Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pláče, zvrací, omdlévá... Pistorius se učil, jak se "správně" chovat u soudu

Autor: pan

Hroutí se v slzách, neustále pláče a dokonce zvrací. Takové scény předvádí s železnou pravidelností u soudu v Pretorii handicapovaný atlet Oscar Pistorius. Do skutečných emocí to má ale údajně hodně daleko. Podle nového obvinění si Jihoafričan před soudním procesem platil člověka, který mu radil, jak se má u soudu chovat!

S obviněním přišla jihoafrická novinářka Jani Allanová, podle které bral Pistorius "lekce správného chování" u jednoho z jejích přátel. "Pistorius je falešný hrdina, který zradil své fanoušky a zklamal všechny lidi, kteří mu věřili," píše v Británii narozená žurnalistka.

"Oscare, dívám se na tebe a vidím, jak u soudu pláčeš, naříkáš a dokonce zvracíš. Opravdu předvádíš všechno odporné, co v tobě je," píše novinářka v otevřeném dopise atletovi. Jani Allanová odmítla prozradit, odkud informace má, podle vlastních slov však pocházejí z naprosto důvěryhodných zdrojů.

Výstup Pistoriuse u soudu přirovnává k jinému kriminálníkovi, který v roce 1996 zapálil benzínovou stanici, přičemž stačil zabít i člena místní ochranky.

"Ten hrál u soudu podobné divadlo jako ty," nešetří sedmadvacetiletého sportovce novinářka. "Taky byl sebestředný, sobecký, měl záchvaty zuřivosti, byl to narcista... Měl všechno, co máš ty," pokračuje Allanová.

Výstupům Pistoriuse o soudu, během kterých prakticky neustále pláče, odvrací tvář, zvrací či téměř omdlévá, nevěří ani matka zastřelené modelky June Steenkampová, což také několikrát uvedla do médií.

Pistorius něco skrývá, říká odborník

Důležitým vodítkem by mohla být "řeč těla", o které se zmiňuje expert na tuto oblast doktor Denise Bjerkman. "Oscar se snaží do svého chování promítnout celou svou osobnost. Zkouší působit jemně, plaše, mluví tichým, téměř pisklavým hláskem, pracuje i s očním kontaktem, kdy dává najevo překvapení a úžas," analyzuje Pistoriuse odborník.  

"Snaží se prezentovat v poloze nevinného chlapce, který je bezmocný a před kterého osud připravil překážky, které není schopen zdolat. Jeho výbuchy pláče a řeč těla na mě však působí příliš kontrolovatelně, myslím, že je to hrané a že něco skrývá," pokračuje Bjerkman.

Pistorius nadále trvá na tom, že svoji přítelkyni Reevu zastřelil 14. února loňského roku omylem, když si myslel, že se mu do domu vloupali zloději. O vině či nevině atleta se rozhodne v nejbližších týdnech, kdy bude pokračovat soud.

Výslechu Oscara Pistoriuse přihlíží i matka jeho zastřelené přítelkyně June Steenkampová
Výslechu Oscara Pistoriuse přihlíží i matka jeho zastřelené přítelkyně June Steenkampová