9. května 2018 • 19:13

Křetínský vzpomíná na Lafatu ve Spartě: Lafi, to je 112 okamžiků euforie

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký respekt a poklona za to, co pro Spartu udělal. Majitel letenského klubu Daniel Křetínský se rozhovořil o kapitánovi Davidu Lafatovi, který ve středu oznámil, že po posledním utkání aktuální sezony ukončí aktivní hráčskou kariéru. Co všechno na výjimečném kanonýrovi a ofenzivní opoře poslední dekády ocenil?



Sparta přivedla Lafatu v lednu 2013 z Jablonce. V té době asi ani sparťanského majitele nenapadlo, jak moc bude zkušený útočník klubu v následujících letech prospěšný. "Příchod Davida Lafaty považuji z hlediska přínosu hráče pro tým za jeden z nejpovedenějších transferů za dobu, co jsem ve Spartě," přiznal Křetínský pro klubový web.

Na oblíbence fanoušků má jen slova chvály. "Jeho osobní historie v našem klubu je naprosto vynikající. Svoji roli začal plnit ihned po svém přestupu z Jablonce, to bylo už tenkrát patrné jak z tréninků, tak i z prvních soutěžních zápasů," ocenil předseda představenstva letenského klubu.

Největší devizou hrotového útočníka bylo vždy střílení branek. "Lafi je někdo, kdo chce vždycky dát gól. Fantastická vlastnost. I když vstřelí dva, tři, tak chce dát čtvrtý. A nejde jen o něj, vždy dělá všechno proto, aby jeho tým přidal další branku, nejen on sám… Má prostě skvělou vůli. Až tolik toho nenamluví, to víme všichni, ale ostatní vždycky strhává vlastním výkonem," vyzdvihl Křetínský.

Lafata nikdy neoplýval sprinterskou rychlostí ani výjimečnou ekvilibristikou. V celé kariéře ho zdobil výjimečný střelecký instinkt popdořený pílí a velkou morálkou. "Talent a až Sieglovský výběr místa a schopnost dát gól kombinuje s obrovskou pracovitostí, nikdy si v zápase neuleví, dokud fyzicky může, pracuje. Není typem útočníka, který dá gól a pak se někde toulá a vy to musíte tolerovat, protože je to hvězda. On pracuje pro tým," vyjmenoval Křetínský klíčové útočníkovy vlastnosti.

Vyhlášený střelec se na hřišti snažil hnát celý tým a jít vždy za třemi body, také proto nosil na Letné kapitánskou pásku. "Tak obrovskou touhu po vítězství, jako u něj, často nevidíte. A skutečně si nepamatuji, že by něco vypustil – v tom je pro všechny obrovský příklad. Vždyť si jen vezměte jeho přístup k bránění. Kolikrát šel gól z obranné standardky přes Davida? To se zkrátka nedělo," zaznamenal sparťanský majitel.

A s čím má dlouholetého vůdce letenské kabiny nejvíc spojeného? "David vstřelil v našem dresu 106, respektive 112 gólů, když připočítáme domácí pohár a Superpohár. A to je opravdu hodně… Je s ním zkrátka spojená radost, ten okamžik, kdy dosáhnete i dílčího úspěchu… Pro mě je tedy David Lafata spojený s euforií po gólech. Bylo to 106, respektive 112 okamžiků euforie," uzavřel Křetínský svou vzpomínku na největší letenskou oporu poslední dekády.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud