Jan Podroužek
17. května 2018 • 19:45

Majitel Slavie neuhradil dluhy, J&T odvolala z vedení CEFC i Tvrdíka

Autor: Jan Podroužek, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finanční skupině J&T Private Investments došla trpělivost s čínskou společností CEFC. Kvůli včas nesplaceným dluhům ve výši zhruba 450 milionů eur převzala výkon akcionářských aktiv pobočky CEFC Europe, sesadila její představenstvo a jmenovala vlastní krizový management. Končí tak i dosavadní místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík. Co bude se Slavií, která patří do aktiv čínské společnosti? V této chvíli se nic zvláštního neděje. Do budoucna je nicméně možné, že dojde i ke změnám v managementu „sešívaných“. Tvrdík se nicméně proti postupu J&T ve tweetu ohradil s tím, že dluh je čínská strana připravena uhradit.



Vysoké dluhy, vysoká hra. To, co Jaroslav Tvrdík jako místopředseda představenstva CEFC Europe nedávno sliboval, tedy že čínská společnost se díky spojenectví s čínským státním kolosem CITIC Group s věřiteli vyrovná v řádu dní, se podle všeho nestalo. A stálo to místo nejen Tvrdíka, ale i jeho další kolegy – Marcelu Hrdou a Tomáše Bůzka.

Dluh, který má CEFC vůči J&T Private Investments, činí v přepočtu zhruba jedenáct a půl miliardy korun. Aby měla J&T na zapůjčené peníze nějaké páky, sepsala se CEFC věřitelskou smlouvu. Tu ale CEFC podle J&T nedodržela, termín splacení svých závazků propásla. Struktura smlouvy navíc podle všeho musela finanční skupině J&T umožnit přesně tak výrazný postup, který ve čtvrtek večer podnikla.

„J&T Private Investments (JTPI) k tomuto kroku přistupuje z důvodu neplnění závazků ze strany CEFC. Přes veřejná prohlášení čelních představitelů CEFC nedošlo k uhrazení pohledávek v deklarovaném termínu. V posledních dnech JTPI navíc získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, kterými chtěla bránit věřitelům ve výkonu jejich práv,“ vysvětlili postup J&T její mediální zástupce Petr Málek.

Výkon akcionářských práv CEFC Europe tak nyní řídí J&T, tedy přesněji řečeno její krizový management. Ten nyní tvoří Peter Kubík a Dušan Palcr. Oba se stali novými členy představenstva. A pro zajímavost - Dušan Palcr je mimo jiné i předsedou dozorčí rady AC Sparta Praha. O sportovní stránku v tomto byznysovém veletoči sice primárně nejde, nicméně nejen fanoušky Slavie zajímá, jak se Tvrdíkův pád klubu z Edenu může dotknout.

„Ve Slavii se nás zatím toto dění nedotýká, kromě toho také postrádáme nějaké přesnější informace,“ sdělil Sportu tiskový mluvčí „sešívaných“ Michal Býček. Právě Slavii vlastní CEFC od září roku 2015 a oba subjekty spojovala jedna osoba – Jaroslav Tvrdík. Někdejší místopředseda představenstva CEFC Europe a zároveň předseda představenstva slavného klubu. Tuto funkci sice stále zastává, avšak není jasné, zda i vedení červenobílých zůstane do budoucna pohromadě. Pravděpodobné je, že ne.

Partnerem J&T, která přebrala veškerou kontrolu nad CEFC Europe, pro jednání o dluzích se tedy v tuto chvíli stává CITIC Group. Kromě fotbalové Slavie má mít J&T v zástavě například i pražský obchodní palác Florentinum anebo budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy. A všechna zastavená aktiva CEFC Europe v Česku mají údajně znatelně vyšší tržní hodnotu než dlužná částka.

Tvrdík se nicméně proti postupu J&T pár hodin po jejím prohlášení ohradil. Pro něj klasicky prostřednictvím Twitteru. "CEFC China odmítá kroky J&T k převzetí kontroly nad CEFC Europe. CITIC Group založila účet u ČSOB Praha a dnes na něj připsala 475 milionů euro. J&T o připravenosti zítra do 14.00, v termínu stanoveném J&T, uhradit veškeré závazky CEFC China byla před svým rozhodnutím informována," napsal.

Otázkou však je, zda čínská strana dlužnou částku nedala dohromady příliš pozdě. Už 9. května totiž Tvrdík prohlásil, že J&T obdržela od CITIC Group závaznou garanci, že do pěti dnů dluh 450 milionů eur uhradí. To by znamenalo do pondělí 14. května, což se však evidentně nestalo...

Další informace o změnách ve firmě CEFC najdete na serveru INFO.CZ »»

CELÝ SESTŘIH: Dukla - Slavia 0:2. Výhra favorita, zůstává ve hře o titul
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud