Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holík bojoval až do konce. Nemoc mu vzala levou nohu, na pravé přišel o prsty

Autor: ps, cad

Česko ztratilo jednoho z největších bojovníků své historie Jaroslava Holíka (†72). Když mu před čtyřmi lety vzali levou nohu, rval se s tím, jenže nedávno přišel o všechny prsty na pravé. „Bylo to s ním špatný, už to nezvládal,“ řekl Blesku »Jardův« kamarád, spoluhráč a trenér Stanislav Neveselý.

Persona jihlavské Dukly i národního týmu odešla dnes čtrnáct minut po půlnoci. Dlouhé roky ho trápila nemoci, se kterou ale bojoval. Tedy až do posledních týdnů…

„Naposledy jsem ho viděl na setkání olympioniků, těšil se na vnuky Davida a Adama. Teď před pár dny jsem se od jeho bráchy Jirky dozvěděl, že je to s ním špatný, že ty svý problémy, kdy mu ořezali i všechny prsty na druhé noze, nezvládá,“ klopil zrak Neveselý.

Právě on je ten, kdo má na Holíka spoustu vzpomínek. „Lepšího hráče, než byl Jarda, jsem už pak nikdy netrénoval. On hodně trpěl už jako hráč, častá zranění mu hodně natékala. Když to koupil do oka, tak třeba dva dny vůbec neviděl. S tou infekcí se holt potýkal celý svůj život,“ zamyslel se muž, který staršího z bratrů Holíků velmi respektoval.

„V kabině měl vždy největší slovo. Kapitánem však nemohl nikdy být, protože s rozhodčími byl vždy na kordy. Také trénoval nejvíce ze všech. Já s ním trénoval i individuálně. Často jsem mu říkal - brzdi Jardo! ale on oponoval, že kdyby den dva netrénoval, tak musí znovu začít od počátku,“ přemítal Neveselý.

Také on se vydá v pátek 24. dubna do jihlavského krematoria, aby se s kamarádem  rozloučil.

Témata:  smrtnemocHolíksporthokej Sport na Heureka.cz