Jakub Dvořák
30. října 2017 • 11:49

Nastal ve Spartě čas bez Lafaty? Také Frýdek čeká na šanci měsíc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová Sparta bez Davida Lafaty? V posledních letech málokdy vídaná věc. Pokud byl elitní střelec zdravý, nechyběl až na pár výjimek v základní sestavě Letenských. Pod italským koučem Andreou Stramaccionim se však toto nepsané pravidlo mění. Šestatřicetiletý útočník se v nedělním zápase s Baníkem nevešel ani na lavičku náhradníků a vynechal tak již druhý ligový duel v řadě.



V minulé sezoně patřil k železným mužům na Letné. Společně s  Michalem Kadlecem nastoupil David Lafata do 28 ligových zápasů. Na víc nikdo ze sparťanů nedosáhl. I na začátku aktuální sezony se kapitán Pražanů pravidelně objevoval v základní sestavě, zlom však přišel po zápase s Plzní, který se Lafatovi nepovedl.

Trenér Andrea Stramaccioni ho po něm nevzal do Jablonce, k duelu, který museli Letenští zvládnout, aby odvrátili další propad tabulkou. Veškerá odpovědnost v tu chvíli visela pouze na Václavu Kadlecovi, který se však ještě během prvního poločasu zranil. Na hrot musel Josef Šural a třemi góly trefil výhru, okouzlil italského kouče a zároveň tak trochu odsunul Lafatu na vedlejší kolej.

Šanci dostal rodák z Českých Budějovic ve středečním pohárovém utkání s Baníkem, ale během 120 minut na trávníku byl jedním z hráčů, kteří se podepsali pod ostudné vypadnutí už v osmifinále. Výsledek? Pro nedělní ligový duel s Ostravou si vzal Stramaccioni na lavičku Marka Janka, věhlasnou letní posilu, která však na Letné dosud velké terno neudělala. Na dlouholetého kapitána zbyla tribuna.

Sparta - Plzeň: Biabiany pěkně našel Lafatu, ten ale v dobré šanci překopl bránu
Video se připravuje ...

„Má za sebou náročné utkání ve středu, proto jsem ho nevzal,“ vysvětlil Stramaccioni absenci Lafaty. „Navíc Janko v poháru nehrál špatně, dal gól. Do základu jsem stejně počítal se Šuralem, který se v posledních zápasech jeví dobře a má formu. Prostě jsem preferoval odpočatější hráče,“ dodal.

Jenže z Letné jdou zvěsti o tom, že by to s Lafatou mohlo být klidně jinak. Jak deník Sport zjistil, po pohárovém utkání mělo vedení klubu udělit hráčům pokutu až tři miliony korun a dát trenérům a hráčům nůž na krk s tím, že do konce podzimu musí Sparta zabrat, jinak se situace začne řešit.

A právě mezi vybranými hráči, kteří by v zimě mohli odnést špatné výsledky Letenských, by měl být i dlouholetý elitní střelec české ligy.

Snad už se Kaya vrátí brzy, věří kouč

Lafata však není sám, kdo je v posledních zápasech odsunut na tribunu. Univerzální záložník Martin Frýdek si naposledy za první tým zahrál 24. září proti Teplicím. Od té doby se nevešel ani na lavičku. „Na jeho pozici preferuji raději Marečka a Mavubu, tedy klasickou osmičku a šestku,“ uvedl fotbalovou terminologií Stramaccioni jeho absenci.

Sparta - Karviná: Frýdkovu jedovatou střelu vytáhl pohotový Berkovec
Video se připravuje ...

Mezi lavičkou a tribunou pendlují také dva mladíci, kteří přišli v létě společně s dalšími devíti posilami. Eldar Čivič, který může nastoupit na levé straně v obraně i v záloze nedostává přes Michala Kadlece a Costu prostor, Srdjan Plavšič se díky Ben Chaimově zranění dostal proti Baníku alespoň na mezi náhradníky.

Stramaccioni zároveň vyhlíží návrat tureckého stopera Semiha Kayi, který se na začátku sezony vyřadil vážným zraněním. Po rekonvalescenci už sice stihl nastoupit za juniorský tým, ale nechal se po ostrém zákroku hloupě vyloučit.

„Čekáme na to, až bude Semih připravený, snad to bude už brzy. Dneska jsme před inkasovanými góly udělali dvě velké chyby, to mě hodně mrzí,“ řekl italský trenér po ligovém utkání s Baníkem. „Přesto si myslím, že výkony obrany, ať už se jedná o Zahustela, Hovorku, Štetinu, Costu či Kadlece, jdou nahoru. I přes inkasované branky se zlepšují,“ dodal.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Ostrava 3:2. Domácí využili v závěru přesilovku
Video se připravuje ...

Útočník Sparty Marc Janko si kryje míč před hráči Ostravy
Útočník Sparty Marc Janko si kryje míč před hráči Ostravy

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud