Jan Podroužek
13. dubna 2018 • 21:48

Komplexní Míra Stoch, Stoch, Stoch! Dospívá do maximálně užitečné dimenze

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Možná z něj měl kouč Jindřich Trpišovský v zimě nervy. Musel ho z gruntu předělávat, změnit způsob jeho hry, aby kromě ofenzivy zvládal i podporu obrany. Trpělivost se vyplatila, Miroslav Stoch se stává užitečným hráčem ve všech směrech. To, co v sobě má, nazvěme třeba „kontrolovanou nadstavbou.“



Jsou hráči, kteří jsou prostě famózní. Vezmou si balon, udělají kličku, druhou, třetí, rozdají balon, umí pěkně střílet. A i když právě takoví dělají fanouškům velkou radost, definují fotbal jako krásnou hru, přitahují lidi na stadiony, tak trenéři už dneska velmi často označují takové fotbalisty za ty, kteří se vymykají systému. Nejsou totiž použitelní do určitých fází hry, zejména do těch obranných, a oslabují tím svůj tým.

Někým takovým byl ještě na podzim i Miroslav Stoch. Kouč Jindřich Trpišovský mohl složit ruce do klína a říct „okej, Miňo už prostě jiný nebude“, a v zimním okně ho zkusit prodat. Kdyby si s ním totiž nedal práci, Stoch by v nově budované Slavii nemohl hrát kvůli svým taktickým nedostatkům, i když je to skvělý fotbalista.

V jarní části sezony je ale na slovenském záložníkovi z hlediska taktiky vidět obří posun. Zatahuje se dozadu, a vezměme si za příklad klidně situaci z posledního utkání proti Karviné, kdy hosté šli do slibné šance, ale Stoch skvěle mákl za Michala Frydrycha dozadu, vyhmátl přihrávku a získal pro Slavii v defenzivě míč.

Výborná práce.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Karviná 3:2. Stoch se postaral o obrat, soupeř zlobil
Video se připravuje ...

Když se k tomu připočítají jeho dva góly, jeho způsob nabíhání přes šířku hřiště, a obecně technické dispozice, stává s Miroslava Stocha principiálně hráč, na jakých staví své týmy nejlepší manažeři na světě. Samozřejmě přihlédněme k měřítku české ligy, tady jde hlavně o princip, a ten je splněn beze zbytku.

V tom přesně tkví Trpišovského záměr, a Stoch ho v poslední době skutečně zosobňuje. De facto tím staví důležitou otázku pro manažery a trenéry českých klubů.

Jaký účel mají například nadstandardně placení a cenění hráči Nicolae Stanciu a Guélor Kanga ve Spartě? To není rýpnutí, je to faktická otázka.

Nedokonale definovaný herní systém Letenských logicky ponechává takové hráče, byť se slušným potenciálem, v jakémsi vakuu, neukotvené. Pak je možné vidět, že Stanciu je sice génius a dává dost gólů, ale taky že každý druhý poločas už vlastně není na hřišti. Plní si jen nějaké role v utkání, a často se zdá, že jakmile z něj začne vypadávat, není nikdo, kdo by ho dokázal nakopnout.

Kanga dokonce dostal obří flastr za to, že jako neuvěřitelný náfuka totálně vypustil nebezpečnou herní situaci v Teplicích a zachoval se jako sobec.

Stoch byl na podzim velmi neúčinný. Hodně střílel, ale úplně vedle. Centroval, ale na nikoho. Předržoval míč.

Změna a vývoj, jakým prošel, je teď velmi patrná.

Slavia - Karviná: Stoch neskutečnou raketou překonal Le Gianga a je to 2:1
Video se připravuje ...

Slavia - Karviná: Stoch si nádherně naběhl na Hromadův pas a obloučkem vyrovnal na 1:1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud