Jakub Konečný
14. dubna 2018 • 20:15

Klíč na Spartu? Plzeň chce ve šlágru vsadit na návrat Koláře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na podzim byl jedním ze symbolů spanilé jízdy Plzně. A také motorem, vždyť svými góly zařídil prestižní výhry na Spartě a se Slavií. Zato na jaře Danielu Kolářovi spadl řemen, v posledních dvou ligových zápasech se dokonce nevešel ani do základní sestavy Viktorie. Zítra proti Spartě u toho však bude od první minuty, protože dvaatřicetiletý záložník se přesně pro tyto zápasy narodil.



Týden starý štiplavý výprask ve Vršovicích jde i za Pavlem Vrbou , který se tentokrát musí trefi t do základní sestavy stůj co stůj. Proti Spartě proto kouč Viktorie vsadí na silné, prověřené hráče, kteří mu v minulosti důvěru už mnohokrát oplatili. Jako třeba Daniel Kolář .

Vynikající, ale také náladový fotbalista, s kterým je někdy těžké pořízení. Zvlášť, když nehraje, což špatně nese. A nezdráhá se to dát spoluhráčům i trenérovi najevo. I kvůli tomu musel na začátku minulé sezony z Plzně odejít, tehdejší kouč Roman Pivarník chtěl sázet na jiné a pro přestavbu týmu potřeboval klid v kabině.

Kolář proto narychlo zmizel do tureckého Gaziantepsporu, což byl ukázkový přešlap. Klub, který sídlí kousek od hranic se Sýrií, poslal českého legionáře s bilancí čtrnáct startů, nula gólů už v únoru na předčasnou dovolenou, takže rodák z Prahy strávil půl roku zcela bezprizorně.

Když se pak v létě znovu objevil v Plzni, byl to šok. Zatímco Vrbův návrat do Štruncových sadů vypadal jako majstrštyk, v Kolářově případě to vzbudilo velké rozpaky. Hráč za zenitem, retro, kontraproduktivní nostalgie, psalo se o něm.

Jenže bývalý reprezentant dal svým kritikům ráznou odpověď. Nejprve sestřelil na Letné hlavičkou Spartu a o tři týdny později i dalekonosnou střelou doma Slavii. Z utkání, v nichž měly zářit milionové posily pražských „S“, nakonec udělal vlastní one-man show fotbalista, jehož příchod nestál Plzeň ani korunu.

„Cítím zadostiučinění. Asi málokdo z vás mi věřil, dost se o mně pochybovalo,“ přiznal Kolář novinářům po vítězství nad Slavií.

„Vím, že někteří z vás ho tlačili do Dukly, že jste psali, že už na Plzeň nemá a že mu absolutně nebude vyhovovat,“ pokračoval v podobném duchu Vrba. „Jsem rád, že dokazuje, že nám v těžkých zápasech a rozhodujících momentech může obrovsky pomoct,“ dodal plzeňský kouč spokojeně.

Kolářovi musí člověk přijít na chuť, což se ve Vrbově případě evidentně stalo. Flegmatický fotbalista jede stále ve stejném tempu, jako by se po hřišti toulal. Ale pak je v klíčových okamžicích, hlavně proto na něj trenér ve svém druhém plzeňském období vsadil. A proto ho vezme po dvou utkáních, které Kolář strávil ve prospěch konkurenta Aleše Čermáka mezi náhradníky, opět na milost.

„Pro mě je strašná záhada, jak je Dan efektivní, byť má v zápasech časové úseky, kdy se jako podhrotový hráč nepotká s balonem. Co by měl hrát, to nehraje, ale je nebývale produktivní,“ říká bývalý hráč Sparty i Plzně Josef Němec.

Na jaře vyhrál ligový lídr zatím jen jedno ligové utkání ze sedmi – ve Zlíně 1:0. Jméno autora jediné branky není těžké uhádnout.

Analýza Jakuba Konečného

Dva exsparťané na jednu Plzeň

Byť Viktoria Plzeň umí přejít na rozestavení 4 – 4 – 2, v němž na jaře nastoupila proti Liberci a končila s ním i poslední zápas na Bohemians, proti Spartě vsadí Pavel Vrba na svůj oblíbený a osvědčený systém 4 – 2 – 3 – 1. Na důležitou roli podhrotového hráče, chcete-li desítky, má kouč Viktorie na výběr ze dvou základních variant, které představují dvaatřicetiletý Daniel Kolář a o devět let mladší Aleš Čermák.

Oba hráči přišli do Štruncových sadů loni v létě – Kolář coby volný hráč z Gaziantepsporu, Čermák za 18,2 milionu korun z konkurenční Sparty. V té shodou okolností vyrostl i Kolář, který na podzim svého konkurenta jednoznačně zastínil. Připsal si pět branek a dvě asistence, zatímco Čermák na první bod v této ligové sezoně stále čeká.

Aleš Čermák v utkání Ostrava - Plzeň 0:0 (jaro 2018) Aleš Čermák v utkání Ostrava - Plzeň 0:0 (jaro 2018)Foto Sport

Pokud jde o herní vytížení a minutáž, na jaře mezi oběma tvořivými fotbalisty už zdaleka tak velký rozdíl není – naopak, Čermák nastoupil v roce 2018 v základní sestavě čtyřikrát, zatímco Kolář pouze třikrát. V aktivitě a produktivitě však benjamínek za veteránem výrazně zaostává, což dobře dokumentují čísla z podzimního utkání na Spartě a z nedávného na hřišti Baníku.

V Praze nastoupil Kolář, který se zapojil celkem do 85 akcí, z nichž bylo 68 % úspěšných, a jedna dokonce vyvrcholila jeho vítězným gólem. Proti Baníku zase dostal příležitost Čermák a statistici mu napočítali pouze 59 akcí s úspěšností 73 %. Zápas navíc skončil 0:0. Proto je teď zase řada na Kolářovi. 

Daniel Kolář v utkání Sparta - Plzeň 0:1 (podzim 2017) Daniel Kolář v utkání Sparta - Plzeň 0:1 (podzim 2017)Foto Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud