Michal Koštuřík
13. února 2018 • 10:13

Boj o Ikauniekse! Jihlava odmítla miliony od Pelty, hlásí se Slavia

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mohl to být významný přestup „last minute“. Jablonec v touze po produktivním útočníkovi nabízel Jihlavě podle informací Sportu dvanáct milionů korun za Dávise Ikauniekse (24)! Lotyšského střelce však poslední tým HET ligy odmítl uvolnit. „Je to pravda. Ta nabídka byla super pro klub i pro hráče, ale Vysočina ani nechtěla jednat,“ potvrdil v pondělí hráčův agent Pavel Zíka.



Kolem nejcennějšího hráče jihlavského kádru je rušno. Celou zimu. Těsně před koncem přestupního termínu vše graduje. Do hry o Dávise Ikauniekse se hlásí Slavia, konkrétní nabídku předložil Jablonec.

Nasadil sumu 12 milionů, s bonusy se mohla částka dostat až blízko dvaceti „mega“. Přesto vedení Vysočiny odolalo a je na 99 procent jisté, že Lotyš bude pomáhat klubu se záchranou. Může se stát i to, že v příštích dnech podepíše smlouvu jinde s platností od léta.

Tuzemská elita o něm dobře ví. Stabilní reprezentant své země si v Česku udělal za rok a půl dobré jméno, v minulém ročníku vystřílel devíti brankami Jihlavě udržení mezi elitou. A také na podzim se Ikaunieks činil, s pěti góly a třemi asistencemi je jasně nejproduktivnějším hráčem mužstva. Loni měl laso z Mladé Boleslavi, uvažovali o něm ve Zlíně, v Bohemians i na dalších adresách.

Aktuálně je nejžhavější interes jabloneckého bosse Miroslava Pelty. Ten se po odchodu Ondřeje Mihálika se Stanislavem Teclem hodlal plácnout přes kapsu, aby posílil útok svého týmu. Nechtěl se spoléhat jen na duo Martin Doležal–Jan Chramosta. Proto vyšponoval nabídku za Ikauniekse do velmi solidní výše a hráče lákal na několikanásobně vyšší plat než má na Vysočině. „Dávisova tržní cena je nyní na špici,“ tvrdí Zíka.

Jenže Jihlava si uvědomuje, že bez nejlepšího střelce soutěž těžko zachrání. Přes zimu už přišla o gólmanskou jedničku Jana Hanuše a vůdce defenzivy Jiřího Krejčího. Proto přestup své největší hvězdy včera zatrhla.

TOP 5 gólu Jihlavy: Daníčkův volej i Tlustého střela zpoza vápna
Video se připravuje ...

„Vypadá to, že jaro stráví v Jihlavě,“ přiznal útočníkův zástupce s tím, že do příštího čtvrtku může dojít k dohodě s některým zájemcem. S tím, že by Ikaunieks dohrál sezonu ve stávajícím klubu a do nového působiště by se přesunul v létě.

Může to být Slavia, jejíž kouč Jindřich Trpišovský o Lotyše se zabijáckým instinktem stojí. „Česká Top 3: To by mohl být směr,“ nevylučuje Zíka ani transfer do Sparty či Plzně. Oťukávání prý probíhá i se dvěma účastníky ruské nejvyšší soutěže. Jihlava však trvá na vyšší ceně, údajně nejméně 850 000 eur (zhruba 21,2 milionu korun). „Ještě někdo může zamíchat kartami,“ soudí Zíka.

Ikaunieks se rusky domluví, angažmá na Východě by se nebránil. O změnu dresu má zájem, na tom není nic tajného. „Teď je ideální doba ho buď prodat anebo s ním prodloužit smlouvu. Dávis by rád přestoupil. Věděl od nás, že o něj zájem je,“ říká agent.

„Na druhou stranu rozumím tomu, že klub nechtěl přijít o svého klíčového hráče. Do začátku ligy je pár dní, těžko by sehnali útočníka jeho kvalit. A Dávis je profík, bude si plnit povinnosti. Má takovou povahu,“ nebojí se trucu ze strany lotyšského ostřelovače, za něhož předloni zaplatila Jihlava asi dva miliony korun. Je zjevné, že na něm slušně vydělá.

„Syn Filip ho vyskautoval, jezdil za ním,“ popisuje Zíka, který na Ikaunieksově transferu dál pracuje. Jeho cenu může ještě zvýšit sobotní duel se Slavií.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud