Jakub Konečný
21. března 2018 • 21:00

Kovařík zvedá Plzeň. Lídr těží z přihrávek zapomenutého hráče

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl v podstatě na odpis, agent mu už hledal nové angažmá. Jenže Jan Kovařík ještě jednou rozfoukal svou výheň a z levé strany opět cizeluje jednu gólovou přihrávku za druhou. Při důležité výhře Plzně ve Zlíně zařídil devětadvacetiletý křídelník či bek povedenou individuální akcí jediný gól utkání. Jestli má někdo v kádru Pavla Vrby formu, tak je to šikovný levák. „Viktorka se na jaře hledá – a Honza jí strašně pomohl,“ říká jeho bývalý kouč Dušan Uhrin mladší.



Po rozpačitém vstupu do jara, při němž Plzeň ztratila sedm bodů z devíti možných, už potřebovala ve Zlíně zabrat. Což se díky těsné a vydřené výhře 1:0 povedlo. Vítězný gól vstřelil Daniel Kolář, nicméně hlavní podíl na něm měl autor asistence Jan Kovařík, který nejprve u levé lajny vykoupal dětinsky bránícího Róberta Matejova a pak posadil míč na Kolářovu hlavu.

„Potáhl jsem to, ve vápně jsem měl asi tři hráče. Na mně bylo, abych aspoň jednoho trefil. Ten už to měl de facto do odkryté brány. Vyšlo to na Koldu, který to krásně uklidil,“ popsal svůj skvělý manévr Kovařík.

Devětadvacetiletý technik tak prokázal, že je definitivně zpět. A opět se s ním musí počítat. Přitom už v Plzni nemusel být. V minulé sezoně pod trenérem Romanem Pivarníkem jen paběrkoval a zdálo se, že v létě Doosan Arenu po čtyřech letech opustí, jeho agent Pavel Paska už rozhazoval sítě.

Jenže veškerá jednání uťala zlomenina kotníku, kterou Kovařík utrpěl během letní přípravy. Musel na operaci, a na soupisce Viktorie tak nakonec zůstal. Teď toho nelituje ani hráč, ani klub. Z hlediska InStat indexu, který zohledňuje celkový přínos hráče v utkání, byl ve Zlíně s hodnotou 251 vůbec nejlepším hráčem Viktorie.

Kovařík na jaře sbírá starty i body, asistenci si připsal už ve třech soutěžních zápasech v řadě. Proti Liberci nacentroval na gól Tomáši Chorému, proti Sportingu pro změnu Marku Bakošovi a o Kolářově trefě ve Zlíně už řeč byla.

„V tuhle chvíli má určitě nejlepší centr v lize. V tvrdých a přesných přihrávkách do pokutového území byl vždycky dominantní,“ tvrdí někdejší plzeňský kouč Dušan Uhrin mladší. „A pamatuju si, že v jednom měření vyšlo, že je to nejrychlejší hráč v lize s míčem,“ doplňuje ještě možná jednu překvapivou přednost nenápadného hráče.

Slávistický odchovanec přišel do Štruncových sadů na začátku roku 2013 z Jablonce, stál tehdy 17 milionů korun. A vyplatil se, především v mistrovské sezoně 2015/16, kdy k titulu přispěl skvostnou osobní bilancí šesti gólů a devíti asistencí.

Byť je původním povoláním levé křídlo, zvládne nastupovat i na levém kraji obrany. Na jaře zde zaskočil za Davida Limberského v Olomouci i v domácí odvetě osmifinále Evropské ligy proti Sportingu.

„Myslím, že mu to je jedno, zvládne oboje. Ale na levém křídle je lepší, protože se dostává víc dopředu,“ soudí Uhrin. „Honza je hodný, skromný, bezproblémový kluk – jako by se ani do Plzně nehodil. Ale svým herním stylem se do ní hodí,“ dodává s úsměvem.

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Plzeň 0:1. Těsná výhra favorita, v úvodu rozhodl Kolář
Video se připravuje ...

Zlín - Plzeň: Kovařík posadil míč na hlavu Kolářovi a Plzeň rychle vede 1:0
Video se připravuje ...

Tam byla hrubá chyba toho černocha. Petrželův rozhovor, který vzbudil vášně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud