Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ortoped Hospodár bojoval o Svobodův život: Bezejmenní na to umírají

Autor: iSport.cz, nit

Tohle nebyla legrace, tady šlo o zdraví. Překážkář Petr Svoboda si se zdánlivě banálním zraněním pravé achilovky prožil peklo - a nejenže mohl přijít o nohu, ale dokonce i o život. Spolu s dalším věhlasným expertem Pavlem Kolářem zachraňoval Svobodu slavný ortopéd Vladislav Hospodár. "Petr měl hroznou smůlu," hodnotí dramatické chvíle s odstupem.

Svobodovi se paradoxně stala osudnou návštěva jiného vyhlášeného muže - na léčebném pobytu u profesora Müllera-Wohlfahrta dostal do dlouhodobě zraněné achilovky homeopatika. Jenže spolu s nimi se mu do nohy dostal i zánět.

"Kdyby se infekce rozjela, tak to byl fakt průser. Měl čtyřicítky horečky. Kdyby byl někde neléčený dva tři dny, tak by to postupovalo," popisuje Hospodár v rozhovoru pro deník Sport náhodné setkání se Svobodou. "Měl třesavku, zimnici, byl šíleně zbědovanej," dodává.

Podle Hospodára měl překážkář obrovskou smůlu. "Není to o tom, že by se na něm někdo chtěl podepsat, ublížit mu. Ale péče o něj byla naprosto chaotická, neorganizovaná. On se dozvěděl, že někdo někoho vyléčil, tak se tam v dobré víře rozjel a ne úplně to dopadlo…"

Na začátku nevypadalo Svobodovo zranění nějak vážně. Jenže málem kvůli němu přišel o pravou nohu.
Na začátku nevypadalo Svobodovo zranění nějak vážně. Jenže málem kvůli němu přišel o pravou nohu.

Destrukce tkání zasažených infekcí prý byla obrovská a Svobodovi šlo o život.

"Jestliže má někdo při septikémii čtyřicítky, jednačtyřicítky, tak je to známka vyplavení obrovského množství bakterií do celkového oběhu. Laicky se tomu říká otrava krve," vysvětluje známý ortoped, který už zachránil kariéru mnoha špičkových sportovců.

"Akorát, že ti bezejmenní, kteří na sepsi umírají v nemocnicích, se nejmenují Petr Svoboda…" dodává Hospodár, který zatím nechce spekulovat, jestli se Svoboda bude moci vrátit k závodění. "Dělali jsme všechno pro to, aby to dopadlo, aby se mohl vrátit," řekl Sportu.

Rozhovor s lékařem Hospodárem čtěte v sobotním Sportu!