Jonáš Bartoš
24. listopadu 2017 • 16:16

Vrbovy postupy. Euforie v Edenu, dojemná rozlučka i návrat s kotoulem

Vstoupit do diskuse
0
  • Plzeňský trenér Pavel Vrba byl u všech případů, kdy se Viktorii podařilo postoupit do jarní fáze evropských pohárůPlzeňský trenér Pavel Vrba byl u všech případů, kdy se Viktorii podařilo postoupit do jarní fáze evropských pohárůFOTO: Koláž iSport.cz

    Pavel Vrba musí nad sebou mít vítěznou karmu. Zvlášť když se jedná o jeho spojení s Viktorií Plzeň. Po svém letním návratu nastartoval kolektiv na západě Čech k fantastické jízdě. Důkazem Vrbova mimořádného přínosu pro západočeský celek jsou jasné statistiky – Viktoria do jarních bojů ve své historii postoupila pouze pod současným koučem, čtvrtečním skalpem FCSB (2:0) se jí to povedlo už počtvrté. Klíčové zápasy patří do kroniky plzeňského fotbalu. Jak vypadaly euforické úspěchy proti AC Milán, Atlétiku Madrid, CSKA Moskva a FCSB?   

  • Viktoria Plzeň – AC Milán

    6.12. 2011, 2:2 (Bystroň, Ďuriš)

    Sestava Plzně: M. Čech - Rajtoral, Bystroň, Čišovský, Limberský - Jiráček (28. Darida), Horváth - Petržela, Kolář (67. Ďuriš), Pilař (84. Hora) - Bakoš.

    Fotbalisté Viktorie Plzeň v prosinci 2011, kdy v Edenu remizovali s AC Milán a postoupili do jarní fáze Evropské ligyFoto Pavel Mazáč Sport

    Plzeň tenkrát byla v kurzu. Sympatickému kolektivu ze západu Čech, který na jaře urval premiérový mistrovský titul a hned na první pokus se přes předkola dostal do hlavní fáze skupiny Ligy mistrů, držela v pohárech palce skoro celá republika. Plzeň hrála své zápasy v Edenu, dnes si asi těžko lze představit, že na Limberského, Horvátha a spol. chodil v Praze vyprodaný stadion a všichni hlasitě povzbuzovali. Poslední zápas ve skupině proti AC Milán nabídl jeden z vrcholných fotbalových zážitků. Viktoria proti hvězdnému soupeři prohrávala 0:2, díky drtivému finiši po brankách Bystroně a Ďuriše vyválčila remízu 2:2. Ta v konečném součtu stačila na třetí místo ve skupině, které garantovalo postup do jarního play off Ligy mistrů. V den Vrbových 48. narozenin se tak Plzeň dočkala prvního velkého pohárového úspěchu.

  • Viktoria Plzeň – Atlético Madrid

    6.12. 2012, 1:0 (Procházka)

    Sestava Plzně: Kozáčik - Řezník, Procházka, Čišovský, Limberský - Horváth (90. Ševinský), Darida - Rajtoral (74. Zeman), Kolář (89. Štípek), Ďuriš - Bakoš.

    Šťastní fotbalisté Viktorie Plzeň po výhře nad Atlétikem Madrid v Evropské lize v prosinci 2012Foto Jaroslav Legner Sport

    Španělský gigant obhajoval v Evropské lize titul, pod Diegem Simeonem se nadechoval k hvězdným rokům, kdy si zahrál finále Ligy mistrů i ovládl španělský titul. Přes velký počet absencí přijela do Plzně řada hvězd, v madridském útoku odehrál celé utkání rebel Diego Costa. Plzeň si v mrazivém večeru s těžkým soupeřem poradila. Útočné manévry ubránila, naopak po rohovém kopu skóroval Václav Procházka a zařídil hubené vítězství. Plzeň ztratila v šesti zápasech jen pět bodů za porážku 0:1 v Madridu a za remízu 1:1 v Coimbře, od sezony 1999/2000, kdy skupinu Ligy mistrů ovládla Sparta, byla dalším českým týmem, kterému se podařilo vyhrát skupinu evropských pohárů. Postup do jarní fáze měla Plzeň už jistý, výhra nad Atlétikem ale trenérovi Vrbovi výrazně zpříjemnila 49. narozeniny.

  • Viktoria Plzeň – CSKA Moskva

    10.12. 2013, 2:1 (Kolář, Wágner)

    Sestava Plzně: Kozáčik - Rajtoral, Čišovský, Procházka, Limberský - Horváth, Hořava - Petržela (70. Bakoš), Kolář, Ďuriš (58. Kovařík) - Tecl (82. Wágner).

    Plzeňský trenér Pavel Vrba v prosinci 2013 po výhře nad CSKA MoskvaFoto Pavel Mazáč Sport

    Jeden z nejpamátnějších večerů plzeňské fotbalové historie. Západočeši v posledním zápase skupiny Ligy mistrů potřebovali CSKA porazit, aby prošli do jarního play off Evropské ligy. Západočeši navíc věděli, že jde o poslední utkání pod Pavlem Vrbou, který následně zamířil k reprezentaci. Plzeň sice prohrávala 0:1, ale utkání nezabalila. Po vyloučení Dzagojeva zamkla soupeře před vápno a v poslední čtvrthodince skóre po gólech Koláře a střídajícího Wágnera otočila. Doosan Arena málem spadla, jaký vyrvál dělali po senzačním obratu nadšení fanoušci. Lepší rozlučku si úspěšný kouč asi nemohl přát. Po utkání došlo na oblíbené kotouly vzad, Vrba se publiku dlouho klaněl jako herec po úspěšném představení.

  • Viktoria Plzeň – FCSB

    23.11. 2017, 2:0 (Petržela, Kopic)

    Sestava Plzně: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Petržela (88. Živulić), Kolář (83. Čermák), Kopic - Řezníček (66. Bakoš).

    Milan Petržela slaví trefu, kterou rozhodl celý zápasFoto Barbora Reichová / Sport

    Uběhly čtyři roky, co Plzeň slavila postup do evropského jara naposledy. Čas jako kdyby se ve čtvrtek večer vrátil zpátky. Rozjetá Viktoria doma přejela rumunskou FCSB po brankách Petržely a Kopice 2:0, s předstihem si zajistila vstupenku do vyřazovacích bojů. V sestavě nechyběli ostřílení borci Hubník, Limberský, Kolář, Petržela či střídající Bakoš, mužstvo opět diriguje Pavel Vrba. Muž, který s Plzní slavil postup ze skupiny naposledy, naplno rozjel plzeňskou euforii. Došlo i na vítězný kotrmelec, když trenéra vytleskali nadšení fanoušci.  

  • Fotbalisté Viktorie Plzeň v prosinci 2011, kdy v Edenu remizovali s AC Milán a postoupili do jarní fáze Evropské ligy
    Fotbalisté Viktorie Plzeň v prosinci 2011, kdy v Edenu remizovali s AC Milán a postoupili do jarní fáze Evropské ligy

    Vrba po postupu Plzně: Jsem rád, že starší hráči ukazují lidem, že fotbal hrát umějí
    Video se připravuje ...

    Petržela: Být sám před gólmanem? Takové góly jsou nejtěžší
    Video se připravuje ...

    Záložník Plzně Hořava: Klíč k postupu? Vítězství na našem stadionu
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud