8. prosince 2015 • 13:15

Přiznání plavkyně Baumrtové: Mám strach z neúspěchu!

Autor: Lucie Janečková
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývala dobrá, možná i nejlepší. Simona Baumrtová v Česku stále nemá konkurenci. Jenže když se vyjede ven na velkou akci, zpanikaří. Už dva roky nepřivezla žádnou medaili a nezměnilo to ani nedávné ME v Izraeli. „Bojím se zklamání“ posteskla si čtyřiadvacetiletá plavkyně.



V Netanji, kde se nedávné mistrovství Evropy v plavání konalo, předvedla slušnou formu. Pětkrát prošla do finále. Ale nejlepší umístění bylo dvakrát 5. místo. Ani jednou nebrala medaili. A přitom byla tak blízko. V závodu na 100m byla na poslední obrátce na pódiové pozici. Nakonec doplavala až jako pátá.

„Vadí mi, že všichni jen píšou o tom, že nemám zase medaili, ale to je tak těžký mít medaili na mistrovství Evropy a mistrovství světa…,“ povzdychla si Baumrtová a vzápětí dodala. „Všichni chtějí vyhrát a trénují proto, aby byli nejlepší. Najednou já nemám medaili, najednou se svět zbořil…“

Naštvanou plavkyni ještě více dráždí vyjadřování o pátém místu jako o neúspěchu. Bere to jako křivdu a to se samozřejmě podepisuje i na jejím rozpoložení před dalšími závody.

Před dvěma lety na padesátce zaplavala český rekord 26,26 a vyhrála, ale tentokrát za ním v Izraeli zaostala o 49 setin. „Teď mi na medaili chyběla půl vteřky a co to je půl vteřky na dvou minutách a pěti sekundách? Bolt se taky nepřiblížil k maximu čtyři roky. Já ale překonávám rekordy v jiných disciplínách, jde to nahoru, ale na znak mám v hlavě blok,“ dodala plavkyně.

Právě zmíněný blok v hlavě ji znemožňuje předvést naplno vše, co má natrénováno. V průběhu sezony, kdy o nic nejde, plave dobře. Jenomže v těch důležitých okamžicích, kdy rozhoduje právě ta hlava, se v ní najednou vše sevře a ona ztuhne. Strach z neúspěchu, nároky, které na sebe klade a neustálá kritika. To vše si začne přemítat a další neúspěch je na světě. Je to jako začarovaný kruh.

Baumrtová se ale snaží se svými démony vypořádat a to i za odborné pomoci psychologa. „Teď jsem psychoušovi říkala, že se prostě bojím toho zklamání, že se bojím toho, jak hrozně to bude bolet. Ono je strašně těžké pojmenovat, proč to nevyšlo.“

Neúspěch z posledního mistrovství sice obrečela, ale nyní už kouká opět dopředu a sama přiznává, že potřebuje změnu „Přemýšlím, že budu potřebovat ještě nový impulz. Něco musím změnit. Tady v tom duchu nemůžu jet dál. Musím změnit myšlení,“ přiznává Baumrtová.

Příští rok se chce hodně věnovat mezinárodním závodům. Chce jet do Říma, do Ria a zúčastnit se dalšího mistrovství Evropy. „ To jsou pro mě závody, kde se potřebuju otrkat, zkusit na to nemyslet a plavat. Musím si začít věřit. Nechápu, proč si zase nevěřím, když mi to lítalo. Já jsem plavala fakt dobře. Najednou se něco změnilo a nevím proč. Tady na tomhle můžu pracovat,“ dodala plavkyně.

Na evropském šampionátu v krátkém bazénu trio největších českých nadějí ve složení: zleva Barbora Závadová, Jan Micka a Simona Baumrtová na medaile nedosáhlo.
Na evropském šampionátu v krátkém bazénu trio největších českých nadějí ve složení: zleva Barbora Závadová, Jan Micka a Simona Baumrtová na medaile nedosáhlo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud