Jan Vacek
20. listopadu 2017 • 16:55

Plzeňská NEJ. Viktoria má rekord, kde všude ukazuje dominanci?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Viktorie Plzeň slaví s fanoušky výhru na SlováckuFotbalisté Viktorie Plzeň slaví s fanoušky výhru na SlováckuFOTO: Jaroslav Legner / Sport

    Ve druhé polovině minulé sezony se dopustila několika laciných ztrát, kterými pustila Slavii na trůn. V dlouhodobém kontextu ovšem platí, že ona je tuzemskou královnou. Viktoria Plzeň. V letech 2015 a 2016 slavila mistrovský titul, za tím neohroženě šturmuje i nyní. Za poslední dva roky navíc opakovaně ohromila rekordní sérií šestnácti po sobě jdoucích ligových výher. Současné maximum navíc může dál vylepšovat. Deník Sport rozebírá hlavní důvody západočeské nadvlády.

  • NEJsilnější

    Plzešký kapitán Roman Hubník je ošetřovaný v zápase se SlováckemFoto Jaroslav Legner / Sport

    Základní parametr plzeňského úspěchu. Bez přehánění lze říct, že Viktoria je v Česku zkrátka nejlepší. Snoubí v sobě celou řadu předností. Je zkušená, úderná, herně i psychicky vyspělá. Šestnáct ligových zářezů v řadě, to rozhodně není otázka nějaké souhry okolností, ale punc ryzí kvality. „Máme vnitřní sílu i super kádr. Navíc nám pomůžou i kluci, kteří přijdou z lavičky,“ ocenil obránce Radim Řezník. V tuhle chvíli se Západočeši jeví jako mužstvo bez zásadních slabin.

  • NEJvyrovnanější

    Plzeňská gólová radost během zápasu se SlováckemFoto ČTK

    Abyste roztáhli šňůru šestnácti výher v řadě, musí vás zdobit především konzistence. Ta Plzni nechybí, v dlouhodobém měřítku podává obdivuhodně vyrovnané výkony. Samozřejmě, nevyhnou se jí výkyvy výkonnosti, ty ovšem díky své síle dokáže minimalizovat. „Měli jsme štěstí v Jihlavě, kde jsme rozhodli až v nastaveném čase,“ připomněl Řezník. Drtivou většinu duelů ale vede celek ze Štruncových sadů jistě, se značnou dávkou dominance. Na škodu je, že někdy za více či méně zřetelné podpory rozhodčích.

  • NEJúdernější

    Jan Kopic slaví v momentě, kdy vstřelil první plzeňskou branku na SlováckuFoto Jaroslav Legner / Sport

    Plzeň, to byla vždy především ofenziva. Po odchodu trenéra Vrby sice v útočných rejdech výrazně polevila, od léta ovšem znovu řádí naplno. Na kontě má aktuálně 32 gólů, suverénně nejvíc ze všech ligových účastníků. Viktoria spoléhá na kanonýra Michaela Krmenčíka, jenom o něm to ale není. Když nemohl hvězdný bijec hrát na Slovácku, Západočechy to nijak nerozhodilo a soupeři nasoukali čtyři zářezy. Na podzim se v plzeňském dresu střelecky prosadili všichni členové základní sestavy, dohromady už třináct hráčů.

  • NEJzkušenější

    Plzeňský gólman Matúš Kozáčik ve spolupráci s obráncem Davidem Limberským zažehnávají nebezpečnou akci SlováckaFoto Jaroslav Legner / Sport

    Napříč rekordní sérií se několikrát přihodilo, že byla Viktoria v úzkých. Nestalo se ovšem, že by v takové situaci panikařila. Naopak, daří se jí zachovávat chladnout hlavu a tím utíkat i z těch nejsvízelnějších kleští. Trenér Pavel Vrba vsadil na ostřílené hráče, kteří toho mají hodně za sebou. Když máte na hřišti Davida Limberského, Matúše Kozáčika, Patrika Hrošovského či Daniela Koláře, můžete si být jistí, že vás nic nerozhodí. Tihle chlapíci si v tuzemsku prošli úplně vším.

  • NEJodolnější

    Plzeňští fotbalisté se radují z klíčové výhry nad Slavií, po třinácti kolech zůstávají stoprocentníFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Během rekordní série byla Plzeň několikrát v úzkých. Musela otáčet zápasy proti Jihlavě a Bohemians, na Letné ve šlágru se Spartou čelila v závěru drtivému tlaku. Pokaždé už byla téměř na lopatkách, ve všech případech ale dokázala odolat a bitvu dovést do vítězného konce. Až si člověk klade otázku, co by se muselo stát, aby se někomu povedlo Viktorii zlomit. „Vychází to ze zkušeností a atmosféry, která v mužstvu panuje. Jsme jeden tým, fungující kolektiv,“ vysvětlil Vrba.

  • NEJpragmatičtější

    Plzeňský trenér Pavel Vrba v utkání se SlováckemFoto Jaroslav Legner / Sport

    Fotbal je hrou emocí, ty na hřiště jednoznačně patří. Nesmí se ovšem dostat za únosnou mez, protože by mohly lehce uškodit. Někdy se hodí i určitá dávka pragmatismu. Ta Viktorii rozhodně nechybí. Červenomodří dokážou hrát účelně. Jednou nechají hrát soupeře a úder zasadí až ve druhé polovině duelu, podruhé na soka vletí, vybudují náskok a pak v úsporném režimu vedení háji. „Jsme parta, která ví, jak docílit úspěchu. Na hřišti přesně víme, co máme dělat,“ usmál se během podzimu David Limberský. 

  • CELÝ SESTŘIH: Slovácko - Plzeň 1:4. Lídr má čtrnáctou výhru v řadě
    Video se připravuje ...

    Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud