Jakub Konečný
12. května 2018 • 15:45

Obrana Plzně v troskách. Chystá Vrba proti Slovácku překvapení?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ligový lídr hlásí v obraně stav nouze. Kvůli žlutým kartám nejsou pro zápas se Slováckem k dispozici Roman Hubník s Milanem Havlem, z důvodu zranění zřejmě ani Lukáš Hejda s Davidem Limberským. Pavel Vrba tedy bude muset dnes proti Slovácku improvizovat. Objeví se na pravém beku Milan Petržela, nebo ligový lídr nastoupí v rozestavení 3-5-2? (Přímý přenos z utkání sledujte na iSport.cz ONLINE od 18:30).



Týden stará porážka na hřišti Slavie (0:2) měla pro Plzeň fatální následky. Viktorii připravila nejen o možnost zajistit si s předstihem pátý mistrovský titul, ale také o tři klíčové obránce.

Roman Hubník a Milan Havel dostali čtvrtou žlutou kartu a David Limberský musel střídat kvůli obnovenému svalovému zranění. Vzhledem k tomu, že na marodce je dlouhodobě i stoper Lukáš Hejda, má Pavel Vrba při sestavování obrany pro dnešní domácí zápas se Slováckem značně omezený manévrovací prostor.

„S obranou je to velký otazník. Uvidíme, jak to nakonec poskládáme, jestli se někdo uzdraví… Zkoušíme různé varianty, které můžou být i překvapující,“ uvedl kouč Viktorie pro klubový web trochu tajemně.

Pokud by byl přece jen k dispozici Hejda, vytvořil by stoperskou dvojici s Tomášem Hájkem a na kraje obrany by se postavili Radim Řezník s Janem Kovaříkem, to je jasná věc.

Plzeň nás baví, hráčů jako Limberský nebo Petržela by se zbavovat neměla, říká Švancara
Video se připravuje ...

Jestli však bude muset Řezník zůstat ve středu obrany, bude třeba vyřešit post pravého beka – a v tom případě se nabízejí dvě hodně netradiční varianty. Zaprvé by se o řadu níž mohl v sestavě posunout Milan Petržela. Netradiční roli pravého obránce si vyzkoušel v minulé sezoně třeba v Evropské lize proti AS Řím a Austrii Vídeň – a rozhodně obstál.

„Nejhorší je, když to záložník navádí jeden na jednoho, v tom jsem měl trošku problémy, stejně tak nějaké vzdušné souboje. Ale herně se to dalo. Myslím, že mám dost zkušeností, abych si s tím poradil,“ uvedl subtilní rychlonožka předloni na podzim po výhře nad Austrií (3:2).

Petrželovi by v tomto směru věřil i jeho bývalý trenér Karel Krejčí, který dovedl Viktorii k titulu v roce 2016. „Milan by to určitě zvládl,“ tvrdí současný kouč reprezentační dvacítky. „Raději ať nastoupí on na trochu nezvyklém místě, než aby hrál třeba polozraněný Hejda.“

David Limberský atakoval Stanislava Tecla čistěFoto Barbora Reichová (Sport)

Druhá možnost není personální, nýbrž systémová. Jelikož nejsou lidi, nabízí se změna rozestavení ze 4-2-3-1 na 3-5-2.

„Je lepší vsadit jen na zcela zdravé hráče. A Viktorka by tak dostala do hry i dva útočníky,“ připomíná Krejčí systém, který Vrba v zimní přípravě zkoušel. A teď možná přišel jeho čas.

„Proti Slovácku to bude o dobývání a Plzeň bude vzadu stejně mít maximálně tři hráče, když při rozehrávce bude mezi stopery chodit Hrošovský,“ vysvětluje Krejčí, proč by se přechodu na jiné rozestavení v tomto případě vůbec nebál.

Slovácko je s 21 vstřelenými góly druhým nejhorším celkem HET ligy, co se produktivity týče, na jaře neskórovalo už v pěti zápasech. Pokud se to jeho hráčům nepovede ani v Doosan Areně, budou mít domácí titul už nadosah.

„Všichni víme, že máme vůči našim fanouškům po jarních nevydařených zápasech obrovský rest,“ prohlásil Vrba. „Chceme to napravit. Čeká nás Slovácko, které naposledy venku remizovalo se Slavií, takže to nebude jednoduché. Na druhou stranu my máme tři kola před koncem šestibodový náskok, takže bychom byli rádi, kdybychom si ho minimálně udrželi.“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud