Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Čechově vyztuženém rameni snad kosti nepraskaly: Podržely ho šrouby!

Autor: om

Tvrdý dopad na pravé rameno – a brankářské eso fotbalové Chelsea má s největší pravděpodobností po sezoně. Petr Čech (31) mohl ale dopadnou o hodně hůř. Nebýt zpevňujících šroubů, které má v ramenou už od roku 2006!

Vykloubené rameno – to je podle anglického tisku Čechova diagnóza. Oficiálně ji nikdo nepotvrdil, klub nechce zdravotní stav své opory komentovat. „Pro Petra sezóna skončila. Neptejte se mě na detaily, ale je to tak,“ řekl trenér José Mourinho po bezbrankovém semifinále Ligy mistrů s Atlétikem Madrid.

Z hřiště odjel po čvrthodině rovnou do madridské nemocnice, kde ho vyšetřili a propustili. Což podporuje názor, že nedošlo ke zlomenině a rameno Čechovi podržely i šrouby, které si do něj nechal dát už v roce 2006.

Tehdy měl chronické bolesti a dva šrouby v každém rameni, které použili lékaři při dvouhodinové operaci v Londýně, mu pomohly. „Konečně chytám bez prášků na bolest,“ pochvaloval si pár měsíců po zákroku Petr Čech.

Třeba mu tahle kovová výhoda pomohla i při úterním pádu a vrátí se dřív, než se čeká. Už mnohokrát to dokázal. Finále Ligy mistrů se hraje v Lisabonu v sobotu 24. května – přesně za měsíc.

Kolář: Nemusí to být konec sezony

V reprezentaci s Čechem pracuje profesor Pavel Kolář. Ten říká: „Neznám Čechovu diagnózu, ale pokud jde skutečně o vykloubené rameno, mohl by ještě konec sezony stihnout.“

Jak bolestivé je to zranění?
„Bolest je hodně individuální. Někdo může druhý den rukou hýbat, jiný trpí velkou bolestí.“

Dokážete odhadnout délku léčení?
„Hodně záleží na poškození měkkých tkání. Pokud by bylo spíš menší, nemusel by to být pro Petra nutně konec sezony.“

Dá se u sportovce obecně čekat kratší doba léčení?
„Obecně platí: Čím větší hybnost , tím kratší rekonvalescence.“

Petr má obě ramena už operovaná. Může v tom být při léčbě problém?
„Těžko soudit, když přesně neznám současnou diagnózu. Asi bych to označil za potenciální komplikaci.“