Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cyklistovi Ježkovi v zámoří zachránili život, ale… Účet za 3 miliony!

Autor: Antonín Vavrda

Zachránili mu život, starali se o něj. Ovšem to všechno něco stojí! Léčba hendikepovaného cyklisty Jiřího Ježka (39) se po hrůzném karambolu v zámoří vyšplhala na 3 miliony korun!

Po nárazu do nebezpečných plotů při závodu na MS se nejúspěšnějšímu paralympijskému cyklistovi historie dostalo v nemocnici v Greenville špičkové péče.

„V Americe funguje zdravotnictví trochu jinak. Je kvalitní, ale také hodně drahé. Zatím nás to stálo tři miliony, se všemi platbami to bude ještě o půl milionu více,“ vysvětlil Štěpán Landík z Evropské pojišťovny (ERV), která se o českého závodníka stará.

Do „akce Ježek“ bylo během 11 dnů zapojeno 10 lidí, kteří museli udělat na 250 úkonů, než se závodník mohl vrátit zpět do vlasti. Jejich práce ale zdaleka nekončí. Teď se budou soudit!

„Zajistili jsme si americké právníky. Čekáme, jak se k problémům s ploty v zámoří postaví a podle toho budeme postupovat. Cyklistická federace (UCI) i pořadatelé nejsou dle indicií bez viny,“ řekl Landík.

„Budu ve všem nápomocen, nejde o moje zranění, ta ke sportu patří. Jde o to, abychom zjistili, na čí straně je chyba, aby se něco podobného kvůli plotům v budoucnu neopakovalo,“ dodává se Ježek.

Jiří Ježek se vrátil po těžkém zranění zpět domů
Jiří Ježek se vrátil po těžkém zranění zpět domů

Zároveň přiznal, že se díky rychlému průběhu léčby již nyní rozhodl nadále závodit a vše směřovat k paralympiádě 2016 v Riu, kde má účast na dráze i silnici jistou.

„Nevím, co se mnou udělá, až poprvé sednu na kolo. Teď si to ještě nedovedu představit, ale chci se připravit na Rio. Už kvůli všem těm lidem kolem, fanouškům, sponzorům i vám novinářům.“