Jakub Dvořák
8. dubna 2018 • 04:59

Plavšič vs. Ben Chaim? Srb ve Spartě vítězí, drahá posila volila špatná řešení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Atomový mravenec předčil Luboše. Přezdívkami dvou hráčů ze sparťanské kabiny se dá zhruba vyjádřit, jak probíhal v utkání s Duklou (3:0) souboj o místo na křídle mezi Srdjanem Plavšičem a žolíkem z lavičky Talem Ben Chaimem. Na plné čáře jej ovládl drobný Srb, když na jeden gól přihrál a druhý sám vstřelil. Zato historicky druhá nejdražší akvizice Letenských se dál trápí a marně se pokouší dostat do formy ze zimní přípravy, kdy měl bilanci 6+1.



Stačilo mu úvodních 15 minut a letenské tribuny skandovaly jeho jméno. Už ve třetí minutě Srdjan Plavšič sprintem doběhl Kangův pas, pohrál si s obráncem a nadýchaným centrem našel Josefa Šurala, který hlavou otevřel skóre. Sparta vedla a srbský křídelník začal metat přemety po hřišti.

To však od něho nebylo vše. O deset minut později jej parádně uvolnil Stanciu, Plavšič vlétl do vápna, přehodil míč na slabší pravačku a uklidil jej do sítě. Byl to jeho první soutěžní gól za Spartu. A opět slavil akrobatickými kousky, které zakončil na kolenou uprostřed hřiště.

Sparta - Dukla: Plavšič doběhl dlouhý balon a posadil ho na hlavu Šuralovi – Sparta vede 1:0
Video se připravuje ...

„Byl to můj nejlepší zápas ve Spartě. Jsem šťastný, že jsem měl gól a asistenci a konečně jsme vyhráli,“ ulevil si po utkání při rozhovoru se spoluhráčem, který tlumočil jeho spoluhráč z Bosny Zinedin Mustedanagič, jelikož na odpovídání v češtině si 22letý rychlík zatím netroufá.

A řeč přišla i na jeho akrobatické kousky, kterými slavil třeba i vstřelený gól Nicolae Stanciua v utkání proti Slavii. „Když jsem začínal s fotbalem, takové oslavy gólů jsem dělal vždycky. Přijde mi to jako běžná věc. Dělá je více hráčů, ale asi jen po gólech," smál se  hráč, který kdysi vyfasoval přezdívku „Atomový mravenec“ a ta se uchytila.

Sparta - Dukla: Plavšič má po asistenci i gól – obešel Kušníra a dal na 2:0
Video se připravuje ...

Svým výkonem udělal velkou radost i trenérovi Pavlu Hapalovi, který si jeho přínos nemohl vynachválit. „Všechny zápasy, co odehrál, tak byl jedním z našich nejlepších hráčů. Je nesmírně platný ve hře jeden na jednoho, dokáže udělat převahu při útoku a jsou na něj často fauly. Takoví hráči menších postav jsou velice hbití a to soupeřům dělá problémy,“ vyjmenoval kouč Letenských Plavšičovy vlastnosti. „Poslední utkání mi značí, že mi (Hapal) důvěřuje a vážím si toho,“ notoval si s ním i Srb.

Hapal: Ben Chaim? Nebylo to optimální

Zcela jiná situace panuje u historicky druhé nejdražší posily v české lize. Izraelské křídlo Tal Ben Chaim, který přišel do Česka s vizitkou úderného hráče, jenž v zápase dokáže vyvinout na trávníku nastandardní rychlost s míčem.

Hapal stejně jako jeho předchůdce Stramaccioni zatím nedokázal z 28letého fotbalisty vyždímat jeho potenciál. Ben Chaim, kterého Sparta přivedla v létě z Maccabi Tel Aviv za 76 milionů korun, patří k nejrychlejším hráčům v lize, ale vázne mu souhra se spoluhráči, špatně volí finální zakončení a směrem do obrany týmu také zrovna nepomůže.

Sparta - Dukla: Ben Chaim šel sám na Radu, gólman se mu vrhl pod nohy včas
Video se připravuje ...

Jinak tomu nebylo ani proti Dukle. Hned několikrát dostal izraelský reprezentant možnost rozběhnout se do otevřené obrany dejvického celku, ale pokaždé zvolil to nejhorší možné řešení. Jednou se dokonce z hranice pokutového území vrátil zpátky skoro až na polovinu hřiště a fanoušci jen zlostně kroutili hlavou.

„Nebylo to od něj optimální,“ byl si vědom Hapal, který Ben Chaima ignoroval při derby  se Slavií a pro zápas v Teplicích nebyl dokonce ani v nominaci. „Ale myslím si, že u něho je to jen o řešení finálních situacích a také musí víc pomáhat defenzivě,“ dodal.

Co z toho vychází? Levý kraj pro sebe minimálně do zápasu s Plzní v příštím kole uzmul o šest let mladší a nevyčerpatelný Plavšič. Ben Chaim si totiž v sobotu rozhodně plusové body na Letné neudělal.

Sparťanský hračička Plavšič: Kličky, ale naposledy i asistence a gól
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Dukla 3:0. Letenským vyšel úvod, Šural pálil dvakrát
Video se připravuje ...

Výměna dresů po konci zápasu Sparty proti Dukle
Výměna dresů po konci zápasu Sparty proti Dukle

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud