18. listopadu 2017 • 05:00

Šest kapitánů Sparty: Lafata vyklízí scénu, kouč chtěl pásku pro Čecha

Autor: jon, dvo
Vstoupit do diskuse
0
  • Hráči, kteří ve Spartě plnili funkci kapitána. Od startu sezony jich je šest, na snímku Tomáš Rosický, Josef Šural, David Lafata a Václav KadlecHráči, kteří ve Spartě plnili funkci kapitána. Od startu sezony jich je šest, na snímku Tomáš Rosický, Josef Šural, David Lafata a Václav KadlecFOTO: Koláž iSport.cz

    Celkem osmnáct soutěžních zápasů za sebou mají fotbalisté Sparty po včerejší ligové výhře nad Jihlavou 1:0. Trenér Andrea Stramaccioni dál hledá ideální sestavu, to se podepisuje i na obsazení funkce kapitána. Letenský celek vedlo už šest různých borců s páskou na ruce. Naposledy ji navlékl uzdravený Václav Kadlec, na startu sezony pomalu odepsaný hráč sledující zápasy z tribuny. Jak jsou na tom všichni sparťanští kapitáni?

  • David Lafata

    10 zápasů - Bohemians, Mladá Boleslav, Liberec, Slovácko, Zbrojovka Brno, Karviná, Teplice, Dukla, Plzeň, Ostrava (MOL Cup)

    David Lafata odehrál 400. utkání v lize, převzal cenu za 200 ligových gólůFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Lídr a hlavní šutér týmu posledních let nemá pod italským koučem na růžích ustláno. Zkušený forvard i přesto oblékl na Letné pásku nejčastěji, přesně v deseti případech. Posledním zápasem, kdy kráčel na hřiště jako první, byl prohraný MOL Cup s Baníkem Ostrava (2:3 po penaltách). V následujících ligových duelech s Ostravou (3:2) a Zlínem (2:2) se sparťanský kapitán ani nevešel do nominace na utkání, do pátečního střetnutí s Jihlavou šel jako náhradník na posledních deset minut. Lafatova pozice slábne a s páskou se pomalu loučí. "Plán je takový, že budou hrát jiní a David nám může v některých případech vypomoci. Zřejmě je to jeho poslední rok ve Spartě a klub za něj musí najít adekvátní náhradu do budoucna," prohlásil trenér Stramaccioni v rozhovoru po utkání s Jihlavou. »

  • Tomáš Rosický

    3 zápasy - Slavia, Jablonec, Ostrava (liga)

    Kapitán Sparty Tomáš RosickýFoto Michal Beránek (Sport)

    Jednoznačný šéf sparťanského týmu, pokud ho zdraví na hřiště pustí. V lize Tomáš Rosický zvládl slušnou porci devíti utkání ze 14 možných, ve třech z nich navlékl pásku. Tu by na ruce měl určitě častěji, pokud by byl schopný nastoupit na plný počet minut. 37letá legenda stále bojuje s chatrným zdravím, poslední dvě ligová střetnutí musel úplně vynechat.

  • Josef Šural

    2 zápasy – Znojmo (MOL Cup), Zlín

    Sparťanský kapitán Josef Šural se ve Zlíně blýskl krásným gólem z přímého kopuFoto ČTK

    Šural se naplno rozjel až na konci října v Jablonci, kde nasázel hattrick. Skóroval i v následujících duelech s Ostravou (3:2) a ve Zlíně (2:2), následně si ho vytáhl Karel Jarolím do reprezentace. Ve Spartě si získal i důvěru kouče Stramaccioniho, který mu kapitánskou pásku svěřil ve dvou případech – při poháru ve Znojmě (1:0) a ve Zlíně (2:2). Proti Jihlavě ale jeho roli převzal uzdravený Václav Kadlec. "Rozhodnutí dát mu kapitánskou pásku bylo z toho důvodu, že je ve Spartě dlouho a má nejvíc startů ze současného kádru. Chtěl jsem za kapitána někoho z českých hráčů a Václav si to zasloužil z pohledu historie v klubu více než Josef Šural," vysvětlil trenér Andrea Stramaccioni.

  • Lukáš Mareček

    Jeden zápas – CZ Bělehrad (3. předkolo Evropské ligy)

    Záložník Sparty Lukáš Mareček nastoupil v Bělehradu s kapitánskou páskouFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Mareček kapitánskou pásku občas navlékal i v minulé sezoně. V té aktuální vedl Spartu hned do úvodního zápasu 3. předkola Evropské ligy na hřišti CZ Bělehrad. Letenský univerzál, který se nejlépe cítí uprostřed zálohy, musel zaskakovat na pozici stopera, na tři ligové zápasy úplně vypadl ze sestavy. Patří mezi ty, kteří svými výkony zaostávají za svým standardem.

  • Michal Kadlec

    Jeden zápas - CZ Bělehrad (odveta 3. předkola Evropské ligy)

    Sparťanský kapitán Michal Kadlec v zápase s CZ Bělehrad na LetnéFoto Dominik Bakeš / Sport

    Zkušený obránce dostal pásku od trenéra v neúspěšné odvetě 3. předkola Evropské ligy s CZ Bělehrad (0:1). Omezují ho zdravotní trable, v sezoně zvládl pouze sedm zápasů. Přínos hráče, který patřil k oporám reprezentace a má zkušenosti z bundesligy i turecké ligy, by měl určitě vypadat jinak…

  • Václav Kadlec

    Jeden zápas – Jihlava

    Václav Kadlec se raduje s obráncem Costou ze sparťanské branky v utkání s JihlavouFoto Jaroslav Legner / Sport

    Letenský forvard využil šance a během sezony se z náhradníka na tribuně vypracoval až mezi klíčové hráče Sparty. Podařilo se mu rychle vyléčit trhlinu ve svalu, po dvouzápasové pauze naskočil proti Jihlavě rovnou od začátku. Odehrál slušné představení, navíc jedinou brankou z úvodu zápasu rozhodl o třech bodech. 25letý střelec navíc premiérově vedl mužstvo jako kapitán. „Od prvních minut jsem byl kapitánem poprvé, měl jsem pásku někdy ke konci zápasu, ale od začátku ne. Trenér za mnou v týdnu přišel a říkal, že o tom přemýšlí, zda ji svěří mně, nebo Pepovi Šuralovi. Nakonec ji dal mně s tím, že mi věří,“ prozradil po utkání.

  • CELÝ SESTŘIH: Sparta - Jihlava 1:0. Výhru vystřelil navrátilec Kadlec
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud