Jan Vacek
12. února 2018 • 17:15

Plzeň chce co nejdříve titul. A co dál? Plány pro Ligu mistrů i obhajobu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těší se ze snové pozice, kterou jí může každý závidět. Viktoria Plzeň jde do jarní části ligové sezony s mamutím náskokem čtrnácti bodů na druhou Slavii a třetí Olomouc. O zlato by ji mohl připravit jen absolutně nepochopitelný kolaps. Západočeši naopak dostávají půl roku navíc, aby se mohli připravovat na to, co je (nejspíš) nevyhnutelně čeká. Účast v Lize mistrů a domácí obhajoba.



Každé jaro to bývá stejné. Týmy jdou na krev. Bojuje se o titul, o záchranu i o poháry. Každý duel má mnohem větší váhu než na podzim. Logicky, na jaře už totiž není kam couvnout. Tuhle tradici teď ovšem Viktoria poruší. Do druhé poloviny sezony jde s naprostým klidem. Zároveň ovšem s vědomím, že jaro musí využít k přípravě na další výzvy, které jistojistě potká.

Úkolem číslo jedna je ovšem dotáhnout ke zdárnému konci titulovou jízdu. Čistě matematicky o něj Plzeň ještě přijít může. Čtrnáct bodů, to je pět prohraných zápasů. S ohledem na to, že Viktoria na podzim ztratila pouze dva body, je to vysoce nepravděpodobné. Téměř vyloučené.

Západočechy by musel postihnout obrovský propad formy spojený s rozsáhlou marodkou na klíčových postech. K tomu by Slavia na druhém místě musela šturmovat naplno, prakticky bez klopýtnutí. Jenom tak by se mohl boj o první příčku zašmodrchat.

Reálně ovšem Plzni stačí, když bude šlapat na 70 procent svého výkonu. Pak jí titul nikdo neuzme, byť nelze očekávat, že by zopakovala totální dominanci z podzimu. „Jsme na nějaké cestě, ale ještě zbývá spousta zápasů. Nic není rozhodnutého,“ upozornil po podzimu kouč Pavel Vrba .

Ačkoli podvědomě jistě tuší, že se za tři měsíce bude opájet titulovými oslavami, navenek zůstává obezřetný. Je to signál i směrem k mužstvu. Viktoria totiž nechce podcenit vůbec nic.

Jestliže v minulosti dokázala vlastní bohorovností některé zápasy poztrácet, k čemuž by mohla mít sklony právě i v současné komfortní situaci, je přece jen oproti minulosti jiná. Vyzrálejší, spolehlivější. A taky odhodlanější dokázat, že ačkoli kádr stárne, stále může sahat po nejvyšších metách.

Horváth o přestupové politice českých klubů, situaci v lize a změnách ve Slavii
Video se připravuje ...

Oslaví titul v rekordním čase?

Pokud Plzeň naváže na výkony z podzimu, může titul slavit v rekordním čase. Nejrychleji se jí to zatím povedlo v sezoně 2015/2016, šampaňské tehdy bouchalo ve Štruncových sadech už po 27. kole. Jestli tým kolem kapitána Romana Hubníka udrží či navýší současný náskok, mohlo by být vymalováno minimálně o jedno kolo dřív. „Nekoukáme vůbec dopředu, soustředíme se na každý nejbližší zápas. Stojíme nohama na zemi,“ ubezpečil během zimy křídelník Milan Petržela.

Vysoce příznivá konstelace hvězd v ligovém žebříčku navíc Plzni otevírá ruce k další činnosti na hřišti i v kancelářích. Paralelně s razítkováním titulu se totiž může (a musí) začít chystat na další sezonu. S nejvyšší pravděpodobností totiž bude hrát znovu základní skupinu Ligy mistrů. Pokud v ní nechce být pouze do počtu, musí pracovat na zacelení děr, které odkrylo podzimní účinkování v Evropské lize. Byť vicemistr postoupil do jarní fáze, nebylo to bez bolesti.

Především duely s rumunským celkem FCSB, ale třeba i švýcarským Luganem, poodhalily některé nedostatky. Zbytečné chyby v rozehrávce, pomalé přepínání do defenzivy. To, co Viktorii v lize prochází, bylo v evropské konfrontaci nekompromisně trestáno. A v Lize mistrů by se tak dělo v ještě drtivější míře. Vrba o těchto potížích jistě ví, během jara bude mít víc prostoru pracovat na jejich zahlazení, než kdyby Plzeň hrála v každém ligovém utkání o život.

Živo jistě bude i v kancelářích klubového vedení. Západočeši se nemohou ukolébat, pravděpodobnost, že Slavia a dost možná i Sparta budou na prahu nové sezony mnohem silnější, téměř hraničí s jistotou. Plzeň musí být připravena jim čelit. I proto získala Tomáše Chorého a Luďka Pernicu . Další veletoče ve složení kádru nelze očekávat.

Když sis Ligu mistrů vykopal...

Generální manažer klubu Adolf Šádek je známý velice úzkou vazbou na hráče. Proto se bude řídit jednoduchým heslem: „Vykopal sis Ligu mistrů, zahraješ si Ligu mistrů.“ I proto v klubu podepsali nové smlouvy pokročilí třicátnici či David Limberský s Milanem Petrželou. Kostra mužstva zůstane z velké části pohromadě.

K některým změnám ale dojde. Tématem číslo jedna jistě bude budoucnost útočníka Michaela Krmenčíka. Nyní ho Viktoria s vypětím sil dokázala udržet, na jaře už ale zřejmě svou ofenzivní hvězdu uvolní.

„Klub se s Michaelem dohodl, že mu pomůže k zisku titulu. V létě pak za adekvátní částku dostane svolení k přestupu,“ konstatuje zdroj obeznámený s děním ve Viktorii. Plzeň se na tuhle možnost chystá, i proto tolik stála o to, aby měla od prvního dne zimní přípravy k dispozici Chorého. Právě on by měl Krmenčíka nahradit, trenér Vrba bude mít na jaře dost prostoru, aby s mladým střelcem pracoval a detailně ho zabudoval do herního systému.

Některou ze zahraničních nabídek může využít klíčový polař Patrik Hrošovský , otazník visí i nad další budoucností Romana Hubníka. Ačkoli plzeňský kapitán stále odvádí nadstandardní služby, věk nelze zastavit. Hubník má stále častěji zdravotní problémy, navíc ho to může táhnout na Moravu, blíž k domovu. I proto má Šádek v kapse kontrakt s Pernicou.

Nadcházející jaro tak v Plzni nebude jen o zisku titulu. Ale taky o přípravě na doby nadcházející.

Chcete mít přehled o všem důležitém, co se děje v Plzni? Zde sledujte všechny zprávy a zajímavosti ze svého oblíbeného klubu >>

Od Chorého očekávám góly. Má všechny předpoklady k tomu, aby u nás uspěl, tvrdí Pavel Vrba
Video se připravuje ...

Vrba: Máme hráče, kteří do Plzně patří. Nakupovat víc je zbytečné
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud