Ondřej Němec
16. října 2015 • 14:47

Boxerská bitva roku: Tyson z Montrealu vyzve Boha války

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už je to tady. Jeden z největších boxerských duelů letošního roku. Hvězdy střední váhy, nekompromisní likvidátor Genadij Golovkin a suverénní dravec David Lemieux, hodlají sobotní bitvu vepsat mezi největší události sportovní historie. Věhlasná newyorská Madison Square Garden se tak možná otřese v základech.



Ač všechny sázkařské tipy předpovídají výhru doposud neporaženému šampionovi Golovkinovi, nemusí to být tak jisté. Lemieux je jedním z nejlepších, co se zatím odvážili vládnoucího krále střední váhy vyzvat.  A sebedůvěra mu rozhodně nechybí.

„Viděl jsem, co jsem vidět chtěl. Znám teď jeho nedostatky a mám určitou psychologickou výhodu,“ pochvaloval si Lemieux po setkání tváří v tvář na tiskové konferenci. „Není nad to potkat soupeřovy oči, ty nelžou.“

Golovkin se slovům soupeře nebránil. „Ano, mám trochu strach. Jsem obyčejný člověk, ne blázen. No, možná jedním procentem i to,“ řekl pobaveně držitel tří světových titulů. „Dokážu pochopit svou situaci. Vím, že je to tvrdý sport, ne hra. Bojím se. Proč ne?“ dodal zcela vážně.

Kazach Golovkin má za sebou v profi-boxu 33 vítězných soubojů. Třicetkrát vyhrál knokautem, díky čemuž s 90,9% podílem výher K.O. drží rekord ve střední váze. Zářil už mezi amatéry a v roce 2004 si z olympiády v Aténách přivezl stříbrnou medaili. Má pověst fatálně tvrdého bojovníka, což by na první pohled tipoval málokdo. Třiatřicetiletý usměvavý muž s chlapeckou tváří působí mimo ring skoro plaše, ale mezi šestnácti provazy je nesmlouvavým ranařem. Jeho hlavními rysy jsou nevyhasínající energie, kamenné pěsti a snad všemu odolná brada. Soupeře občas dokonce vybízí k úderům, jako by jej tím měli víc nastartovat.

Snášet tvrdost ho naučil život. Narodil se ve městě Karaganda v době, kdy byl Kazachstán ještě součástí Sovětského svazu. Boxovat začal pod vedením svých starších bratrů. Ti s ním pak často chodili po ulicích a ptali se chlapů z davu „Bojíte se ho?“, když řekli ne, dostali možnost porovnat síly. Oba sourozenci později vstoupili do armády a v devadesátých letech zemřeli během válečných akcí. Rodina se nikdy nedozvěděla, kde jsou jejich těla, ani jak přesně zemřeli. „Bylo to opravdu velmi těžké. Naší rodinu to doslova roztrhalo,“ vzpomněl Golovkin na temné období.

V současnosti je na vrcholu úspěchu. Svědčí o tom i přezdívky, jimiž je označován: Golden Boy (Zlatý kluk), God of War (Bůh války). Nejčastěji je však prostě GGG, což je zkratka celého jména: Genadij Genadijevič Golovkin.

Tyson z Montrealu, tak bývá označován díky boxerské technice Golovkinův soupeř Lemieux. Svým postojem a tvrdými direkty železného Mikea skutečně připomíná. V současnosti je světovou pětkou ve střední váze. Má úctyhodné výsledky: 36 zápasů, 34 vítězství, z toho 31 knokautů.

Už od mala byl bitkařem. Otčím (Lemieux skutečného otce nikdy nepoznal) ho proto nasměroval k boxu. Je miláčkem Kanady podobně jako hokejisté Mario a Claude Lemieuxovi. „Mé jméno je perfektní jméno pro hokej, ale já vždycky miloval boj. Kolektivní sporty nejsou pro mě.“

Má vizáž bouřlivého rebela. V prvé řadě je však hrdým otcem syna a dcery. Na Instagramu často uveřejňuje rodinné fotky plné otcovské lásky. V komentářích pod příspěvky se však v poslední době objevují nejčastěji jen tři písmena GGG.

Fanoušci boxu se zkrátka nemohou dočkat mimořádného utkání. V sobotu tak nadejde jejich veliký večer, který rozhodně bude stát za to. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud