26. října 2017 • 20:45

Dejte gól za Spartu! Janko dostal šanci, trefil se jako první zahraniční posila

Autor: jon
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Celkem deset zahraničních akvizic (včetně gólmana Martina Dúbravky) přivedla v létě fotbalová Sparta. Grandiózní projekt podpořený mohutnou finanční injekcí dostal na Letnou zajímavé hráče, na které se všichni fanoušci těšili. Jenže výkony Biabianyho, Ben Chaima a dalších štědře placených borců zatím budí ohromné rozpaky. Prvním střelcem ze zahraničních posil se stal až 25. října! Rakušan Marc Janko. Šanci dostal po delší odmlce a zařídil vyrovnání na 1:1 ve středečním neúspěšném pohárovém duelu MOL Cupu s Baníkem Ostrava (2:3 po penaltách).



Sparta se v létě pustila do razantní přestavby kádru. Pod taktovkou italského kouče Andrey Stramaccioniho se na Letné hlásili noví hráči jak na běžícím páse. Logicky se posilovala i ofenziva – čistě na posty směrem dopředu přišli Ben Chaim, Biabiany, Plavšič, Janko, na pozici středních defenzivních záložníků pak operují Mavuba s Mandjeckem.

Od ofenzivních es čekal klub kvalitní výkony podpořené čísly. Především Ben Chaim s Biabianym dostávají spousty prostoru, oba v probíhající sezoně odehráli 11 zápasů. Jenže ani jeden z křídelních rychlíků ještě za Spartu nevstřelil gól! Nula ve statistikách svítí i dalším hráčům, kteří se v létě na Letné s velkou slávou hlásili.

Jediný, kdo si první trefu v letenských barvách odškrtl, je Marc Janko. Rakouský šutér vyrovnával ve středu v poháru s Baníkem na 1:1, když hlavou proměnil Néstorův rohový kop. Sparta v aktuálním ročníku přitom hrála už 15. zápas, sezona klubu frčí na plné obrátky takřka přesně tři měsíce.

Janko se po nepovedeném úvodu dostal na vedlejší kolej, trenér Stramaccioni ho vyřadil ze zápasového kádru. Zkušený 34letý rakouský šutér na svou šanci čekal dva měsíce, v lize naskočil zatím pouze do tří zápasů.

Stramaccioni po krachu: Cítím, že majitel pořád věří našemu plánu
Video se připravuje ...

Před pohárem s Baníkem se naposledy podíval na trávník 26. srpna, kdy odehrál 21 minut v závěru utkání 5. kola v Brně (0:2). Předtím nastoupil na sedm minut v úvodním duelu s Bohemians (1:1), ve třetím kole naskočil na 11 minut v Liberci (1:1).

Prostor dostal v neúspěšných letních předkolech Evropské ligy s CZ Bělehrad. V prvním zápase v Srbsku odehrál celé utkání, na Letné vydržel na hřišti hodinu. Ani v jednom případě se neprosadil, jeho výkony neodpovídaly tomu, s čím na Letnou přišel. Proto brzy putoval na lavičku, posléze na tribunu.

„Sparta snad věděla, jaký je to typ fotbalisty, že je nejnebezpečnější v šestnáctce. Když hrál, tak jsme se kombinací dostávali do stran, odkud na něj létaly centry, se kterými si už uměl poradit, to byla jeho parketa,“ vysvětlil v rozhovoru pro týdeník Gól kapitán Basileje Marek Suchý , odkud Janko do Sparty jako volný hráč přišel.

„Nehrál sice každý zápas, ale když nastoupil, tak byl platný. Je však odkázaný na spoluhráče, především na ostré kraje,“ upozornil Suchý, jak vysokého střelce nejlépe využít. „Když fungují, pak je velmi obtížné ho v osobních soubojích odstavit jak na zemi, tak ve vzduchu, kde využívá svou urostlou postavu a v zakončení i bohaté zkušenosti,“ dodal český reprezentant. Zároveň připomněl, že Janko za dvě předchozí sezony v Basileji nastřílel ve švýcarské lize celkem 29 branek, i když nehrál pravidelně.

Ostatní posily ale na své zásahy čekají, Sparta se dostává čím dál pod větší tlak. Po vyřazení z Evropské ligy přišly četné ztráty v lize, kde se letenský favorit ocitl téměř jistě mimo boj o titul. Dalším problémem je vyřazení z MOL Cupu, kde Sparta ve středu nečekaně vypadla po penaltách s Baníkem Ostrava.

V koncovce se Spartě zatím vůbec nedaří. Nejlepšími střelci jsou se čtyřmi zásahy David Lafata a Josef Šural , v aktuálním ročníku vstřelila Sparta v 15 zápasech pouze 15 gólů.

Šural: Vypadli jsme se soupeřem, s jakým jsme vypadnout neměli
Video se připravuje ...

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje ve Spartě? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud