2. března 2018 • 16:51

Rozruch kolem CEFC? Majitel poslal 50 milionů, hlásí finanční ředitel Slavie

Autor: šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace kolem CEFC, vlastníka fotbalové Slavie, je nejasná. Hongkongský list South China Morning Post tvrdí, že společnost převzala jiná čínská firma Šanghaj Kuo-šeng, která spadá pod vládu. CEFC to ovšem popírá. Slávistický boss Jaroslav Tvrdík doufá, že to chod klubu nijak neohrozí.



Slavia zítra hraje v Mladé Boleslavi, ale víc se mluví o tom, co se děje s jejím vlastníkem, čínskou společnosti CEFC. To proto, že jejího předsedu představenstva Jie Ťien-minga doma údajně vyšetřují kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Oficiální potvrzení, že by byl šéf CEFC skutečně vyšetřován, neexistují. Společnost navíc odmítá, že by její řízení převzala jiná firma. „Šanghaj Kuo-šeng je respektovaná a prestižní čínská firma a pro CEFC China by bylo vždy ctí s ní obchodně spolupracovat, podobně jako s jinými stejně prestižními partnery. Můžeme však kategoricky vyloučit, že by tato společnost převzala kontrolu nad společností CEFC China. Firmu řídí právoplatně zvolené orgány společnosti,“ napsala CEFC pro ČTK.

I tak to ovšem dopad na společnost má. Od informace, že Jie Ťien-ming je vyšetřován či dokonce zadržen, spadly firemní akcie o 150 milionů dolarů.

Nejistotu lze vystopovat i v tweetu Jaroslava Tvrdíka , slávistického šéfa a zástupce CEFC pro Česko. „Žijeme v turbulentním a globálním světě. V ČR nelze některé informace potvrdit ani vyvrátit. Věřím, že se to Slavie Praha jakkoli nedotkne a celý tým bude koncentrován na splnění jarních sportovních cílů. Od majitele klubu dostanou absolutní podporu,“ napsal po čtvrteční půlnoci.

Dopoledne pak pověsil na Twitter fotografii Chana Chauta, prezidenta CEFC a předsedy dozorčí rady Slavie. „Pan Chan Chauto mne požádal o předání pozdravu klubu a jeho fanouškům. Rád činím. Sedí ve své kanceláři a řídí svoji firmu. A doufá ve výhru zítra.“

A odpoledne pro změnu tweetoval Daniel Konrád, finanční ředitel Slavie. „Zapojím se do probíhající mediální diskuse o kredibilitě CEFC China, majitele Slavie. Jen dnes přišlo na účet klubu od majitelů 50 milionů Kč. Díky majitelům nemáme žádné pohledávky a dluhy.“

I přesto experti tvrdí, že situace CEFC a potažmo i klubu může být vážná. Čínská vláda má prý velkou obavu ze zadlužení své ekonomiky, takže začala utlumovat společnosti, které pracují na dluh – přitom CEFC dluží přibližně 9,35 miliardy dolarů, tedy téměř 200 miliard korun.

A ještě, Čína zasahuje také v případě, kdy tamější společnosti provádějí akvizice, z nichž neplyne zisk – jako třeba nákup a provoz fotbalových klubů. Dokonce vznikl rejstřík citlivých zahraničních investic, jež vyžadují oficiální povolení. To se týká nemovitostí, hotelů či právě sportovních klubů, tedy aktivit, do nichž se CEFC v Česku nejvíce pustila.

Slavia v sobotu hraje v Mladé Boleslavi, ale je možné, že pro ni zásadnější zápas se odehrává v Číně. Bude trvat déle než devadesát minut.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud