26. října 2016 • 13:30

Góly. Hodně gólů! Prodloužení tři na tři plní v extralize svůj účel

Autor: Jan Pechánek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle novinka táhne! K nové extraligové sezoně patří i nové prodloužení tří proti třem. A po patnácti odehraných kolech se změna jeví jako výborný tah, který plní svůj účel. Gradující atmosféra, emoce a hlavně góly. Těch je dvakrát tolik co dřív. Přesně proto vedení soutěže změnu zavedlo. 



V prvních patnácti kolech minulé sezony padlo v prodloužení jen sedm branek. Čtyři hráče v poli na každé straně svazovala víc taktika, než boj o bonusový bod. Zápasy často končily až na samostatné nájezdy, prodloužení moc infarktových chvil v celkovém součtu nepřinášelo. A tak si kluby odsouhlasily po vzoru NHL odebrání jednoho hráče na každé straně. Výsledek? Hokejově atraktivní situace, nespočet šancí. Ale především góly. Těch už v prodloužení v nové sezoně padlo čtrnáct. „Pro fanouška je to nesmírně vzrušující, útoky se přelévají ze strany na stranu. Na ledě se dá využívat nespočet taktických variant, prostoru je opravdu hodně,“ popisoval před začátkem sezony změnu Josef Řezníček, ředitel extraligy.

Nejúspěšnějším týmem je prozatím v této herní situaci Litvínov. V první třetině základní části Verva zvládla prodloužení už třikrát, navíc dvakrát uspěla i v nájezdech a prodloužení v tomto ročníku ještě neprohrála. Dobře je na tom další severočeský tým - Chomutov. Ten hrál bonusovou pětiminutovku dohromady čtyřikrát, dvakrát v ní uspěl. Zbylých devět týmů má momentálně po jedné výhře, trojice Vítkovice, Sparta a Liberec ještě v overtimu nedala ani jeden gól. Na svoji vítěznou premiéru v prodloužení tří proti třem tak tyto kluby stále čekají.

Další změna, o které se začalo v extralize spekulovat po zavedení nového prodloužení, je tzv.  Coach´s Challenge. Trenéři v NHL mají možnost požádat rozhodčího o shlédnutí gólové situace a zda při ní nedošlo k porušení pravidel. Pokud ano, vstřelená branka neplatí. „Z technických důvodů o tom zatím neuvažujeme. Jde o ofsajdy, nebo souboje v brankovišti a my nemáme přesné televizní a zpomalovací záběry. Věřím však, že se k tomuto tématu v budoucnu vrátíme,“ dodal Řezníček. 

Počet vstřelených gólů současné a předchozí sezony v prvních patnácti kolech:

2015/2016   7 branek: Sparta, Liberec, Plzeň, Ml. Boleslav, Brno, Třinec, Vítkovice
2016/2017 14 branek: Litvínov (3), Chomutov (2), K. Vary, Pardubice, Třinec, Brno, Zlín, Hr. Králové, Olomouc, Ml. Boleslav, Plzeň 

Třinec - Kometa Brno: Rozhonuto! Petružálek svým gólem urval bod navíc, 4:3
Video se připravuje ...

Litvínov - Hradec Králové: Výhru 3:2 v prodloužení zajistil Lukeš
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud