Jan Malý
29. října 2017 • 04:55

Rozjetý Necid. Ve Slavii potřebuje na gól 73 minut, půjde zase na lavičku?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dosud docela dobře rozptyluje obavy, jak se mu v mateřské Slavii povede. Zatímco v loňské sezoně se útočník Tomáš Necid v Bursasporu a Legii Varšava protrápil dohromady ke třem gólům, v sešívaném dresu jich stihl za dva měsíce už osm a svou produktivitou zatím převyšuje ikonu klubu a zároveň svého kamaráda Milana Škodu. Pozlobí dnes Necid v lize Slovácko (přímý přenos na iSport.cz od 15.45)?



Rozdělení rolí slávistických útočníků, pokud jsou zdraví, je zatím čitelné. V HET lize nastupuje v základní sestavě Milan Škoda , v zápasech Evropské ligy a domácího MOL Cupu v ní dostává přednost Tomáš Necid . Bude to platit i dnes na Slovácku? Papírově by měl hrát Škoda, jenže Necid se teď v rozmezí jednoho týdne trefil ve všech třech duelech, které „sešívaní“ absolvovali. A posaďte hráče s takovou střeleckou fazonou.

„Jardovi Šilhavému to rozhodování vůbec nezávidím,“ glosoval útočné možnosti slávistického trenéra Pavel Kuka, bývalý výborný střelec klubu z Edenu. „Když hrajete utkání po třech dnech, je jednodušší hráče vyměnit. Ovšem samozřejmě nevíme, kdo bude hrát,“ doplnil Vlastimil Palička, člen prezidia Unie českých fotbalových trenérů. Nahuštěný program, se kterým se červenobílí během podzimu vypořádávají, kouči Jaroslavu Šilhavému umožňuje, aby minuty mezi své dva šutéry vcelku rovnoměrně rozděloval.

Necid svou porci času využívá skoro až nad očekávání. Do svého mateřského klubu přišel na poslední chvíli první zářijový den na hostování z Bursasporu a zatím se mu daří. Zasáhl do deseti soutěžních zápasů, vstřelil osm branek, průměrně na gól potřebuje 73 minut.

Přitom měl za sebou mrzutou loňskou sezonu, kdy se mu nevedlo na podzim v Bursasporu ani na jaře v Legii Varšava. „Je vidět, že ve Slavii potrénoval,“ všiml si Palička. „Je to hráč, kterého by potřebovalo každé mužstvo. Je to typ takové gorily, jak s oblibou říká Petr Uličný,“ pousmál se zkušený trenér s odkazem na bodrého a populárního olomouckého kolegu.

Slavia - Liberec: Necid mezi třemi obránci vypálil a snížil na 1:2
Video se připravuje ...

Kuku dosavadní produktivita Necida neudivuje. „Plní to, co se od něj očekávalo. Nepřekvapuje mě to, protože to on umí. Ale já od něj očekávám ještě daleko víc. Že se zlepší ve hře v poli. Má za sebou herní výpadek, myslím, že jeho výkony půjdou ještě nahoru,“ přemítal autor padesáti bundesligových branek. „Ještě mu chybí herní praxe, což je někdy vidět při jednoduchých ztrátách balonu, které by takhle zkušený hráč neměl mít,“ odkryl Kuka jeho konkrétní nedostatek.

Necid se trefil v domácí lize, poháru a v Evropské lize, konkrétně postupně skóroval proti Maccabi Tel Aviv, Třinci (dvakrát), Brnu (dvakrát), Villarrealu, Liberci a Jihlavě.

Zastiňuje aktuálně obvyklého slávistického bombarďáka Milana Škodu? „Určitě má lepší střeleckou formu, protože mu to tam padá,“ přiznal Kuka. „Nicméně u mě platí, byť se mi to hrozně lehce hodnotí, že Milan Škoda je ve Slavii útočník číslo jedna. Stojí za všemi úspěchy poslední doby. Střelecká potence Necida je úžasná, ale nemůžu zapomenout na to, že Škoda stejným způsobem táhne Slavii už několik let,“ dal bývalý reprezentační útočník jasný názor.

„Určitě má aktuálně lepší formu než Škoda,“ přitakal Palička. „Škoda má nevýhodu v tom, že ho všichni berou jako zachránce, osobnost, tlak je na něj velký. Na Necida byl dosud tlak menší, byl trošičku v závětří. Přesto mi Necid přijde psychicky silnější, stačí si vzpomenout, jak na EURO v poslední minutě proměnil penaltu proti Chorvatsku,“ připomněl Palička.

Reprezentace, i to je v případě Necida téma. Jeho góly na trenéra národního týmu Karla Jarolíma přímo mávají. „V reprezentaci by měl být. Takových útočníků nemáme na rozdávání, Necid tam patří,“ soudil Palička. „Určitě ne. Kvůli pár gólům ne. Tato pozice se musí potvrzovat ve více zápasech a kvalitními výkony, ne jen střílením branek,“ kontroval Kuka. Další šanci na pozdrav Jarolímovi bude mít slávistický útočník dnes na Slovácku.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Liberec 1:2. Domácí přišli o rekordní neporazitelnost
Video se připravuje ...

Slavia - Brno: Necid klepl do brány Van Burenův centr a Slavia vede 2:0
Video se připravuje ...

Slavia - Brno: Slávisté se dočkali – Necid se trefil hlavou a je to 1:0
Video se připravuje ...

Necid byl poprvé v základu a rozhodl zápas. Lépe to dopadnout nemohlo, hlásil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud