Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ať mi Obama zavolá, vzkázal korejský diktátor po Rodmanovi

Autor: rou

Jedna z nejbizarnějších mírových misí v historii je (prozatím) za námi. Basketbalový šílenec Dennis Rodman se vrátil ze Severní Koreje, kde se v rámci natáčení pořadu HBO setkal i se svým novým „kamarádem na celý život“ Kim Čong-unem. Komunistický diktátor prý po někdejší hvězdě Chicaga Bulls vzkázal americkému prezidentovi, aby se mu ozval.

Dennis Rodman strávil v nejizolovanější zemi světa, kde pravidelně vládne hladomor a nepohodlní občané jsou zavíráni do koncentračních táborů či rovnou popravováni, několik příjemných dní.

Provokativní basketbalová hvězda cestovala spolu s několika hráči legendárních Harlem Globetrotters a s Kim Čong-unem se sblížila právě na basketbalovém zápase.

Po návratu do USA se Rodman poprvé o svých zážitcích rozhovořil v pořadu televize ABC This Week.

Kim nechce válku

Překvapenému moderátorovi Georgi Stephanopoulosovi Rodman sdělil, že má od diktátora zprávu i pro prezidenta Baracka Obamu. „Chtěl, aby Obama udělal jedinou věc: zavolal mu,“ prohlásil Rodman podle serveru Yahoo.com.

„Říkal mi: Kdybys mohl, Dennisi – já nechci žádnou válku. Já nechci válku. Tohle mi říkal,“ tlumočil bývalý basketbalista slova vůdce, který nedávno vystrašil svět dalším jaderným testem. Pro následníka legendárního Kim Čong-ila měl také své diplomatické poselství.

Vřelé objetí. O mnoho vyšší Dennis Rodman se musel k severokorejskému vůdci sklonit.
Vřelé objetí. O mnoho vyšší Dennis Rodman se musel k severokorejskému vůdci sklonit.

„Kim miluje basketbal. A já jsem říkal to samé: Obama miluje basketbal. Začněme tedy zde,“ nechal se slyšet Rodman, který se s Kim Čong-unem setkal dost možná jako první Američan. „Miluje sílu. Miluje kontrolu,“ popisoval Rodman svého nového „kamaráda“. „Ale víte co? Nechce válku. To je jedna věc, kterou nechce.“

Skvělí vůdci

Rodman vyvolal už minulý týden bouři nevole, když nazval Kim Čong-unova otce a dědečka, tedy jedny z největších masových vrahů v dějinách Kim Čong-ila a Kim Ir-sena, „skvělými vůdci“. V show This Week ho pak moderátor tlačil, aby tyto poznámky vysvětlil.

Tady se turisté nemačkají! Dennis Rodman se prochází po severokorejské metropoli.Foto ČTK

„Co jsem v té zemi viděl… Viděl jsem lidi, kteří respektují jeho i jeho rodinu. To jsem měl na mysli. Berou je tu za velké vůdce,“ „vylepšil“ Rodman své vyjádření. Podle něj je ale mezi Kim Čong-unem a jeho předky jeden zásadní rozdíl.

„Ten kluk je jen 28 let starý. Dvacet osm. Není to jeho otec. Není to jeho dědeček. Je 28 let starý,“ popisoval Rodman své dojmy z jednoho z nejtajemnějších a zároveň nejobávanějších světových vůdců.

Rodman o něm ví nejvíc

I přes to, že bývalý kontroverzní basketbalista je zřejmě jediným Američanem, který se ke komunistickému diktátorovi takhle blízko dostal, americké úřady z toho prý nijak těžit nehodlají.

„Nikdo v CIA nemůže říci, že by mohl o Kim Čong-unovi mluvit z osobní zkušenosti více, než Dennis Rodman. To je samo o sobě dost děsivé,“ nechal se slyšet bývalý ministerský tajemník a nyní konzultant televize ABC Steve Ganyard.