři nedal šanci - 1:1
Video se připravuje ...

„Ano, teď zužitkovává převahu a útočné snažení Villarrealu. Hrají výborně odzadu, na malém prostoru, jsou technicky vybavení. Je to kombinační mužstvo,“ vypozoroval trenér Jaroslav Šilhavý, jenž bude muset svou defenzivu na šikovného útočníka připravit.

„My jsme na něj koukali na videu, je to určitě silný hráč a jeden z nejlepších v týmu. Já věřím a myslím, že si s ním naši obránci dokážou poradit,“ nepochybuje Jan Sýkora. Statistiky však příliš pozitivně nehovoří. Polovinu svých branek v Evropské lize vstřelil českým klubům!

V sezoně 2015/2016 nenastoupil v domácím utkání základní skupiny proti Plzni, ale v odvetě na západočeské půdě už skóroval a přispěl k remíze 3:3. V následném čtvrtfinále si s ním nedokázala poradit ani Sparta, proti které vystřílel domácí výhru 2:1 a dva góly dal i ve venkovní odvetě.

VIDEO | Slávisté věří, že kanonýra Villarrealu ubrání...

Villarreal bude zatím největší zkouška. S Bakambem si naši obránci poradí, věří Sýkora
Video se připravuje ...

„Uvidíme. Na videu jsme ho viděli, je silný a rychlý. Musíme ho bránit důsledně, hlavně to není jenom o něm. Nesmíme dovolit, aby dostával balony,“ hledá klíč k úspěchu obránce Jakub Jugas. Dá se předpokládat, že silného útočníka dostane na starost Simon Deli.

Jeho i Bakambovým rodným jazykem je francouzština, tak si na hřišti mohou i popovídat. „Záleží, na které straně se bude motat. Podělíme se o něj navzájem,“ usmíval se před odletem do Španělska Jakub Jugas, pro kterého se zatím jedná o nejsilnějšího soupeře, proti kterému hrál.

Ofenzivní síla Villarrealu ovšem není pouze Cédric Bakambu. Klub v létě získal na roční hostování z AC Milán útočníka Carlose Baccu. A toho Jaroslav Šilhavý moc dobře zná, protože kolumbijský reprezentant nastupoval v sezoně 2013/2014 za Sevillu, která byla soupeřem Liberce v základní skupině Evropské ligy, kde oba zápasy skončily remízou 1:1.

STŘELECKÁ BILANCE CÉDRICA BAKAMBA:

Období Klub Liga (zápasy/góly) Evropa Ligové poháry
červenec 2010 - srpen 2014 Sochaux (Francie) 94 zápasů/18 gólů X 13/3
září 2014 - srpen 2015 Bursaspor (Turecko) 27/13 X 13/8
srpen 2015 - současnost Villarreal (Španělsko) 67/29 22/10 4/2

„Pamatuji si, že nám dělal problémy, ale zvládli jsme ho. Věřím, že ho zvládneme i tentokrát, byť útočník číslo jedna je teď asi Bakambu. Má teď velkou formu, s ním si musíme poradit. Ale nejen s ním, celý tým hraje velice dobře. Je to vyvážené, i když vidíme některé skulinky, kudy se do nich dostat,“ přiznal zkušený trenér Slavie.

Právě dvojice útočníků je podle něho největší zbraní španělského celku. „Dělá je to silným mužstvem, máme k nim respekt. Ale není to strach, že bychom se báli. Sám jsem na tu konfrontaci zvědavý,“ uzavřel Šilhavý.

Na to, jak si Slavia poradí s oběma útočníky, odpoví už večerní utkání. Pokud by Pražané překvapivě zvítězili, byla by to první venkovní výhra v evropských pohárech od srpna 2007. Sešívaní tehdy senzačně zvítězili ve 3. předkole Ligy mistrů na půdě Ajaxu 1:0 a nakročili za postupem do Ligy mistrů.

VIDEO | Cédric Bakambu pálí v lize, v Evropě na české kluby umí!

Villarreal - Athletic Bilbao: Skvělý nástup! Bakambu se prosadil mezi dvěma obránci a domácí opět vedou
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 41. Trigueros, 44. Bacca

Hosté: 18. Necid, 30. Danny

Sestavy

Domácí: Barbosa – Antonio Rukavina, Bonera, V. Ruiz, J. Costa (C) – Trigueros, Guerra, Fornals (77. Castillejo), R. Soriano (46. Čeryšev) – Bacca, Ünal (60. Bakambu).

Hosté: Laštůvka – Frydrych, Jugas, Deli (46. Bořil), Sobol – Souček, Hromada – Sýkora (84. Stoch), Danny (C), Zmrhal (69. Van Buren) – Necid.

Náhradníci

Domácí: Cantero, Gaspar, González, Čeryšev, Castillejo, Hernández, Bakambu

Hosté: Kovář, Bořil, Hušbauer, Rotaň, Stoch, Van Buren, Škoda

Karty

Domácí: R. Soriano, Guerra, J. Costa

Hosté: Bořil

Rozhodčí

Moen – Haglund, Lundberg (NOR)

Stadion

Estadio de la Cerámica, Villarreal


Skupina A

Z V R P Skóre B
1. Villarreal 6 3 2 1 10:6 11
2. Astana 6 3 1 2 10:7 10
3. Slavia 6 2 2 2 6:6 8
4. M. Tel-Aviv 6 1 1 4 1:8 4

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud