Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Dostane Pistorius ve vězení českého parťáka? Zavřou ho ke Krejčířovi

Autor: pta

Pokud pošle v úterý soud Oscara Pistoriuse za mříže, dostane dost pravděpodobně českého spoluvězně. Světoznámý atlet by se měl dozvědět rozsudek za zabití svojí přítelkyně Reevy Steenkamp. Pokud by přišel Pistorius o svobodu, putoval by podle informací jihoafrických médií do přísně střežené části věznice v Pretorii. Tedy do míst, kde momentálně pobývá také podnikatel Radovan Krejčíř.

Jde o jedno z nejpečlivěji střežených míst v Jižní Africe. Podle tiskové agentury EWN by Pistorius v případě uvěznění putoval do speciálního křídla C MAX centrální věznice v hlavním městě pro důležité vězně s pouhými šesti celami, které jsou hlídané speciální jednotkou a pobývá v nich momentálně ve vazbě také Krejčíř. Český podnikatel tam čeká na začátek procesu, v němž je obžalován z únosu, pašování drog a pokusu o vraždu.

Připojí se k němu Pistorius? Nejsledovanější soudní proces roku by po několika průtazích měl dnes vyvrcholit vynesením rozsudku. Obhájci paralympijského medailisty doufají, že jejich klient zůstane maximálně v domácím vězení. Podle názoru několika expertů by sportovec s podkolenní amputací obou nohou v násilném prostředí přeplněných jihoafrických věznic snadným cílem útoků a nemusel by výkon trestu přežít.

Probační úředník Joel Maringa prohlásil, že veřejně prospěšné práce a tříleté domácí vězení by mělo pro Pistoriuse větší přínos než pobyt za mřížemi. "V podstatě říkáme, že bychom ho neměli ničit, protože nakonec se stejně vrátí do společnosti," uvedl už dříve u soudu.

Obžaloba by byla na Pistoriuse mnohem přísnější. Podle státního zástupce Gerrieho Nela by ale byl pouhý trest veřejně prospěšných prací skandálně nepřiměřený tomu, co Pistorius způsobil. "Deset let je minimální rozsudek, s kterým by byla veřejnost spokojená," vyhlásil otevřeně.

V takovém případě by se z Pistoriuse stal Krejčířův "spolubydlící."

Oscar Pistorius u soudu má radu příznivkyň
Oscar Pistorius u soudu má radu příznivkyň