Jan Vacek
4. února 2018 • 04:50

Na Krmenčíka nesahat... Jak Plzeň vystavěla hradbu kolem hvězdy?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠPANĚLSKA | V létě na tiskové konferenci vytáhl generální manažer Plzně Adolf Šádek klacek. Demonstroval jím, s jakou zbraní Viktoria vyráží proti mohutně posíleným kolosům Spartě a Slavii. Nyní, během zimního přestupového období, ho západočeský boss potřeboval znovu. Odháněl jím zájemce o služby Michaela Krmenčíka. Mise byla úspěšná, nejlepší ligový střelec zůstává v modročerveném. Nejen pohled na statistiky dokládá, jak stěžejní tahle skutečnost pro Plzeň je.



Páteční dopoledne. Benidorm, ve kterém se Viktoria chystá na druhou polovinu sezony, zkrápí vytrvalý déšť. Náladu to ovšem hráčům nekazí. Michaelu Krmenčíkovi rozhodně ne. „Zdravíčko,“ zahalasí, když spatří známou tvář. Odlehčený pozápasový trénink si užívá, jednotlivé činnosti doprovází smíchem. Ani známky po turbulentním období, které má za sebou.

Nezasvěcenému pozorovateli by se mohl lehce ztratit mezi dalšími fotbalisty, skutečností ovšem je, že právě Krmenčík je v současnosti nejstřeženějším pokladem západočeského celku. Vedení klubu kolem něj po skončení podzimní části sezony vystavělo imaginární hradbu. Před ním stál generální manažer Adolf Šádek a odháněl jednotlivé zájemce. A že jich bylo.

Podle informací deníku Sport o služby reprezentačního střelce projevila zájem celá řada klubů. Zástupci Leedsu přiletěli na jednání až do České republiky, s konkrétními nabídkami se vytasily Bordeaux či Newcastle. Plzeň ve všech případech odolala. „Jednání sice probíhala, ale Viktoria to od začátku měla nastavené tak, že Krmenčíka neprodá. I samotný hráč toužil zůstat, společným cílem je zisk titulu a účast v Lize mistrů,“ konstatuje zdroj detailně obeznámený s děním v klubu.

Kapitán Viktorie Plzeň Roman Hubník odvrací balon v přípravě s Legií, situaci v pozadí sleduje Pavel Vrba
Kapitán Viktorie Plzeň Roman Hubník odvrací balon v přípravě s Legií, situaci v pozadí sleduje Pavel Vrba

Ačkoli Viktoria rozhovory se zájemci vedla, ve skutečnosti ani na vteřinu nepomyslela na to, že by o svou hlavní hvězdu přišla. Šádek nejprve na Krmenčíka pověsil cenovku v hodnotě pěti milionů eur (asi 125 milionů korun). Když se našel klub, který by tuhle cenu zaplatil, plzeňský boss automaticky navyšoval na deset milionů eur (asi 250 milionů korun). Pak na patnáct milionů (asi 375 milionů korun).

Zkrátka tak, aby Plzeň měla důvod obchod neuzavřít. Šádek tak měl možnost si ověřit, kolik jsou jednotlivé týmy ochotné za Krmenčíka zaplatit. Tahle znalost se mu může v létě, kdy přijde budoucnost čtyřiadvacetiletého rodáka z Kraslic znovu na přetřes, hodit. Nyní ovšem defi nitivně platí, že Krmenčík zůstává na zbytek sezony ve Viktorii.

Samozřejmě, Západočeši tímhle krokem riskují. Pokud by se Krmenčík na jaře zranil, může jeho cena rapidně klesnout. Na druhou stranu platí, že pod vedením trenéra Pavla Vrby udělal za poslední měsíce obrovský výkonnostní progres. A je předpoklad, že se bude zlepšovat i nadále.

Z pohledu klubu se ovšem jedná především o strategické rozhodnutí. A zřejmé konstatování, že v tažení za mistrovským titulem nehodlá podcenit vůbec nic. Byť se často říká, že každý je nahraditelný, v tomhle případě to úplně neplatí. Za urostlého borce Plzeň nemá adekvátní náhradu.

S Krmenčíkem je vyšší bodová úspěšnost

Pohled na podzimní statistiky hovoří jasně. S Krmenčíkem v sestavě dosáhla Plzeň na bodovou úspěšnost 87 procent. Bez něj to bylo pouze 61 procent. Jakmile byl nejlepší ligový kanonýr na hřišti, střílela Viktoria mnohem více branek. Ostatně, pouze dvakrát se na podzim stalo, že Západočeši nedali gól. Krmenčík vždy chyběl.

„Krmi nás na podzim táhnul. Je to pro nás určitě důležitý hráč, spoléháme na něj. Jsme rádi, že ho tu ještě máme,“ prohlásil křídelník Milan Petržela. Nejsou to ovšem pouze góly a nahrávky, kterými je svým parťákům prospěšný. Krmenčík díky své obrovské síle vyhraje spoustu osobních soubojů, díky rychlosti je nebezpečný v napadání. Platný je i z psychologického hlediska. Plzeňští fotbalisté se cítí mnohem komfortněji, když ho mají na hrotu.

Příklad za všechny. První poločas čtvrtečního přípravného utkání s Legií Varšava. Gólman Matúš Kozáčik rozehrává od branky. „Krmelec, musíš vyhrát hlavu!“ huláká směrem na půlicí čáru. „Jo, jo,“ zní ledabylá odpověď hrotového útočníka. Výsledek? Krmenčík vzdušný souboj vyhrává, sklepává míč do druhé vlny a Viktoria rozjíždí jeden ze svých smrtících útoků. „Je rychlý, silný, dají se s ním hrát dlouhé míče za obranu. Sedí nám do systému,“ chválí asistent Dušan Fitzel.

Není divu, že s ohledem na Krmenčíkovu důležitost se v šatně rozebíralo, jestli náhodou klub neopustí.

„Sem tam jsme něco prohodili, jako hráči s tím ale nic neuděláme. Přečetli jsme si článek v novinách, zeptali jsme se Krmiho, jak to je, abychom to věděli přímo od něj. Zajímali jsme se o to a jsme rádi, že zůstal,“ ubezpečil Petržela. On i jeho parťáci mohou být v klidu.

Viktoria Krmenčíka před nájezdy zájemců ubránila. Za titulem tak vyrazí i se svou největší zbraní.

TOP 5 gólu Plzně: Omládlý Kolář, úžasný Krmenčík, bodoval i Limberský
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud