12. září 2014 • 14:58

Agresivně, ale účinně! Krav Maga, sport, kterým se na ulici ubráníte

Prezentace klienta
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Krav Maga není magická formulka ani jméno mýtické bohyně, ale propracovaný bojový systém. Šéf české pobočky Krav Maga, Michal Otipka, známý veřejností z loňského policejního zásahu, nám poskytl exkluzivní rozhovor na téma sebeobrana na ulici. Michal tak otevírá diskuzi na téma drsnost s dalšími vyznavači alternativního způsobu života pro kampaň „I v drsňákovi probudí jemnost“.



Bránit se ze všech sil

Krav Maga je systém sebeobrany určený pro boj zblízka. Jedná se o jeden z nejagresivnějších a nejúčinnějších způsobů sebeobrany. Taková pověst provází bojový systém, který staví na třech základních principech: způsobit co nejvíce škody v co nejkratším čase, co nejrychleji přejít z obrany do útoku a použít veškeré dostupné prostředky k získání výhody.

Co je dovoleno?

Krav Maga je otevřená všemu. Kopání, píchání prsty do očí, údery do krku, protože když bojujete o život, tak je vše dovoleno. Podstata tkví ve schopnosti naučit se rozpoznávat vyhrocené situace a vycítit možné napadení. Každý by se měl snažit fyzické konfrontaci vyhnout, pokud k ní ale dojde, je potřeba odpovědět agresorovi dostatečnou silou.

Foto Marie Bartošová

Tři stupně výcviku

Krav Maga se dělí na tři proudy podle sféry použití. Osnovy tréninku se liší v závislosti na tom, zda trénujete v ozbrojených silách (systém používá řada vrcholných tajných služeb) nebo jste u policie či jste civilista. Všechny vycházejí ze stejných principů, ale taktika a technické postupy jsou uzpůsobeny dané situaci, které může příslušník dané skupiny čelit.

Sportem k obraně

Právě Michal Otipka je jeden z těch, který se zasadil o rozvoj tohoto bojového sportu u nás.  Dnes zastává funkci prezidenta a vrchního instruktora české pobočky. Michal se odjakživa chtěl problémům umět postavit čelem, a tak se začal zajímat o bojové sporty. Na Krav Maga Michala zaujala především efektivita, praktičnost a využitelnost při sebeobraně v reálných situacích. Víc o tom, jak se potýká s kritikou, a o filozofii tohoto sportu se dočtete v následujícím rozhovoru.

Foto Marie Bartošová

Krav Maga může navenek působit jako drsný bojový sport.  Navíc je spojená s izraelskou armádou, takže z toho důvodu může působit tvrdě.  Setkáváš se někdy s podobnými stereotypy či kritikou?

Tam je několik stran, ze kterých k takové kritice dochází. Za prvé jsou to fašisté, náckové a skinheadi, kterým Krav Maga vadí především proto, že se jedná o izraelský obranný systém. Takových lidí je stále dost.  Další skupinou jsou propalestinské skupiny, které Krav Magu vnímají také z politického hlediska a mají předsudky.

A ty nejčastější výtky?

Nejčastěji jsme kritizováni kvůli přílišné agresivitě a brutalitě. Už několikrát jsem vedl debatu s někým, kdo o Krav Maga příliš nevěděl a jen zaslechl, že se jedná o boj bez pravidel, při kterém je vše dovolenou.  Já vidím rozdíl mezi sportem, který si jdu zacvičit do tělocvičny a kde si to chci vyzkoušet. V takovém případě pojedu box či thai box, tedy bojový sport podle dohodnutých pravidel.

Foto Marie Bartošová

Tvrdíš, že pokud se jedná o přepadení, velká míra agrese je dovolena.

Ano, zcela jiná situace je okamžik, kdy tě po cestě domů někdo přepadne. V tu chvíli nehledáš férový souboj. Není to totiž situace, kterou by sis vybrala a která by byla svázaná pravidly. Bojový sport v tělocvičně může být zábava, ale u přepadení je to boj o život. Z toho důvodu je to jiný příběh než v té tělocvičně a pravidla tady neplatí. Přepadení je vždy nerovný boj a není fér, proto musí oběť využít jakékoli prostředky, aby si zachránila život. Z toho důvodu může Krav Magu někdo vnímat agresivně a brutálně.

Když někomu vysvětlíš filozofii Krav Maga, tak změní názor a uzná, že není tak brutální, jak může působit?

Většinou mi stačí pár minut, abych dokázal vysvětlit a obhájit principy Krav Maga. Navíc si lidé většinou uvědomí, že se nemusí jednat pouze o ně osobně, ale například o jejich dítě či partnera. V situaci, kdy je ohrožen život jejich blízkého, tak mnoho lidí uzná, že je vhodné použít i “nefér” prostředky jako je třeba popelník, kterým zezadu útočníka praštíte.  Navíc útočník nikdy nenapadne nikoho silnějšího než je on, to nedává smysl. Ten boj o život tak nikdy není fér a vyrovnaný.

Foto Marie Bartošová

Krav Maga ale neučí jen techniku boje, je to tak?

Náš systém je komplexní. Rozhodně naše žáky neučíme jen tupou agresi. Fyzička nebo správné techniky vyžadují čas, takže to první co se naučíš, je především opatrnost a taktika. Musíš přemýšlet a rizikovým situacím se naučit vyhýbat. Nejlepší obranou je prevence nebezpečných situací. Pokud víš, že v noci na Žižkově každý večer znásilní pět holek, tak tam zkrátka nepůjdeš.  Na ulici, kde proti tobě zase kráčí několik divných mužů, prostě přejdeš na druhou stranu a vyhneš se jim. Pokud si všimneš, že tě někdo sleduje, tak někomu zavoláš, jdeš na světlo nebo mezi lidi.

V první řadě je nutné se nebezpečným situacím vyhnout a až se do nich dostaneš a není úniku, tak je na čase použít to, co umíš.

Prozraď nám nějaké triky, které by mohly čtenářům lépe přiblížit taktiku obezřetnosti?

Takticky si nesedáš zády k hospodě, abys případně mohla sledovat blížící se nebezpečí. Pokud ti někdo napadne přítele, tak tam bezmyšlenkovitě nevlítneš, ale seženeš si vhodnou zbraň a budeš připravená mu pomoci.

Důležitá je pro nás mentální příprava, kdy začínáme s tréninkem při nulovém stresu a postupně ho stupňujeme. Musíš tu situaci znát a vědět, jak jí řešit. Vyzkoušení si situace za řízených podmínek, zvyšuje výrazně šanci, že zareaguješ správně. Příprava na reálnou situaci je důležitá a technika přichází na řadu až jako poslední.

Nevychází tyto zásady z intuice?

Ano, ale mnoho lidí je potlačuje a ignoruje.  Trénink ti umožní lépe vnímat intuici a uvědomit si nebezpečí, které ti hrozí. Navíc díky tréninku působíš více sebevědomě a vystupuješ jinak. To ti může pomoci, protože nepředstavuješ tu nejlehčí oběť, ten nejslabší kus ve stádu. Nic z toho samozřejmě není recept na nesmrtelnost. Jde o zvyšování tvých šancí.

Foto Marie Bartošová

Proč ses do projektu zapojil? Co tě zaujalo?

Projekt mi připadá zajímavý a navíc když si můžu vybrat, jestli budu doma sedět na zadku, nebo to zkusím, tak si vždycky vyberu do toho jít.  Beru to jako výzvu a prostě rád zkouším nové věci.

Není všechno drsné, jak se zdá

Pokud nastane situace, kdy musíme bránit holý život, tak uděláme cokoliv, abychom se agresorovi ubránili. Ač možná společnost chová předsudky vůči takovému druhu sportu, je potřeba se vždy snažit dozvědět se víc informací, než si vytvoříme mylný názor. Nová kampaň „I v drsňákovi probudí jemnost“ společnosti Milka představuje osobnosti osmi subkultur a otevírá diskuzi o alternativních životních stylech, které se těmito tématy zaobírají.

Soutěžte!

V rámci kampaně proběhne i soutěž, která má poukázat na to, že i drsňáci mají svou jemnou stránku. Zapojit do soutěže se mohou všichni ti, kteří si vytvoří svůj vlastní design termohrnečku na Facebookových stránkách (facebook.com/Milka.cz.sk) anebo stránkách www.troufnisinajemnost.cz, kde je zároveň možné si stáhnout a vytisknout i design vytvořený drsňáky. Výherce, s nejvíce likes, si odnese domů 10 kilo čokolády, a za to už stojí bojovat!

Články odjinud


Články odjinud