Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Smrtící míček! Hráč kriketu Hughes (†25) po zásahu do hlavy zemřel

Autor: ČTK, iSport.cz

Australský reprezentant v kriketu Phillip Hughes zemřel na následky vážného zranění, které utrpěl v úterním utkání v Sydney po zásahu míčkem do hlavy. Pětadvacetiletého hráče trefil nadhazovač do místa, které mu helma dostatečně nechránila, Hughes po dvou dnech v nemocnici zemřel.

Zraněný hráč byl zhruba 40 minut před očima své matky a sestry ošetřován přímo na stadionu. Následně ho v kritickém stavu zdravotníci převezli do nemocnice, kde s krvácením do mozku okamžitě putoval na operační sál. Z bezvědomí se však už neprobral.

"Slovo tragédie se ve světě sportu užívá příliš často, ale tahle šílená nehoda je skutečnou tragédií. Přišli jsme o Phillipa příliš brzy, jen pár dnů před jeho 26. narozeninami," uvedl šéf australského kriketu James Sutherland, podle něhož byl Hughes velkým talentem a velmi oblíbeným hráčem. "Bezpochyby to byla stoupající hvězda, která měla to nejlepší v kriketu před sebou."

Po zprávě o Hughesově úmrtí byla australská vlajka nad hřištěm Sydney Cricket Ground spuštěna na půl žerdi. Hughes se stal druhou obětí kriketu za poslední dva roky. Loni na následky podobného zranění zemřel dvaatřicetiletý Jihoafričan Darryn Randall.

Australského hráče neochránila před fatálním zraněním ani helma, která se začala v kriketu používat až koncem 70. let minulého století. Ještě předtím utrpěl v roce 1962 po podobném zásahu míčkem vážné zranění hlavy bývalý indický kapitán Nari Kontraktor, jenž po několik dnech v bezvědomí a sérii operací přežil.

"Po nástupu helem jsem si nedovedl představit, že by pálkař mohl znovu utrpět tak vážné zranění. Je to velké neštěstí," řekl agentuře Reuters Kontraktor, který už po svém zranění znovu nereprezentoval.

Při nadhozech létají míčky rychlostí až 150 km/h a po Hughesově tragickém úmrtí nejspíš bude Mezinárodní rada kriketu jednat o tom, jak zvýšit bezpečnost hráčů. Vyzval ji k tomu její bývalý šéf Džagmohan Dalmija.

"Taková zranění ke kriketu patří, ale měla by se přijmout opatření, aby se něco takového neopakovalo. Od Kontraktorovy nehody uplynulo už spoustu let, ale pokud stále nemáme dostatečně kvalitní výstroj, je to smutná vizitka funkcionářů," řekl Dalmija, jenž řídil radu v letech 1997 až 2000.